« Отговор #17 -: Jun 13, 2004, 11:08 »
Наистина интересна информация!
(Да вметна само, че Ordos съм аз)
Въпросът ми обаче не беше породен от желанието да изтрия безвъзвратно информацията от твърдия диск.
Ситуацията е следната. Имам един стар хард диск. Трябва да сложа Виндовс 98 на него (не е за мен). Общо взето, успявам да го сложа, но след като поработи известно време, започва да дава сини екрани, Explorera perform-ва нелегални операции и т.н. Kernel файла дава грешка - с една дума - тотален срив на системата.
Преди това изобщо не можех да слагам и Виндовс-а, защото още по време на инсталацията даваше грешки и умираше работата. Но след като няколко пъти махах и слагах дяловете с досовския fdisk, можех поне на инсталирам. Но след време, самият Виндовс взе да дава описаниете по-горе грешки.
Точно тогава видях тази тема и неизвестната за мен дотогава команда dd if=/dev/zero of=/dev/hdaX. Казах си, това е. Ще форматирам на ниско ниво, това трябва да оправи нещата. Речено сторено. Пуснах Кнопикса някак си (защото компютъра е много стар, на 133 мегахерца и Х няма как да върви), но след доста грешки поне ми даде root prompt. Форматирах и си казах "Дай да сложа Линукс, да видя той дали ще тръгне". Пробвах първо с Slackware - даде грешка по време на инсталирането. При все това, че бях дал при форматиране на файловета система да се проверява и за лоши сектори (не даде да е намерило някакви), инсталатора даде грешка за corrupted fail.
Тогава пробвах с Дебиан, но и там същата работа - теста за грешки при форматирането не намери проблеми, а инсталатора заби по време на самата инсталация, казвайки, че файла, който се копира в момента е corrputed и по екрана се появиха на 1-2 места съобщения за Segmentation failures. Според мен, това е от твърдия диск.
Затова и питах, дали с формата на ниско ниво на някое 386 дъно мога да направя по-добър формат от този на dd командата.