Хех, човека най-учтиво попита за мнение и изрично сподели, че не иска да се започва никаква "война" между двата лагера, а то точно и така стана

Тук бих казал аз не 'фанатици', ами по-скоро българска му работа

Както и да е, по темата сега..
Аз лично съм сред хората които смятат собственическия софт за пагубен и че трябва да се обяви за незаконен. Самата идея е развалена защото плода н труда на програмистите не е тяхна собственост а на някаква келява фирма. Няма да споменавам имена за да не флеймим, ако този програмист или група реши да продължи в друга насока, няма как да се възползват от благатра на своя труд защото те официално са взели пари за това и то вече не е тяхно. ГПЛ за мен е по добрия лиценз макар че няма как да отрека колко много добър софт е излязъл под другите подобни като БСД. Самата идея че от дистрибуциите най бързо се развива именно този говори сам за себе си. Количеството на разработчици и ползватели под Линукс срещу *БСД говори само за себе си.
Затворените лицензи са създадени и наложени правно от хорат с пари и нямат нищо общо с идеята за патенти от 19 век. идеята е различка и изкривена.
Аз не разбирам кое му е либералното на Линукс (ядрото, защото все пак Линукс си е едно ядро), при положение че само един човек може да comit-ва в него (знаете за кой говоря

).
Също не мога да разбера и мнения от сорта, 'този лиценз е по-добър от другия' - ами обосновете се по-добре. Това е като да се спори за цветовете горе-долу - ти харесваш този, аз онзи... Нещата са по-скоро начин на философия и виждане, а не на буквално гледане на лиценза като някакво ограчение.
И Линукс и BSD имат коренно различна философия, но ако трябва да изкажа мнение бих казал, че за мен BSD лиценза е един от най-либералните и даващ свобода.
А относно броя на разработчиците за Линукс, можете да разгледате следната статия:
http://apcmag.com/linux-now-75-corporate.htmВече Линукс не е това, което беше където доброволци с желания пишат код и допринасят (което си е и нормално, все пак трябва да се припечелва

), но лека-полека Линукс рано или късно ще бъде комерсиална система, та тогава може и да поспорим коя система е "по-свободна"

За броя на BSD разработчиците, бих се изразил по следния начин - "The less hype, the less fellows, the more quality"

Самият Линус споделя даже, че:
"If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened"
Това, че Линукс направи голям скок напред в последните години до голяма степен се дължи и на факта на голяма омраза на Линукс потребителите към техния заклет враг Bill.
Мога да дам един прост пример за тъй наречената "свобода" - Adobe.
Те направиха Flash player за Линукс, но не и за BSD - но може би и това им е достатъчно, за кажат с чиста съвест - "Ние допринасяме за свободния софтуер!" (пфффф.. и това, ако е свобода...)
Както и да е, в заключение ще кажа само още нещо...
Флеймът, обидите и враждата между тези системи понякога и в повечето случаи бива разпалвана между потребителите на тези системи. Мога да ви уверя, че дори разработчиците на различните системи общуват, споделят знание и опит.. и то по съвсем човешки начин. Може би трябва да вземем пример от тях най-накрая...
Поздрави,
D