Автор Тема: Начинаещ в Ubuntu  (Прочетена 21932 пъти)

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
Re: Начинаещ в Ubuntu
« Отговор #30 -: Jul 08, 2010, 19:46 »
Относно видеото, явно не ще да сработи нещо видеодрайвера както трябва, затова ще ти предложа да го направиш по трудния начин.

1. Махни всички nvidia драйвери които имаш инсталирани през Synaptic
2. Инсталирай от него module-assistant
На този етап работата със Synaptic е свършена.
3. Отвори конзола/терминал и в нея напиши следното:
sudo m-a prepare
4. Създай папка Downloads в своята home директория
5. Изтегли последния драйвер на nVidia от сайта http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us , запази го в папка Downloads
6. Напиши в терминала: sudo /etc/init.d/gdm stop това ще спре графичната среда Gnome
7. Влез в системата с потребителското си име и парола (не се притеснявай че няма индикация като пишеш паролата, направено е с цел по-добра сигурност).
След като влезеш се намираш в своята home директория, напиши :
cd ./Downloads така ще влезеш в папката Downloads (предполагам знаеш че директория и папка е едно и също  ;) )
8. тук идва и същинската част с инсталиране на сваления преди това драйвер с командата:
sh NVIDIA-Linux-x86-256.35.run ( този драйвер който е написан е за моята nvidia серия 8M при теб може да е малко по друго името, ползвай tab клавиша за да довършиш името на драйвера Пример: sh NV и натискаш tab)
след успешна инсталация ще те пита дали да пусне програмката за настройка на графичната среда Х nvidia-xconfig, позволяваш, и след като завърши цялата галимация пишеш следното:
sudo /etc/init.d/gdm start;exit
тази команда ще стартира менажера за графичната среда GDM и ще те извади от потребителската сесия в която беше влязъл, след което ако всичко е протекло добре ще влезеш по познатия начин в твоя си потребител.

Защо те карам да го направиш по този начин, защото предполагам че може да има някоя малка грешчица в драйвера на ubuntu която да ти вади душата сега. Ако по време на инсталирането на драйвера ти извади съобщение за грешка, пусни го тук за да го разгледаме, решение все ще се намери.
Поздрави и успех.

Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

Andersen

• Напреднали
  • Публикации: 21
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
  • натурален
    • Профил
« Отговор #31 -: Jul 10, 2010, 16:46 »
Аз съм с лаптоп и нямам проблем с 1440:900 , всичко си разпозна коректно .
Да не си разбутал нещо в повече ?

някаква си снимка
Аз съм много зает човек. Говоря 4-ри езика и за съжаление най-малко на български. Такава ми е съдбата изглежда. Обаче си позволявам да попитам тази снимка с какво ми помага като начинаещ? И ще се повторя. Имам два десктопа, имам три лаптопа. Предубеден съм, че бъдещето е в кинематографския стандарт 16:9. за което всички мои монитори са такива. Моята видеокарта е nVidia - 7-ма серия GeForce. Мобилните компове показват максимално 1366x768 px, a мониторите на декстопите са 1920х1080 px. Kaкто и да го делиш все е 1.77(7), което е 16/9. Излиза, че по тази снимка ми се налага да гадая, какъв модел е лаптопа, най-вече видокартата му и що за резолюция поддържа. Ако е дрът модел, то 16/10 са в рамките на нещата, но ако е нов, то не ви ли дразни да гледате сплескани глави при тази резолюция? Едната видеокарта на мобилния е intel mhd 4500, a на другия е ati 5650. За вашата не знам, но ако имате рецепта как да подкарате вашия лаптоп на 1440х810 px, то ще има смисъл от поредния ви отговор.

Здравейте Ekspert,
Нещата се омазаха повече, но желанието ви да помогнете се оценява. Имам въпрос. Тази команда
не ме връщаше в GNOME, ами ме отвеждаше в началото за логване. Тя правилно ли е записана?

След пореден загубен ден, аз се отказах и преинсталирах системата. Оказва се Ubuntu 10.04 се отличава от предходната версия 9.хх. Има нови идеи относно grube и видеодрайвера. Не съдържал модула mesa и е добавен видео драйвер nouveau.

