Автор Тема: Оптимален хардуер за ползване на Линукс?  (Прочетена 5075 пъти)

BlackMetal

• Напреднали
  • Публикации: 93
    • Профил
Ами аз не ползвам точно линукс, но

CPU: Q9550
RAM: 8GB
Graphics: Nvidia GTS250
HDD: 3x 1TB, 2x 500GB
Intel® PRO/1000 GT Desktop Adapter

Ползвам OpenSolaris като основна ОС, много виртуализация (VirtualBox), NetBeans, Evolution, ffox и много други

*Ползвма няколко линукси и Windows 7 едновременно с  VirtualBox.
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 21:23 от BlackMetal »
Активен

tyuio

• Гост

Ползвам OpenSolaris като основна ОС, много виртуализация (VirtualBox), NetBeans, Evolution, ffox и много други

//офф
Освен да се хвалиш не виждам много друго в поста ти? Темата беше ясна мисля. Какво аджаба ти харчат тези неща освен ако не си пуснал 10 виртуални ОС. Която освен за гъзария си е нищо на домашен комп. Моя сървир дето е с къде по лоши характеристики от твоята домашна машива сигурно се справя по добре с половината ти неща.

//офф++
С такава машина и да ползваш Виртуалбокс за виртуализация  ;D ;D ;D ;D >:D >:D >:D ??? ???
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
4 гиги рам, защото толкова носеше предното ми дъно. Памет не е никога излишна, а до нова година беше и евтина. Два харда 320 и 500, защото последователно бяха това, което можех да си позволя. Третия скоро ще е единичка. И ще останат още четири вътрешни и един външен сати за следващи дискове. По някое време може и райд някакъв, стига да имам поне два еднакви. Процесор- двуядрен котлон на 3 Гхц, защото беше максималното дето можех да си купя. Следващия ще е 3ГХц четириядрен, защото лятото той ще ми е в бюджета. Видеото НЕ Е Ати, защото ми писна от смотан хардуер. Какво ще е следващото все тая. Оптимално е това, което имаш пари да купиш, защото съвссем скоро, като се обърнеш ще е остаряло, а КДЕ 5 и Гном 4 ще са още по-големи лами.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

BlackMetal

• Напреднали
    • Профил
edit by neter: Изтрито, съгласно т.6 от правилата на форума.
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 22:34 от neter »
Активен

BlackMetal

• Напреднали
    • Профил

//офф
Освен да се хвалиш не виждам много друго в поста ти? Темата беше ясна мисля. Какво аджаба ти харчат тези неща освен ако не си пуснал 10 виртуални ОС. Която освен за гъзария си е нищо на домашен комп. Моя сървир дето е с къде по лоши характеристики от твоята домашна машива сигурно се справя по добре с половината ти неща.

//офф++
С такава машина и да ползваш Виртуалбокс за виртуализация  ;D ;D ;D ;D >:D >:D >:D ??? ???

А какво да ползвам?!??!?

Ти какво ползваш???

И как мога да се хваля, като смао отговарям на твои въпрос, това че ти не може да си позволиш актуална машина (моята не е вече актуална, но съм доволен все още) не е моя вина.
Активен

tyuio

• Гост
Ох, бедния глупак си изтри хардуера. Темата е не кой какво има, а какво е според вас обтималното ползване за обикновенна работа на компа.
@go-fire Ти баш да не ми говориш за твоята карта щото те знам,  че моята интелка я ползвам по обтимално от твоята Енвидия. Ти и компиз не си пускал
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 22:45 от tyuio »
Активен

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Процесор Intel C2D@3GHz (E8400) 1333MHz шина
Дъно - Gigabyte EP35C-DS3R (поддържа DDR2 и DDR3)
HDD - Seagate Baracuda 7200.11 SATA 3GB/s 500GB - 3 броя
Памет - A-Data DDR2 800MHz 4GB кит
2 DVD-записвачки: NEC 3540A IDE-интерфейс
                            LG GH 20NS10 SATA-интерфейс
Видеокарта: NVidia GeForce 8500GT 256 МВ DDR3

Засега ми върши работа за повечето ми желания,но се замислям и за ъпгрейд.Издиша при натоварващи операции,сега чакам кит памет на по-голяма честота и 8 ГБ като обем.

Мисля,че това би трябвало да е оптималното като хардуер (съвременен) за Линукс.Но за тези,които искат да вършат натоварващи операции,а не само да си преглеждат пощата.

И аз ли се хваля като BlackMetal?
Добрия комп (и за линукс) се събира с много четене.
И за съжаление на някои - и с много пари.Това не е глупаво.Просто си е пестене на нерви.А който ги няма (парите де) - може и с по-малко,но....

