Автор Тема: Кенефа  (Прочетена 4528 пъти)

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Кенефа
« -: Dec 01, 2009, 12:30 »
Аман вече. Ами каквото ти хареса. За твоите цели отиваш в distrowatch.com, в класацията от дясно поглеждаш първите 10, и почваш да ги тестваш от горе надолу. Не се отказвай много бързо от 1 дистрибуция преди да си я понаучил. С тоя хардуер няма да имаш проблеми с по-големите дистрибуции: Ubuntu, Fedora, Mint, Mandriva, openSUSE, т.н. Вземи започни с Ubuntu.
« Последна редакция: Dec 02, 2009, 16:20 от shoshon »
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Един често срещан въпрос. Какво Дистро
« Отговор #1 -: Dec 01, 2009, 19:34 »
Решавам да видя какво е това Linux. Разпитвам тук -таме Хвърлям някое око на форумите и инсталирам ubuntu защото всеки казва че е юзър френдли. Ок Работи си ubuntu-то Леко и приятно за работа Кеф Но по едно време си задавам въпроса абе какво е това KDE дето толкова го плюят/хвалят Как мога да си го кача на ubuntu-to - ами то си има kubuntu за тая цел Ами XFCE? След като ме човърка да ги видя за да си избера това което ще ми хареса всичките ли трябва да ги изредя? Или май най-добре е да си инсталирам Debian пък да си трия цапотя и мажа на едно място. Това имах впредвид като говорех за *buntu-то За мен то е за хора които точно знаят какво искат а не за хора които искат да се запознаят с Linux 
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #2 -: Dec 01, 2009, 20:03 »
//offtopic
А да си кажа ли и моето мнение? Според мен този човек повече няма да стъпи в форума ;)
« Последна редакция: Dec 02, 2009, 13:41 от shoshon »
Активен

yaniyakov

• Напреднали
  • Публикации: 51
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 01, 2009, 20:33 »
Аман от такива теми вече... Толкова ли неможете да отворите един гуугъл и да прочетете малко инфо относно отделните дистрибуции?
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 01, 2009, 20:45 »
//оффтопик
Аман от такива теми вече... Толкова ли неможете да отворите един гуугъл и да прочетете малко инфо относно отделните дистрибуции?
Ми то изобщо направо да закрием форума, или да оставим само секцията Хумор по тази логика...
Който не иска, просто може да не отговаря в темата. Човекът много ясно е помолил за помощ, при това е обяснил на какъв хардуер иска да си сложи Линукс. На един куп други теми трябва такава информация с ченгели да се вади. Вместо папагалски да казваме "сложи Убунту, сложи виртуалка, сложи бля", може да се замислим на 512 РАМ дали ще върви виртуалка и колко добре ще върви Убунту (не казвам, че няма да върви, всъщност дори нямам идея дали би вървяло). В този ред на мисли, обмисляме някаква промяна във форума, касаеща темите за препоръки на дистро.
//енд_ъв_оффтопик

Например аз мога да кажа, че на старичък комп с 512 РАМ, не особено силна видео карта и процесор имам Дебиан (тестинг) с Гном, без визуални ефекти, който върви доста добре. Разбира се, има 1 ГБ суоп. И ако е с някоя още по-лека графична среда (ЛХДЕ, е17) ще е още по-добро.
Освен това за интелското видео като цяло драйвърите са вградени и не се налагат допълнителни врътки. Може да погледнеш един лайв диск на Дебиан или Сидукс как ще върви.
Активен

yaniyakov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 01, 2009, 21:08 »
edit by neter: Изтрито, съгласно т.5 и т.6 от правилата на форума.
« Последна редакция: Dec 01, 2009, 21:38 от neter »
Активен

betso

• Напреднали
  • Публикации: 281
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 01, 2009, 21:12 »
Активен

yaniyakov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 01, 2009, 21:16 »
Активен

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 01, 2009, 21:20 »
... изтрито ...

A e  пишките ли си мерите ? Спрете се   поне ти..!! Тука го обърнахте на спаринг. Не си мислете че знаете много като можете  да инсталирете линукс. Ако знаете споделяйте знаничта си а не си мерете пишките. Има хора където четат коментарите , по добре да прочетем нещо смисленно от колкото  това кой колко знаел и защо бил модератор и защо не е ,   колко знаел и тн. Не си човека който ще гоопредели това.

edit by neter: Редактирано, съгласно т.5 и т.6 от правилата на форума.
« Последна редакция: Dec 01, 2009, 21:40 от neter »
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 01, 2009, 22:20 »
Ае Нетер, само триеш ! Изпуснах екшъна  >:D

@Мара

Марче, извинявам се - не прочетох, че е с 512 РАМ. Ще тръгне обаче и то не много трудно виртуалната кутия. Специално тази вечер го изтествах на такава машинка.

А че човека повече нема да дойде тук е ясно за съжаление. Аз лично се учудвам на хората който почват да се нервят на всеки нов посетител. На една учебна кола прочетох - "Моля, не ми се сърдете и Вие сте били като мен!".

Ако може наистина да има още на първа страница секция за начинаещи ще е добре.