Ubuntu 10.04 идва с драйвери nvidia 96 и 173. Мъчих ги и двата да подкарам 1440ь810 px и камък. Позволява ми 1440х900. Попаднах на това ръководство и го следвах сляпо. Единствено не разбрах тази част и я прескочих.

search for 'GRUB_CMDLINE_LINUX=' and ADD (dont delete) vga=771 or 795 (according to your resolution)

Преполагам, че това касае  резолюцията на GRUB. Не ми е ясно как трябва да изглежда като надпис/низ. В крайна сметка разкарах всичко и имам последна версия nvidia драйвер.

но възможност да подкарам на 1440х810 не дава

Това ми е текущия конфигурационен файл

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 256.35  (buildmeister@builder101)  Wed Jun 16 19:25:59 PDT 2010

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1440x810 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Единствено добавих тези два реда
    Option         "metamodes" "1440x810 +0+0"

След море от рестарти удрям на грънци. Как в този интернет не се намери един, който да напише с думи човешки как да подкарам на GeForce 7 под Ubuntu 10.04 1440x810 px резолюция. Google мълчи като бит комунист по въпроса. Намирам това за крайно безидейно или излиза, че съм единсвения човек с 16/9 монитори.

Благодаря за вниманието

Активен

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #32 -: Jul 10, 2010, 17:08 »
Тази команда
не ме връщаше в GNOME, ами ме отвеждаше в началото за логване. Тя правилно ли е записана?

Правилна е, командата рестартира стартира спира GDM сътветно /etc/init.d/gdm start или restart или stop ";" е за следващата команда exit с която излизаш от потребителската сесия в която се намираш, иначе ще има още един потребител който ще си виси в конзолата до следващия рестарт, или ако само не го "убиеш"  ;)
И да, знам че ubuntu пуска много нов тестов и нестабилен софтуер с който във версии от 8.10 нагоре нямам идея до колко добре се държи. По тази прична от 8.10 версия се завърнах към тати му на ubuntu Debian, и за моите нужди ми върши чудесна работа. За съжаление нямам повече идеи за ubuntu, описах инсталирането при debian, преди то вършеше работа и при ubuntu.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #33 -: Jul 12, 2010, 00:37 »
... Google мълчи като бит комунист по въпроса. Намирам това за крайно безидейно или излиза, че съм единсвения човек с 16/9 монитори.
...
Казано, честно и мен това ме учуди много, още като си заяви проблема, потърсих и не открих нищо  ???  което би трябвало да значи, че проблема е доста рядко срещан. Пиши във форума на nvidia, аз бих направил точно това, ако има проблем ще го оправят или поне да измислят работещо решение. Имаш вариант да пробваш и старите методи, които би трябвало все още да са съвместими с новите версии на Х-а, имам предвид с modeline http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl  Имам смътен спомен, че мой познат пак със 7-ма серия на nvidia ползваше nouveau драйвера, заради проблем с резолюцията при затворения драйвер.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

dsarmov

• Напреднали
  • Публикации: 38
    • Профил
« Отговор #34 -: Jul 12, 2010, 10:30 »
Относно тази резолюция която, искаш да ползваш. Мисля че това е някакъв ексцентризъм, на който не знам защо държиш. Кой е казал, че това е нормалната за монитора ти резолюция?  Виж тук:
http://www.screenresolution.org/
Както се вижда 1440x810 се използва от 0.001% от потребителите. После виж какви са стандартите за различните монитори тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_display_standard
Изобщо не намерих монитор или стандарт, за който да се препоръчва тази резолюция. Единствено открих някакви камери на canon, в които се използва 1440x810. Вероятно затова и убунтото не ти предлага такава възможност. Това че в Windows си я използвал не значи, че е препоръчително.
За 16x9 хората ползват тези резолюции: 852x480  1280x720  1365x768  1600x900  1920x1080
Като за 22" монитор се препоръчват последните две.
Въпреки всичко, решението което са ти дали по-горе е коректно и трябва да работи. Имам пред вид най-простото решение:
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1440x810"
    EndSubSection
Дали не е възможно в момента, в който си го пробвал да си напипал и нещо друго в конфигурационния файл? И затова да е крашнала графичната среда?
И накрая друг въпрос. Сам си написал, че държиш да използваш една камара приложения за windows. Не искаш да ги емулираш, нито да ползваш алтернативи. После искаш да си префасонираш линукс, така че да прилича на уиндоус. Да ползваш шрифтовете на windows, да имаш същото разположение на елементите в GUI-то и кой знае още какво. Нещо ми убягва смисъла на това упражнение. В този сайт има една статия:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=379756576
Може би не е зле да я прочетеш.
« Последна редакция: Jul 12, 2010, 11:40 от dsarmov »
Активен