А иначе ние просто се хвалим. ;D
А може и аз да съм се разглезил малко. :D ;D
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 22:57 от plandz »
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

/dev/null

• Напреднали
  • Публикации: 181
  • Distribution: Ubuntu Current LTS
  • Window Manager: Unity
    • Профил
За оптимален резултат при оптимално натоварване е нужно оптимално количество пари.
Няма смисъл да си копирам подписа, инвестирай в дънна платка, която поддържа DDR3, останалото ще си дойде на мястото след време.
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 23:02 от /dev/null »
Активен

CPU: AMD Phenom II 1100T Black Edition @ 3,3GHz, Cooler: Cooler Master v10, RAM: Corsair VS2GB1333D3 x4, MB: GA-890XA-UD3, PSU: SS-1250XM, GPU: AMD HD 6850x2 (CrossfireX), Sound card: ASUS Xonar D2X, SSD: Kingston SVP200S37A/60G, HDD: Hitachi HDS721010KLA330 (1TB), HDS723030ALA640 (3TB), WD RED(4TB)

tyuio

• Гост
Абе момчета, нямам проблем с хардуера много съм си доволен и без големи капиталовложения и даже трудно надскачам 2 гиг рам. Въпросът беше информативно принципен. Аз съм страхотно доволен и от моя ИБМ х31 не е в това въпроса.
Кой разбрал, разбрал. Кой не, за глухите ще раздават сирене в събота!
Активен

BlackMetal

• Напреднали
    • Профил
tyuio,

не си ми тговорил на въпроса. Какво според теб да ползвам за виртуализиране???
Активен

tyuio

• Гост
Нещо с по-пълна виртуализация на хардуера: КВМ, ВМуеър айде и Ксен даже, ама незнам дали може да се подкара уин 7 на Ксена. Просто при такъв хардуер като твоя виртуалбокс не ползва пълните му възможности.

п.п.
Обаче незнам как точно стои въпроса с КВМ и ядрото на соларис дето викаш че ползваш
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 23:52 от tyuio »
Активен

BlackMetal

• Напреднали
    • Профил
Не си прав!

http://img718.imageshack.us/img718/238/screenshot2v.png

Май имаш нужда да прочетеш, за различните типове виртуализация. Това че твоят процесор не поддържа виртуализация не е извинение :D.
Активен

tyuio

• Гост
Може, но смея да твърдя че на сървъра на който имаше КВМ се държи мноооого по-добре от виртуалбокс. Все пак не съм специалист особенно в Соларис. Имах за малко един опън, после за малко повече една Нексента. Не открих с нещо с което да си заменя Убунту-то и линукса като цяло, освен файловата им система. Но не си струваше чак толкова за домашната ми машина че да остана на тех.
P.P.
:D  Сега видях снимката. ти не говориш за обикновен виртуал бокс а с подръжка на VT-x най вроятно. Не съм си играл с това, а и няма как у  нас :)
« Последна редакция: Feb 04, 2010, 00:41 от tyuio »
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
6 GB RAM, AMD Phenom X4, два 500-гигабайтови диска, които не са в RAID масив.

Рам-та я утилизирам средно на около 60%, защото имам освен хост системата и две KVM виртуални машини, които постоянно са running. Когато си играя с нещо се случва да паля още една.

Вторият харддиск го взех за бекъпи и заради един експеримент дето си го правя с една относително голяма база с пресметнати хешове (засега обаче базата е само около 400 милиона реда или 50 гигабайта). 4-ядрения процесор го взех, защото беше най-евтиния вариант да докарам достатъчно CPU ресурси за виртуалните машини.

Имам и ATI карта, radeon hd 4670, когато я взех беше още прилична карта. И много съжалявам. Чакам да изгори и да си взема някоя сносна nvidia, иначе игри не играя и онези fancy десктоп ефекти не ги ползвам. Правих си опити да пиша GPGPU глупости, ползвайки SDK-то на ATI - и с Brook+, както и с втората версия на SDK-то, тази с OpenCL. Освен че е кофти документирано, kernel компилатора им е бъглив, резултатите не оправдаха много очакванията ми. Иначе трябва да призная че е интересно и въобще като цяло кара хората да подхождат по един малко по-различен начин към решаването на разни проблеми.

Та в крайна сметка, видеокартата е най-безсмисленият разход в цялата конфигурация. Ако скоро се наложи да си взема нещо, сигурно ще бъде още RAM.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Lord Bad

• Напреднали
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
2GB RAM са смешни, ако на компютъра човек планира да прави нещо настрана от да браузи и да гледа филми/слуша музика. Аз пера бая enterprise java development дори и и вкъщи и примерно само за dev stack-а ми трябват около 2ГБ да вървят нещата като хората... Имам и наблюдения, че KDE и GNOME в последните си инкарнации са станали доста гладни за памет.
Като цяло си мисля, че оптималната конфигурация съчетаваща приемлива цена/производителност за една работна линукс станция би била:
CPU - Pentium Dual Core E6300+ (2.8GHz+) - много по-евтин от Core 2 Duo, горе-долу същата производителност, има хардуерна поддръжка на виртуализация
Video - GeForce 9xxx - имат добър свободен 2д драйвер и сносна 3д производително с бинарния драйвер на Nvidia за много добра цена
Sound(за който го интересува) - Нещо с Oxygen чип - например Asus Xonar - имат отлична поддръжка под Линукс, нещо, което не е така за X-Fi например, а и цената им също е добра.

Харда и дъното няма да ги коментирам особено - всички хардове си бачкат идеално под линукс и колкото по-нов - толкова по-бърз. Колкото до дъната - новите чипсети по правило не са поддържани много добре, затова не е особено разумно човек да се хвърля на най-новите решения(това важи и за други хардуерно компоненти)
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!