Автор Тема: Честит празник на славянската писменост и култура!  (Прочетена 2219 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Абе баш нашия си е. Освен ако онзи и той не е роден в Солун горе-долу по това време.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Единственото нещо за което мога да твърдя със сигурност е че нещата са по-зле, отколкото си ги представяме тука. Понеже като бях в Рим преди 2-3 години, ходихме до църквата където е погребан Кирил - сан Клементе. Така и не видях никаква българска следа в цялата работа - не че не беше пълно с гръцки надписи, всъщност нямаше нищо написано на кирилица където и да било. Верно че тоя пич май никога не е виждал въпросната азбука, ама все ми се струва, че би било уместно да има някакъв надпис там в знак на благодарност че се е опитал да ни даде писменост. Поне ограмотих едни възрастни американци, които имаха нездравото любопитство защо аджеба толкова държа да я видя тая църква. Абе скапана работа в общи линии, мястото е  леко позанемарено, доста прикрито и доста по-малко представително, отколкото очаквах.

Мисля че този Кирил е друг- това е онзи, който е одрал Хипатия, а после римляните са му резнали главата и след това католическата църква го е направила светия. Св. Св. Кирил и Методий се почитат само от православната църква и едва ли някой от тях има нещо общо с Рим.

Ooo, тук грешиш много :) Не само, че Кирил и Методий се почитат и от източноправославната (11 и 24 май), и от католическата църква (5 юли), с което се нареждат наистина на много високо място в християнството, но и самата азбука (глаголицата) е била благословена от Римския Папа и от него е било признато право да се водят богослужения на славянските езици.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Със сигурност си е същия. Нещо, което обикновено се пропуска е, че той никога не е стъпвал в България и дори не е знаел, че неговите ученици ще намерят приемственост тук. Почива в Рим и папата му отстъпва гробницата предназначена за самия него, във възхвала на делото му. Азбуката не е единственото му дело, има много други заслуги, а и се води най-образования и умен човек за времето си. А ние глупците даже не знаем името му, защото никой не си е направил труда да го запише.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear