Автор Тема: НАП отново в издънка. Мисля, нарушават ЗЗЛД.  (Прочетена 2868 пъти)

Slevin_

• Напреднали
  • Публикации: 182
    • Профил
От 01.02.2010 проверката за здравното осигуряване се достъпва на нов адрес, както и самата бланка е вече различна. Вече дава пълна информация за трите имена съответстващи на даден ЕГН(преди бяха поне инициалитге). Питам се до кога ще съществува това недоразумение.
Уверете се сами -->https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html
Чудя се какво прави в момента КЗЛД. И дали ще ги подгонят
« Последна редакция: Feb 04, 2010, 13:30 от Slevin_ »
Активен

"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен" А. Айнщайн

foxb

• Напреднали
  • Публикации: 175
    • Профил
Е то това си е подигравка...

Да бяха изписали и другите данни, че да не затрудняват хората...

Още по-кофтито е, че на български сайт ми се налага да пиша Captcha с латински букви - ами ако не познавам латинските букви ;)

Slevin_

• Напреднали
    • Профил
Е то това си е подигравка...

Да бяха изписали и другите данни, че да не затрудняват хората...

По-точно, НАП работят за улесняване на злоупотребата с лични данни. Кое е по-добре, да уведомя КЗЛД(май ще потулят нещата с НАП) или да го пусна на журналистите.
« Последна редакция: Feb 04, 2010, 15:21 от Slevin_ »
Активен

"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен" А. Айнщайн

/dev/null

• Напреднали
  • Публикации: 181
  • Distribution: Ubuntu Current LTS
  • Window Manager: Unity
    • Профил
На журналистите им е през ***а и никой няма да ти обърне внимание. Най-много да кажат, че си събрал личните данни на много хора.
Иначе изпълнението е тъпо и сървъра им забиваше в началото на месеца.
Активен

CPU: AMD Phenom II 1100T Black Edition @ 3,3GHz, Cooler: Cooler Master v10, RAM: Corsair VS2GB1333D3 x4, MB: GA-890XA-UD3, PSU: SS-1250XM, GPU: AMD HD 6850x2 (CrossfireX), Sound card: ASUS Xonar D2X, SSD: Kingston SVP200S37A/60G, HDD: Hitachi HDS721010KLA330 (1TB), HDS723030ALA640 (3TB), WD RED(4TB)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Оф айде няма да давам лоши идеи :)
« Последна редакция: Feb 04, 2010, 15:52 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Slevin_

• Напреднали
    • Профил
Възможните ЕГН-та (1900-1999) са около 360 милиона, възможните валидни ЕГН-та (на сайта на ЕСГРАОН има алгоритъм за проверка) са малко над 35 милиона. Предполагам около 6 милиона души са в системата на здравното осигуряване (т.е пълнолетни са). Тоест шансът да улучиш някой ако въведеш случаен ЕГН е 1/60 и около 1/6 ако знаеш кое ЕГН е валидно. Captcha-та прави автоматизирането на процеса невъзможно. При това положение, няма да можеш да събереш кой знае колко лични данни. Не че не е лоша идея да дават имена, но не е чак такава ужасна драма според мен.
Валидни ЕГН-та могат да се генерират, преди време попаднах на статия в блога на Делян Делчев http://delian.blogspot.com/2007/07/450.html.
Мисля че е актуална и към днешна дата, като се улеснява още повече при попадение на ЕГН(вече няма инициали, гадаене, а директно трите ти имена фигурират).
Прав си, че автоматизиране на процеса трудно би се получило, макар в интернет да се подвизават разни инструменти срещу captcha.
Активен

vyrgozunqk

• Гост
А аз изобщо вече не мога да направя справката... Огнената лисица, изобщо не ми зарежда секцията, дава грешка със сървъра, с Операта стигам до искането за егн, въвеждам всичко и нищо не прави... с Chrome-a стигам банера горе на страницата и надолу не зарежда нищо повече и казва, че лоад-а е готов :)  ???
Активен

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
Имаха проблеми с натоварването от НАП тези дни, но нещата се нормализират постепенно. Дали е коректно да му излиза името на човека не мога да коментирам, но такива са изискванията на НАП (свързан съм с разработката...). Относно captcha-та, направо четете тук:http://alex.stanev.org/blog/?p=215 , коментарите са по-интересни.
Активен