Автор Тема: Видеонаблюдение инсталирано върху сървър на IBM, дистрибуция  (Прочетена 6570 пъти)

toncho_b4

• Участници
  • Публикации: 11
  • Distribution: Предпочитам Слакуеър и СуСе
  • Window Manager: КДЕ
    • Профил
Здравейте, колеги,
Разполагам със сървър на IBM x335 type 8676, разбира се втора ръка, , който има вграден видеоконтролер Ати RAGE XL, рам памет 2 гигабайта, 2 Интел Зеон процесора на 2,8ГХц всеки, Два харддиска , единия SCSI 36GB,а другия е  160GB АТА, монтиран е и ROCKET RAID 1640 за допълнителни САТА дискове, които впоследствие ще бъдат монтирани физически, и видеокепчър платка модел  SK2000FB за 4 видеокамери (чипсета й мисля че беше 6802). Моля дайте ми предложение за операционна система различна от уиндоус(каква смешка написах във форум за линукс.... :(... ), с която да мога да си записвам от 4-те камери с компресия по възможност само при движение или нов обект пред камерите, евентуално наблюдение онлайн през http  сървър, да позволява приличен римоут десктоп, не само през конзола с putty за уиндоус. Ами в общи линии са ми това изискванията, но понеже имам една отчасти споделена, отчасти не чак толкова любов към СуСе и Слакуеър, най-високо бих оценил хората с опит в подобни случаи на моя.Платката за видеонаблюдение се оказа един от сравнително евтините варианти, които могат да се монтират в сървъра, понеже разполагам само с два PCI-X слота, не са експрес, както предположиха в много други форуми....
Благодаря на всички предварително, които ще се отзоват по темата, понеже ми омръзнаха проблемите със уиндоус сървър 2003 без значение версията...
Активен

Ами слаб потребител и консуматор на линукс, понеже не винаги имам желанието и търпението да чатя с компютъра с десетки минути докато си пусна филм или телевизията през тв тунера ми...Не разбирам хората, които помнят атрибутите на всяка команда в конзолата...

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
Няма значение какъв ти е сървъра важното е да има повече процесор за да може да прави добър стииминг . По важното е сървъра да ти разпонае платката (driver) и да има софтоер за въпросините камери   към дистрибуцията.
Първо и най важното е ако работят камерите "не ги пипай" Второ ако от сега ще ги правиш поглени първо дали ще ти разпознае платката ако ти ги разпонае идиално . Трето  поглени си софтоера за каква операциона система е   това е много важно тъйкато той ще ти управлява камерите ,   После другото лесно. Отговори на тези въпроси и после  питай друго нещо ако имаш пак като питане. Аз съм правил тези неща , но мойто е побългарено  много.
Активен

toncho_b4

• Участници
    • Профил
Благодаря, колега,
Значи проблема както споделих в края е с операционната система, т.е. драйвери засега нямам за линукс никакви за видеокепчъра..... Всъщност това май е най-големия проблем, за другите неща мисля че имам драйвери или ще намеря, в общия случай нещата са стандартни за IBM и драйверите са си в Опен СуСе 10.2 нагоре вградени, за Слакуеър не съм пробвал още.... Но видеокепчъра още не съм го пробвал, усещам че може най-много да го разпознае като тв тунер, а това мен работа май не ми върши, някой трябва да ги превключва камерите. Проблемите с уиндоус са, че с вградената видеокарта кепчъра не работи с вградените в уиндоус драйвери. Инсталирах допълнителни стари (7-8 годишни) драйвери, едва сработи след хиляди мъки и с директ Х настройките и въобще нямам нерви повече. После се прецака нещо файъруола и не може да се отвори онлайн по никакъв начин клиентската програмата. Добре че поне драйверите за райд-а сработиха от първия път та се опознават хардовете като се закачат(е и райд не съм пробвал, ама той е за в бъдеще)...
Та така... Като фен на линукс неотдавна мисля да се установя сериозно на тази платформа, но ми трябва мисля сериозна помощ по отношение на видеонаблюдението... в майкрософтска среда нямам проблем с други кепчър устройства, обаче с линукс срещам проблем дори с тв тунера ми...(както съм написал в подписа си)...
Активен

Ами слаб потребител и консуматор на линукс, понеже не винаги имам желанието и търпението да чатя с компютъра с десетки минути докато си пусна филм или телевизията през тв тунера ми...Не разбирам хората, които помнят атрибутите на всяка команда в конзолата...

