1) Интерфейс DVI
2) Настройките за заглаждане на ниво пиксел
Това не винаги помага ако основното което дразни е наситенстта на бялото, не знам защо под уиндоус чувстваш разлика към по-добре (вероятно има нещо общо с инсталирането там на драйвер, софтуер за управление и ползването на цветови профил). Значи към нещата по-горе 1 и 2 аз бих добавил и (както съветват и др. по-горе) донастройване на яркост и контраст хардуерно (при липса на софтуер - не знам защо повечето нямат инстал за линукс и не слагат софтуер за донастр. и цветови профили) - но повечето нови монитори имат т.нар. pre-sets ако не ти се играе да буташ индивидуално яркост, контраст и цвят/температура: е различните прозиводители ги кръщават различно но става с 1 бутон само - на единия монитор е режим ТЕКСТ (Самсунг С931 мисля) ана на другия е режима ЕКО (Бенк Г922ХДАЛ) иначе и мен всичките им други режими много ми прегарят клепачите там Фото, Спорт, Снимки, Интернет даже - само на най-ниския/икономичен режим мога да изкарам цял ден и то без очила.

П.П. 1 и 2 също са задължителни ...е 2 не особено ако не те дразни ръбатостта на буквите (някой хора предпочитат да са без anti-aliasing), но при мен 1, 2, 3 са задължителни и така ..изкарвам ден след ден.

Лек ден на всички ви желая.