Автор Тема: Данък за празен компактдиск??  (Прочетена 3535 пъти)

Mitaka

• Гост
Цитат
„Труд“
Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе вчера правителството с промени в Закона за авторското право.

Производителите и търговците на празни CD, DVD, видеокасети, USB стикове с памет или други информационни носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм, ще плащат между 1 и 1,5% от доставната цена на продукта. Парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат презаписани.

Крайната цена на един CD, който струва левче, ще поскъпне с една или две стотинки.

Източник: news.bg

моят коментар:

По принцип съм ЗА да се „удрят“ пиратите, и аз продавам софтуер :), но тази глупост, цитирана по-долу, е наистина ОГРОМНА ПРОСТОТИЯ! Можело видите ли, хипотетично да запишеш филм на флашката или сд-то, и за това – плащай данък  Хаха, ами тогава хипотетично, може всички министри да са корумпирани… или може съвсем хипотетично някой депутат да вземе, че да не отиде на работа… или още по-хипотетично – министър Дянков да даде 13-та заплата….

Ще взема да си купя едни белезници, от време на време да се закопчавам, защото хипотетично мога да пребия някой… или ще взема да спра тока вкъщи, защото хипотетично мога да бръкна с два пирона в контакта…. или да взема да изпразня един пълнител в на съседа кучето, защото хипотетично може и да ме ухапе някога?
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Данък за празен компактдиск??
« Отговор #1 -: May 27, 2010, 22:06 »
Аз пък просто нямам коментар. Кво да коментираш. Не знам колко зле трябва да си с главата да измислиш такова нещо. Излиза, че да си запиша снимките от апарата, трябва да заплатя авторски права. На себе си ли? А кой ще ми въстанови тези пари? Ясно е, че авторите няма да видят и стотинка, просто тези пари ще запълнят някоя дупка в бюджета.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #2 -: May 27, 2010, 22:27 »
Като наринат от бюджета на културното министерство една хубава сума идваща от твоите данъци, за да правят малоумни транспаранти "пиратството ограбва" да не би да не е същото. На всичкото отгоре не ги снимат по цици.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

schemer

• Напреднали
  • Публикации: 49
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: May 27, 2010, 23:16 »
Цитат
други информационни носители

Тази дефиниция обхваща и твърдите дискове. При тях поскъпването няма
да е 1 или 2 стотинки...
Активен

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
« Отговор #4 -: May 28, 2010, 00:07 »
През 2006 година писах във форума по този въпрос:

длъжни сме даплащаме за неща които не потребяваме

На 16.05.2010 също писах по въпроса:

Плащаме на издателската мафия независимо дали ползваме техни произведения

И в двете теми ставаше въпрос за едно и също нещо - данък 5% върху празните дискове и други носители:

Цитат
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) Възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати.

Тези 1-1.5% някакъв допълнителен данък ли са или промяна на стария данък?

Къде са публикувани промените в закона за авторските права? В сайта на парламента нищо не намерих. Май ще се окаже, че са намалили съществуващ данък, а не са въвели нов.
« Последна редакция: May 28, 2010, 00:19 от vstoykov »
Активен

schemer

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: May 28, 2010, 00:18 »
Има и друга гледна точка. Понеже хората, които държат авторските права са
компенсирани, то може спокойно да записваме съдържание без да плащаме допълително.

Допълнение:

СТАНОВИЩЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БАИТ ЗА ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА
Внесено в Министерство на културата на 30 март 2010 г.

http://www.bait.bg/novini/stanovishte-i-predlozhenie-na-balgarska-asotsiatsiya-po-informatsionni-tehnologii-bait-za-promyana-v-zakona-za-avtorskoto-pravo-i-srodnite-mu-prava

Цитат
Това би станало като се отменят чл. 25 и чл. 26 ЗАПСП и се изменят съответно текстовете на чл. 25а, чл. 84, чл. 90, чл. 90в, чл. 93.
« Последна редакция: May 28, 2010, 00:39 от schemer »
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: May 28, 2010, 00:38 »
Този данък не трябва да го има, защото не може да се разпредели справедливо.

Някой може ли да измисли начин как да се разпределя?