Andersen

• Напреднали
  • натурален
    • Профил
« Отговор #35 -: Jul 24, 2010, 11:44 »
Относно тази резолюция която, искаш да ползваш. Мисля че това е някакъв ексцентризъм, на който не знам защо държиш. Кой е казал, че това е нормалната за монитора ти резолюция?  Виж тук:
http://www.screenresolution.org/
Както се вижда 1440x810 се използва от 0.001% от потребителите. После виж какви са стандартите за различните монитори тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_display_standard
Изобщо не намерих монитор или стандарт, за който да се препоръчва тази резолюция. Единствено открих някакви камери на canon, в които се използва 1440x810. Вероятно затова и убунтото не ти предлага такава възможност. Това че в Windows си я използвал не значи, че е препоръчително.
За 16x9 хората ползват тези резолюции: 852x480  1280x720  1365x768  1600x900  1920x1080
Като за 22" монитор се препоръчват последните две.
Въпреки всичко, решението което са ти дали по-горе е коректно и трябва да работи. Имам пред вид най-простото решение:
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1440x810"
    EndSubSection
Дали не е възможно в момента, в който си го пробвал да си напипал и нещо друго в конфигурационния файл? И затова да е крашнала графичната среда?
И накрая друг въпрос. Сам си написал, че държиш да използваш една камара приложения за windows. Не искаш да ги емулираш, нито да ползваш алтернативи. После искаш да си префасонираш линукс, така че да прилича на уиндоус. Да ползваш шрифтовете на windows, да имаш същото разположение на елементите в GUI-то и кой знае още какво. Нещо ми убягва смисъла на това упражнение. В този сайт има една статия:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=379756576
Може би не е зле да я прочетеш.
...изтрито...

Малката ми радост в живота е да оживявам уеб-сайтове. Показаната снимка е статистика на мой такъв за текущия месец.

Виждаме черно на бяло, че това е windows. Част от този windows е IE броузер. Линукс няма единна политика по отношение на шрифтовете. Прокламираната свобода е довела до кой какво му хрумне. В Ubuntu са заложени DejaVu, което никак не върши работа за масовия потребител, защото те не са налични в windows-система. И след като нашего брата пори нета с windows-система се е стигнало до единодушно решение сред сайтостроителите, шрифтовете на майкрософт да се считат за безопасни.

Имам наличен вече Apache 2+SQL+PHP5.x.x+phpMyAdmin+vsftpd, за да проследявам отделни сценарии. За пълно щастие, обаче ми лиспва IE броузер. Не искам виртуални машини и прочие чудесии, затова добавих wine+winetricks+dll библиотеки. Сещаш ли се? Това е заради понятието кросбраузерност, те затова и ще прилича на windows-система, защото Firefox не е доминиращ браузер, а новия IE 9 в показани тестове се счита за най-бърз и най-вече заради очакванията, че същите тези узери ще разглеждат страниците с IE.

За последен път относно Photoshop. С тази програма съм неразделно от 2006г. Тя не конкретна windows-програма, защото я има и за macintosh. Tя е комерсиална, но най-добрата. Канадският корел дори не и диша в врата. Gimp не знае какво е cmyk, ни намерих понятие RAW. Най-малко имам време да го разучавам. Photoshop се стикова отлично с SolidWorks. Photoshop под wine е мазохизъм, още повече новия CS5 ползва библиотеки win32p, които засега не са включени в wine, но това ти го знаеше де.

"Не искаш да ги емулираш ...", тук си в заблуда. Wine не е емулатор! Wine не емулира в процесора. Това е програма за Linux, която създава среда на обкръжение за Windows NT.

