Автор Тема: problem s pptp server i mandriva 10.2  (Прочетена 4817 пъти)

mike_iz

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
problem s pptp server i mandriva 10.2
« -: Oct 14, 2009, 09:29 »
Здравейте,

имам следният проблем. Имам един linux router mandriva 10.2 и се опитвам да пусан PPTP VPN server под Windows от вътрешната мрежа. Отворих порт 1723 и протокол 47 и всичко е работи много добре, но само събота и неделя :) докато рутера не се ползва за други услуги (Забравих да кажа, че на рутера са отворени доста портове, през които минават различни услуги). Та въпросът ми е възможно ли е рутера да е се пренатоварва или и аз незнам вече какво:) и изобщо има ли някой идея от къде може да е проблема. Изчетох всичко, което намерих за две седмици по въпроса и нищо.

Ще съм ви много благодарен ако помогнете.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: problem s pptp server i mandriva 10.2
« Отговор #1 -: Oct 14, 2009, 09:52 »
Да се товари рутера ми звучи ... малко не реално, щом си пренасочил gre-то към пптп-сървъра не би трябвало да е проблем. Други клиенти на рутера ползват ли vpn pptp? Без значение клиенти или сървър? Да не би доставчика ти да прави някоя мизерия.
Тази тема не вярвам да ти помогне, но хвърли едно око http://forums.linux-index.org/index.cgi?act=ST;f=29;t=3966
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

mike_iz

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 14, 2009, 10:15 »
Правя тестове в момента, така че пробвах всички варианти (и с 5 клиента и само с един) от вътрешната мрежа няма никакъв проблем по никое време, а от външната по време на работа до 20-тата мин. е прекъснало( и то забражих да кажа кънекцията си стои, но не получава пакети само изпраща. Колкото до доставчика той е БТК и според техния HELP DESK всички портове са отворени.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 14, 2009, 10:46 »
Хм БТК лошо  :( Не мога да намеря темите които съм чел доста пъти по форуми, но имаше няколко които си бяха без решение (смяна на доставчика си е решение все пак) При тях беше същото, впн-а бачка за едно определено време и край, тунела си стои вдигнат (видимо работи) но през него не минава нищо, дори пинг  :'( В същото време много хора с БТК нямат този проблем, просто при бтк си има магия.
Като идея, пробвай да намалиш mtu-то от пптп-сървъра, съответно и на клиентите ако се налага (май windows клиентите по подразбиране се закачаха на 1380 дали не беше и 1290 или нещо такова та по вероятно на тях да не се наложи да го пипаш), понеже се получава двойно кастрене, един път pppoe-то на ADSL-а го сваля на 1492 (почти съм сигурен, че е толковамай беше стандартното) значи втория тунел, който минава през adsl-a трябва да е с по-малко mtu, тествай на проба/грешка. В момента колко е mru и mtu на сървъра?
Съответно локалните клиенти не ги интересува тази стойност понеже те не минават през adsl модема и при тях си работи.

Едит: "Колкото до доставчика той е БТК и според техния HELP DESK всички портове са отворени." - Обади им се ако не си го правил и изрично им кажи да пренасочат gre протокола (въпреки, че щом работи вероятно са го направили) все пак им се обади и им кажи.

Едит2. Друг вариант е да ограничиш скоростта на цялата мрежа без впн сървъра, особено ъплоуда. Понеже се връзва работата през седмицата клиентите да товарят линията, а събота и неделя когато не се ползва нет да е ок.
« Последна редакция: Oct 14, 2009, 10:56 от tolostoi »
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

mike_iz

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 14, 2009, 15:21 »
"Едит2. Друг вариант е да ограничиш скоростта на цялата мрежа без впн сървъра, особено ъплоуда. Понеже се връзва работата през седмицата клиентите да товарят линията, а събота и неделя когато не се ползва нет да е "

Май това се оказа проблема. Пробвах в няколко сайта скороста на upload трафика и наистина е очайващ(около 100к за 40 компа:). Но не знам как да огранича интернета без ВПН-а намерих някакъв пример, но той е само за ограничаване на целия интернет.
http://linuxdevcenter.com/pub/a/linux/2000/08/24/LinuxAdmin.html 
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
PPTP problem
Настройки на софтуер
USB 3 4020 Последна публикация Jun 10, 2004, 21:07
от ibb27
PPTP problem
Настройка на програми
milenjs 2 3523 Последна публикация Feb 03, 2005, 16:42
от spider