ntrance

• Напреднали
    • Профил
Пак казах  , пробвай тествай  със линукс-а много е важно стрииминг картата да се разпознае и софтоера  му към камерите  тези 2 неща ако не сполучат  забрави за линукс. Слагаш си хп-то за него  всичко е лесно  и ти го препоръчвам за да нямаш мъки след това. Пробвай и каж и как е миналао всичкити . Видео картата  не е проблем и да не я намери
Активен

abscent

• Напреднали
  • Публикации: 123
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: KDE
  • lamy lazer
    • Профил
Така....
да споделя моя опит - все пак работя във фирма, която си изкарва голяма част от прехраната от системи за сигурност (разбирай - байбрадър >:D)
доколкото аз самия съм пробвал точно тази платка със сусе - модула, който се зарежда е нещо от рода  на bt878, и zoneminder работи чудно с него, като нета има достатъчно информация за този веб-базиран софтуер за video-surveillance
проблема е обаче до голяма степен в конфигурирането някак си - когато го пробваш (особено ако си мазохист като мен - под Gentoo :) ), ще разбереш какво имам предвид - има някакви безумни опции, които не винаги е ясно коя какво прави/активира. често ми се случваше да гадая кое какво значи, и ако не беше навременната помощ на един колега, който оправя грижите с камерите - бех за никъде.... но пробвай, тази карта/платка за видеонаблюдение (която във фирмата е позната под името MSH) работи - може дори да изтеглиш едно старичко издание на live CD, което е базирано на Mandrake, ако ме не лъже паметта.... инак инсталацията под сусе с неговия yast е безгрижна, макар аз самия  да не понасям нещо .rpm....
ако има нещо, с което мога да съм полезен - свиркай :)
Активен

Deeply in love with......Gentoo

ivo1204

• Напреднали
  • Публикации: 987
    • Профил
Преди време пробвах Motion и бях мого доволен от нея

http://www.lavrsen.dk/twiki/bin/view/Motion/WebHome

Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
Погледни това
Цък
Ползвам го с 3 вебаджийски камери, ама има добра подръжка и за кепчъри. Инсталнато е на едно едноплатково компютърче на 600 или 800 мхз не му помня параметрите - харизано ми е
« Последна редакция: Feb 11, 2010, 23:50 от victim70 »
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

toncho_b4

• Участници
    • Профил
Значи,колеги,
Благодаря ви искрено за отговорите които ми отправихте тук.Дотук добре, качих OpenSuSe 11.1.Понеже не ми даде някаква грешка, че нещо не е разпознато по време на инсталацията явно си е намерило драйвери за всичко, което май е добрата новина.Видеокепчър платката се разпознава като Techwell Multimedia video controller.Последното го видях в системното инфо, не съм ровил из папките за да видя някакви специални драйвери ли има или нищо не е както трябва.В раздела за ТВ карти го няма, което незнам дали е добре, но предполагам че въобще разпознато няма начин да не го пише в систем инфото... Така, идеята на abscent за Zoneminder ми харесва засега, но чак убунту, конфигурирано като LinuxMCE мисля че няма да си кача, понеже в офиса на фирмата когато  си пуснех убунту(там само това имаше заедно с уин-а)въобще не бях очарован, въпреки че на пръв поглед изглеждаше доста прилично(за мен нищо не беше подобно на това, с което бях свикнал, както пише в подписа ми).Май остава да кача зонмайндъра да видим ефекта....Ако и някой друг се е сблъсквал с него нека сподели опит от стабилни версии и въобще каквото му дойде наум....
Благодаря предварително
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
Не прави фатална грешка , да ползваш zoneminder  или друго софтовер .... Не казвам , че не стават  ползай си софтоера за твойте камери просто съвет.
Активен

toncho_b4

• Участници
    • Профил
Какъв е проблема със зонмайндър?
Аз май не споделих че оригиналния софтуер и драйвери за кепчъра са за уиндоус....Май няма програма под линукс която да накара софтуера и драйверите да работят под линукс след като са написани за уиндоус???Или греша?

Обаче на сървъра му трябват около 10 минути да зареди логин прозореца за КДЕ, това май ще трябва да се оптимизира, все пак сървър 2003 го зареждаше за минута и половина...
« Последна редакция: Feb 14, 2010, 23:57 от toncho_b4 »
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
Аз май не споделих че оригиналния софтуер и драйвери за кепчъра са за уиндоус....Май няма програма под линукс която да накара софтуера и драйверите да работят под линукс след като са написани за уиндоус???Или греша?

Обаче на сървъра му трябват около 10 минути да зареди логин прозореца за КДЕ, това май ще трябва да се оптимизира, все пак сървър 2003 го зареждаше за минута и половина...

По добре карай под windows , просто съвет самия софт  към камерите  който си е може да има много по големи възможности. Не си блъскай главата  щом и драйвери и софт си имаш слагай  и си решаваш проблемите.
Имай в предвид ,че зонеминдера чете  камерите  така  /dev/video0{1,2,3,4 i tn ) . А платката дали ги отчита така и тн  на идея си нямам каква ти е .
Сложи windows-a.
Активен

tyuio

• Гост

По добре карай под windows , просто съвет самия софт  към камерите  който си е може да има много по големи възможности. Не си блъскай главата  щом и драйвери и софт си имаш слагай  и си решаваш проблемите.
Имай в предвид ,че зонеминдера чете  камерите  така  /dev/video0{1,2,3,4 i tn ) . А платката дали ги отчита така и тн  на идея си нямам каква ти е .
Сложи windows-a.
Много обичам да хейтвам такива като теб. Ако всичко си кажат това ще е по добре под уин, няма да стане на уин, защо изобщо тогава да има Линукс а? Човека е решил да опита ако не става, нестава ако ли не може да е пък добро начало и опит за него и останалите. Сигурно не е малоумен и сам знае че ако се наложи остващи я му вариянт е уин така че...