Препоръчваш тези разрешения: 852x480,  1280x720,  1365x768,  1600x90,0  1920x1080. ...изтрито...
Снимка от 10МВ, задължително разглеждай на 852x480. Голям кеф е. Все едно държиш кормило на КраЗ и ръчкаш ногоре - надолу. 1280x720 - това 16/9 ли е? ...изтрито...  1365x768px ми е много едро,  а   1600x900px ме дразни заради геометричните изкривявания. Аз съм перфекционист   и щом windows   може 1600x810px с две пощраквания на мишката, какъв му е проблема на linux, че да се спича от запек. Това очаквах да ми кажеш, а не да ме мяташ по разни преводи на словестни еквилибристики, които на практика ми вършат работа колкото некролога на баба Пена.

Към форума
Реших да опитам Mandriva. Инсталацията стигна до момента за определяне на видеокартата и спече. Предложи ми разни видеокарти от времето на баба, но моята не присъстваше като предложение. След два часа опити за разни комбинации с версии видеокарти и без тях, Mandriva увисваше. Била направена за блондинки и не знам си какви суперлативи. Изтрих я с кеф.
После опитах Fedora 13 с KDE. Голяма шарения, голямо чудо. Регистрирах селски пароли - 123456 и Fedora 13 ми каза, че били наистина селски. Опитите да променя nVidia сървъра удариха на камък. Fedora 13 ми плюеше разни съобщения, че някой се опитва там да ръчка и ще го заведе на отчет. Охо, аре в киреча. Това ми бе достатъчно да осъзная, защо Ubuntu e моя правилен избор.

Отново (пре)инсталирах Ubuntu. За трети път. Toзи път избрах драйвера заложен в системата.

http://prikachi.com/images/141/2357141O.png

Това състоянието до инсталацията на драйвера
Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
   Driver   "nvidia"
   Option   "NoLogo"   "True"
EndSection

а това след като избрах възможната близка до желаната резолюция

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 1.0  (buildd@palmer)  Fri Apr  9 10:35:18 UTC 2010

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "BenQ E2200HD"
    HorizSync       30.0 - 94.0
    VertRefresh     50.0 - 76.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 7600 GT"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    DefaultDepth    24
    Option         "metamodes" "1440x900 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

----------------------------------------------------------------

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
   Driver   "nvidia"
   Option   "NoLogo"   "True"
EndSection

Първо направих резервно копие и после промених на     Option         "metamodes" "1440x810 +0+0"

С нули и без нули, след рестарта Ubuntu се превклюваше на 1920x1080. Така и ще си умра на мъка. Разгледах отделните позиции и забелязах това

Въпросителните и непознатия PCI Device ме кара да мисля, че Ubuntu подобно на Mandriva не разпознава виделото ми, по-скоро куция драйвер. Отказах се и се примирих да гледам ямуци на 1440х900.

поздрави

Редактирано, съгласно т. 5 и 6 от Правилата на форума!!!
bop_bop_mara

« Последна редакция: Jul 26, 2010, 16:35 от bop_bop_mara »
Активен

Tuchkata

• Напреднали
  • Публикации: 89
  • Distribution: Ubuntu 10.04
    • Профил
« Отговор #36 -: Jul 24, 2010, 11:50 »
Пробва ли да инсталираш последният драйвър от сайта на Нвидиа, а не този, който ти предлага Убунту ?
Активен

Andersen

• Напреднали
  • натурален
    • Профил
« Отговор #37 -: Jul 24, 2010, 12:03 »
Последният такъв е NVIDIA-Linux-x86-256.35.run. Да, пробвах го и в предишното си мение дадох отчет. Същата работа, затова и реших да пробвам текущите.

Казват, че между маймуната и човека разликата е само 3% в генетичния материал. Какво на практика е резултата знаем всички. Между Ubuntu и Debian пропастта е 75%. Това обаче не ме утешава, че проблема ще е в операционната система. Съмнявам се в видеокартата.

Така и никой не пробва из вас въпросната резолюзия и отговори възможна ли е, като посочи име на картата, дистро и версия драйвер. Снимка моля.

Друга тегоба.
Ubuntu предложи обновления. След рестарта  всичко в Grub стана двойно. Два пътя към мемтест+, два пътя към рековери, два пътя към Ubuntu. Това как да го поправя? Дразнещо е. И искам да вдигна секундите за избор от 10 на 20.