Като чета по форумите забелязвам, че повечето хора даже не знаят, че такъв закон има от преди много години, но досега само се събираха тези компенсационни възнаграждения, но никой автор не е получил и стотинка от тях.
Активен

schemer

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: May 28, 2010, 00:41 »
Този данък не трябва да го има, защото не може да се разпредели справедливо.

Някой може ли да измисли начин как да се разпределя?

Като чета по форумите забелязвам, че повечето хора даже не знаят, че такъв закон има от преди много години, но досега само се събираха тези компенсационни възнаграждения, но никой автор не е получил и стотинка от тях.

В Чл. 26. от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА:

Цитат
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.06.2006 г.) Възнагражденията по ал. 1, изречение първо и по ал. 1, изречение второ се изплащат на различни за двете отделни категории права организации, създадени по реда на чл. 40, от сдружения, представляващи различните категории носители на права по този закон. Тези организации разпределят възнагражденията между сдруженията, членуващи в тях. Преди разпределението 20 на сто от събраната сума се отчислява и превежда по сметката на Националния фонд "Култура".

(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) Разпределението на събраните суми между отделните категории носители на права се извършва по следния начин:

1. на възнагражденията по ал. 1, изречение първо:

а) една трета за авторите;

б) една трета за артистите-изпълнители;

в) една трета за продуцентите;

2. на възнагражденията по ал. 1, изречение второ:

а) 50 на сто за авторите;

б) 50 на сто за издателите.
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: May 28, 2010, 00:46 »
Цитираш стария закон, който е в сила до момента когато влиза в сила закона, за който се пише в момента по медиите.

В закона не е записано кои точно автори ще получават възнаграждение и как ще се определя кой автор колко ще получи. Например можеш ли да ми кажеш колко ще получа аз? Колко ще получи Иван Попов? Колко ще получи Николай Теллалов? Колко ще получи Лили Иванова? Колко ще получи Славимир Генчев?

« Последна редакция: May 28, 2010, 00:49 от vstoykov »
Активен

schemer

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: May 28, 2010, 01:18 »
Да, вярно, че е невалиден...

Не успях да намеря информация по въпроса в някое от интернет изданията на държавен вестник или от сайта parliament.bg ... На правилните места ли търся?
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Последна редакция: May 28, 2010, 16:41 от vstoykov »
Активен

H0lyGanGs7eR

• Напреднали
  • Публикации: 163
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #11 -: Jun 01, 2010, 00:06 »
Според мен е много по-добре този данък да е върху хард диска - аз не записвам филми и музика на дискове ( защо ми е ) просто свалям и си гледам  ;D ;D ;D
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Jun 01, 2010, 02:32 »
По твоята логика трябва данъкът да е върху устройствата за възпроизвеждане на звук и изображение - монитори, слушалки и т.н. Защото може да нямаш даже и твърд диск - например да стартираш някоя жива дистрибуция и да записваш данните само в оперативната памет.
Активен

schemer

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jun 01, 2010, 09:16 »
Според мен е много по-добре този данък да е върху хард диска - аз не записвам филми и музика на дискове ( защо ми е ) просто свалям и си гледам  ;D ;D ;D

Цитат
други информационни носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм,

Предвидили са го.
Проблема е, че този данък ще се заплаща дори и да не сваляш авторска музика, текст или филм.
Тоест,  за всеки един потребител на тази стока се предполага, че го прави -- виновен по презумция.

Отклонение:

----
От разкази съм чел, че не много отдавна при обвинение на негър, той винаги е бивал признат за
виновен -- поради предположението, че всички негри са престъпници.

----
От разкази на хора съм чувал, че много чужденци смятат че всички българи са цигани, просяци,
крадци, долна измет.

Мисълта ми остава недовършена, но много неща ме разсейват в момента.
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6488348 - Половин година робство, всяка година. :)
Активен

muxozavar

• Напреднали
  • Публикации: 497
  • Distribution: Debian Lenny / Fedora 11 x86_64 / Ubuntu 9.10 / Mac OS X 10.6.n
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #14 -: Jun 01, 2010, 10:36 »
 ??? немога да разбера, защо правителството ни се занимава с глупости, много по-лесно е да се сложи данък на всички граждани, защото един ден те хипотетично могат да си свалят нещо нелегално ...  [_]3
Активен