По въпроса с КДЕ и бързината на зареждане. Ако е 4.х може да има някакъв проблем в самото него. То не е достигнало още пълната функционалност на 3.5.
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
@tyuio  Аз не давам акъли просто съвет. Не знаеш софтоера му за windos-a  какви с му възможностите . И защо да ползва linux като човека си има драйвери за камерите и софт? Кажи ми една причина . Тези софт и имат много възможности повярвай ми . Аз преди сложих 8 камери много исках да ги подакрам на убунту- ми всичко мина ок . . Сложих си аз зонеминдера  готин е не казвам че е лош  ако си имаше софт за линукс няма проблем. Но не може линукса да огрее на всякъде по добре да се мисли рационално + това тези камери хората ще искат да си ги гледат собстеника мислиш ли че ще му се занимава със Zonemindera  . Клиента не го интересува каква е станцията , за него е важно да може да работи и да работи всичко. Windows на ibm-a няма да ги усети тези камери не е чак толква важна ОС-то. Пак казвам по добре да върви свичко и да няма ядове момчето. Но все пак той си знае. Не е гордост като сложиш  5 камери на линукс и после си блъзкаш главата
Активен

toncho_b4

• Участници
    • Профил
Колеги,
Не е нужно да се карате и да спорите по повод темата която пуснах, моля ви.
Проблемът с видеонаблюдението идва точно след многобройните ми проблеми с уиндоус сървър 2003 р2 , а в последствие установих, че проблема е изцяло в капризните настройки на уиндоуса за всичко . Имам проблем и със драйверите за вграденото видео рейдж ХЛ , защото се прецаква цялата организация на видеокепчъра , ако се ползват уиндоуските драйвери, т.е. тогава мога евентуално само снимка да направя пред всяка камера, но без да виждам реално какво се случва там. И понеже след няколко месечни догадки и проблеми с операционната система уиндоус и с (в последствие установените капризи на  кепчъра) реших да се спра на линукс като операционна система. Признавам, че не съм факир с линукс, но мога това - онова да си оправя сам, като имам предвид основни проблеми да си реша с видеонастройки, с офис пакета да си разглеждам и редактирам, в смисъл елементарни неща и като да си пусна интернет на повече от един компютър, да си компилирам разни програми, които нямат готов пакет за дадената операционна система, все такива елементарни неща и като настройките на апаче сървъра за да си имам собствена уеб страница, която хоствам на моя компютър и т.н.
Но със видеонаблюдение само под уиндоус съм си играл да настройвам, обикновено софтуера е сравнително дървен, или и да има по-интелигентни опции, обикновено те не работят или не работят както трябва.Разбира се софтуера на въпросния кепчър за уиндоус е също толкова дървен и не само че не мога да ползвам изходите от видеоплатката за да се задейства аларма, ами и записа е толкова дървен че дори не може да се установи кой кодек за компресиране се ползва - все пак не вярвам вече на китайските обяснения че бил хардуерно компресиран с МПЕГ-4 кодека, щото нищо не може да се гледа от записа, точно грешка в кодека дава.Не сработва и моушън детектора да записва само при движение пред камерата, не знам и как да задействам запис при налична аларма, подадена към платката през външен датчик, щото пак няма обяснение на входно-изходните пинове... Въобще не мога да се занимавам повече с уиндоус и с оригиналните драйвери към тази платка.Затова търся решението кардинално - в друга операционна система, с друг софтуер. И така понеже си имам по-слаб компютър с който беше реализирано всичко това под уиндоус , но с друг кепчър понеже този тогава беше доста скъп за да си го позволя(но първия ми кепчър не става в сървъра, нямам PCI 2.2 интерфейс а само PCI-X , който има още един прорез ).А и първия си работеше доста безпроблемно, с всичките си функции и имаше обяснение за всички входове и изходи.А този втория ми първо е два, почти три пъти по-скъп после драйверите са му насрани, софтуера не върши почти никаква работа, въобще само ядове ми създава дотук. Уверението че мога да го върна в магазина откъдето го купих не ми върши работа, понеже другите подобни платки за видеонаблюдение , които се предлагат другаде са в пъти по-скъпи от втория ми кепчър и десетки пъти по скъпи от първия ми кепчър. После аз не мисля да вадя хляба си с това, експериментите , които си правя са за мое лично ползване в домашна обстановка, но предвид спецификацията на ЮСБ камерите и отдалечеността на сървъра спрямо мястото за наблюдение правят реализацията практически невъзможна с уеб камерки.
Активен

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
Докато не пробваш, няма как да разбереш дали се поддържа платката ти. Има два добри софтуера (по мое мнение) по линукс, както е споменато по-горе:
KMotion: http://www.kmotion.eu , базиран на motion
ZoneMinder: http://www.zoneminder.com/
Аз лично предпочитъм KMotion, защото ZM е мешавица от php, perl и помощни bash скриптчета и евентуални проблеми се решават по-трудно през целия технологичен стек.
Активен