« Отговор #13 -: Feb 15, 2010, 11:07 »
Колеги,
Не е нужно да се карате и да спорите по повод темата която пуснах, моля ви.
Проблемът с видеонаблюдението идва точно след многобройните ми проблеми с уиндоус сървър 2003 р2 , а в последствие установих, че проблема е изцяло в капризните настройки на уиндоуса за всичко . Имам проблем и със драйверите за вграденото видео рейдж ХЛ , защото се прецаква цялата организация на видеокепчъра , ако се ползват уиндоуските драйвери, т.е. тогава мога евентуално само снимка да направя пред всяка камера, но без да виждам реално какво се случва там. И понеже след няколко месечни догадки и проблеми с операционната система уиндоус и с (в последствие установените капризи на кепчъра) реших да се спра на линукс като операционна система. Признавам, че не съм факир с линукс, но мога това - онова да си оправя сам, като имам предвид основни проблеми да си реша с видеонастройки, с офис пакета да си разглеждам и редактирам, в смисъл елементарни неща и като да си пусна интернет на повече от един компютър, да си компилирам разни програми, които нямат готов пакет за дадената операционна система, все такива елементарни неща и като настройките на апаче сървъра за да си имам собствена уеб страница, която хоствам на моя компютър и т.н.
Но със видеонаблюдение само под уиндоус съм си играл да настройвам, обикновено софтуера е сравнително дървен, или и да има по-интелигентни опции, обикновено те не работят или не работят както трябва.Разбира се софтуера на въпросния кепчър за уиндоус е също толкова дървен и не само че не мога да ползвам изходите от видеоплатката за да се задейства аларма, ами и записа е толкова дървен че дори не може да се установи кой кодек за компресиране се ползва - все пак не вярвам вече на китайските обяснения че бил хардуерно компресиран с МПЕГ-4 кодека, щото нищо не може да се гледа от записа, точно грешка в кодека дава.Не сработва и моушън детектора да записва само при движение пред камерата, не знам и как да задействам запис при налична аларма, подадена към платката през външен датчик, щото пак няма обяснение на входно-изходните пинове... Въобще не мога да се занимавам повече с уиндоус и с оригиналните драйвери към тази платка.Затова търся решението кардинално - в друга операционна система, с друг софтуер. И така понеже си имам по-слаб компютър с който беше реализирано всичко това под уиндоус , но с друг кепчър понеже този тогава беше доста скъп за да си го позволя(но първия ми кепчър не става в сървъра, нямам PCI 2.2 интерфейс а само PCI-X , който има още един прорез ).А и първия си работеше доста безпроблемно, с всичките си функции и имаше обяснение за всички входове и изходи.А този втория ми първо е два, почти три пъти по-скъп после драйверите са му насрани, софтуера не върши почти никаква работа, въобще само ядове ми създава дотук. Уверението че мога да го върна в магазина откъдето го купих не ми върши работа, понеже другите подобни платки за видеонаблюдение , които се предлагат другаде са в пъти по-скъпи от втория ми кепчър и десетки пъти по скъпи от първия ми кепчър. После аз не мисля да вадя хляба си с това, експериментите , които си правя са за мое лично ползване в домашна обстановка, но предвид спецификацията на ЮСБ камерите и отдалечеността на сървъра спрямо мястото за наблюдение правят реализацията практически невъзможна с уеб камерки.