Сега по спора Федора, Дебиан или Убунту - нямам кво ново да кажа. Ако стигнеш до там да търсиш алтератива на Gnome едва ли ще те затрудни едно

apt-get install xfce4 например и ....

С пожелание за лека и приятна вечер  [_]3
Активен

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 01, 2009, 22:54 »
//оффтопик
Ми то изобщо направо да закрием форума, или да оставим само секцията Хумор по тази логика...
Който не иска, просто може да не отговаря в темата. Човекът много ясно е помолил за помощ, при това е обяснил на какъв хардуер иска да си сложи Линукс. На един куп други теми трябва такава информация с ченгели да се вади. Вместо папагалски да казваме "сложи Убунту, сложи виртуалка, сложи бля", може да се замислим на 512 РАМ дали ще върви виртуалка и колко добре ще върви Убунту (не казвам, че няма да върви, всъщност дори нямам идея дали би вървяло). В този ред на мисли, обмисляме някаква промяна във форума, касаеща темите за препоръки на дистро.
//енд_ъв_оффтопик

Например аз мога да кажа, че на старичък комп с 512 РАМ, не особено силна видео карта и процесор имам Дебиан (тестинг) с Гном, без визуални ефекти, който върви доста добре. Разбира се, има 1 ГБ суоп. И ако е с някоя още по-лека графична среда (ЛХДЕ, е17) ще е още по-добро.
Освен това за интелското видео като цяло драйвърите са вградени и не се налагат допълнителни врътки. Може да погледнеш един лайв диск на Дебиан или Сидукс как ще върви.

Off
Не разбрах какво му е лошото,да се отвори търсачка и да се запознае човек (начинаещ) с дистрибуциите.И също не разбрах,защо трябва тук да го запознават с тях.
Според мен,стана вече много използвано да се пита това тук.И защо ли?Защото схемата според мен е такава:
Влиза начинаещият потребител тук и пуска питане в търсачката.Тя му дава отговори,от които той вижда че мнооого преди него са успяли в това си питане и той без да си дава зор да чете темите (ама те не са за мен тези теми бе),пуска направо нова тема не с надеждата,а направо с наглото "и на мен ще отговорят и то ще е само по моя проблем".
Така не става.Защото няма такъв,на който да не му писне от наглост и мързел.
Затова се получават тези схватки тук,по този проблем.И масовите триенета на постове.
Просто защото съвременните потребители са разглезени и смятат,че всеки им е длъжен.Това обаче в Линукс не е правило,както е в други ОС.
Върви,че им обясни обаче.Не можеш.
Така,че не се косете.Няма оправия,защото те идват от щракалката.Там мозък не се иска.Нито разсъждения.Нито четене.Само щракане (кликане).
Off

Поздрави!

P.S. Забравих.Може да се изтрие и моят пост.Не ми пука.
От това обаче няма да се реши проблемът.
« Последна редакция: Dec 01, 2009, 23:07 от plandz »
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 01, 2009, 23:22 »
Светът се променя независимо дали искаме или не. И е добре да свикнем с този факт. Както виждам ти полагаш усилия и това е похвално :)
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 02, 2009, 01:19 »
//оффтопик
plandz, не че не си прав. Вярно е, че някои хора искат всичко наготово и това е грешния начин да станеш линуксаджия. Но това не означава, че трябва върху всеки един да се нахвърляме, без да прочетем какъв е проблемът му конкретно.
Има хора със стари/слаби машини, има хора с чисто нов и може би все още неподдържан хардуер, има хора с хардуер-болкук, който и за уин няма свястна поддръжка... Има хора, които не искат да се хвърлят сами на рандом в дълбокото и молят за съвет... Има хора, които имат затруднения с чуждите езици и търсят помощ на български, за което не можем да ги гоним...

Във форума темите с такива запитвания са доста хаотично разпръснати и ориентацията както на потребители, така и на модератори и админи е много трудна. Да не говорим, че в повечето теми има много локуми и те стават нечетими. Но както казах, ще се опитаме да променим нещо. И ще се постараем силно да приканваме към самостоятелно търсене и запитване само за по-заплетени случаи. Ако някой се е сетил за нещо, което може да помогне, нека да споделя, нали си има и специална секция за предложения :)

Иначе в случая имаме един прилично зададен и доста конкретен въпрос, което на фона на доста други си е за уважение. За щастие той получи и конкретни отговори.
Активен

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 02, 2009, 01:27 »
Извинявайте много за офтопика, ама не ли ви е срам всеки път когато стане въпрос за Убунту да започвате flaming като първи клас за/против чалгата...

Иначе, съвета е: просто пробвай колкото се може повече неща, не бързай. Чисто и ясно. Въпрос на личен избор е дали ще избереш Убунту, Слакуер, Дебиан, Федора или каквото и да е...

Що се отнася до забележката на bop_bop_mara, с твоя хардуер няма за какво да се притесняваш, и ти гарантирам че всяка голяма дистрибуция няма да има проблеми с изискванията.
И "глезотийките" ще вървят.
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #14 -: Dec 02, 2009, 08:37 »
//offtopic
//offtopic А да си кажа ли и моето мнение? Според мен този човек повече няма да стъпи в форума ;)
A сега мисля, че бях прав...
« Последна редакция: Dec 02, 2009, 13:41 от shoshon »
Активен