Активен

Tuchkata

• Напреднали
  • Публикации: 89
  • Distribution: Ubuntu 10.04
    • Профил
« Отговор #38 -: Jul 24, 2010, 12:07 »
Всички тези неща стават с командата :
Код:
sudo gedit /boot/grub/grub.cfg

За резолюцията нямам никаква представа. Първо ползвам Ати и второ монитора и без това ми е с резолюция 1280х800 :)
Активен

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #39 -: Jul 24, 2010, 14:37 »
Скъпи Andersen, реших да сложа резолюцията която искаш да имаш, на моята машинка, и както очаквах всичко си тръгна като слънце даже и след рестарт на графичната среда и на компютъра като цяло. как се постига при debian и драйвера на nvidiа от сайта им ? не беше трудно.
първо стартирах nvidia-seetings по следния начин:
sudo /usr/bin/nvidia-settings

след което избираш X Server Dysplay Configuration като на снимката и кликваш на бутона Advanced който се намира под падащото меню за честота (при мен 60). Отваря ти се ново поле за писане Panning в което пишеш избраната резолюция и кликваш на Save to X Configuration File
рестартираш графичната среда X ctrl+alt+backspace и готово  ;)
резолюцията вече работи

проверка:

в самия xorg.conf промяната е в реда:
Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    DefaultDepth    24
    Option         "metamodes" "1280x800_60 @1440x810 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection

добавя се резолюцията която желаеш, при мен ефекта е налице, сега разполагам с десктоп по голям от екранчето на лаптопа ми, филмите ми също не се побират и ако трябва да ги гледам трябва да размествам с мишока във всички посоки.
картата ми е nvidia GeForce 8400M GS (за лаптоп). Дистрибицията вероятно вече знаеш е debian lenny.
Опитай и по този начин, при мен той работи, не се притеснявай от факта че резолюцията която се показва на последната снимка е 1200х800. последната снимка е от сайта който са ти дали по-горе:http://www.screenresolution.org/
ето какво показва и той

Успех

P.S. Относно другия проблем с менюто на GRUB. При обновяването се инсталирало ново ядро и затова го има при началното зареждане което те бърка че всичко е двойно, виж версиите на ядрото  ;D. Можеш да премахнеш старото със синаптик, и така ще имаш само едно ядро на системата.
« Последна редакция: Jul 24, 2010, 14:54 от Ekspert »
Активен

Andersen

• Напреднали
  • натурален
    • Профил
« Отговор #40 -: Jul 24, 2010, 21:13 »
Здравейте Ekspert,

Благодаря за вклюването ви. Зарадвахте ме. След три седмици разучване на Ubuntu/Linux - проблемът си виси. Някой действия от преповтаряне вече върша машинално. Всеки опит обаче да му сложа 810 мигновено се коментира и умира. Това са част от такива и те си се трупат.

# Removed Option "metamodes" "1440x900_60 @1440x810 +0+0"
# Removed Option "metamodes" "1440x810_60 @1440x810 +0+0"
# Removed Option "metamodes" "1440x810_60 @1440x810 +0+0"
# Removed Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0; 1440x900 +0+0"

Отказах се. Молбата ми е да ми укажете конкретно кое ISO на Debian да изтегля. Проца ми е Intel Conroe E6300. Предпочитам 32 -bit версия. Ако и под Debian не изгрее желаното, се отказвам и заключвам че няма такава тъпня.

На тази страница са iso-cd. Аз тегля в момента 26-Jun-2010 19:40  647M . Питам се другите копия за какво са, след като всички са под едно име. Реципрочно питам за DVD-ISO копията. Там се вижда 1,2,3, 4. Кое е вярното, че всичките ми идват много?

благодаря за вниманието

Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #41 -: Jul 24, 2010, 21:38 »
Това което ти е написал експерт не ти върши работа, ще имаш невидима част от монитора и когато местиш мишката в края на екрана, ще ти мести екрана към невидимата част - с една дума - тъпотия.
Не ми се рови да видя какво е решението на проблема ти, но просто ще споделя каквото знам. Триковете които ти казват с добавяне на редове, не работят понеже от както Х-а стана умен има опции които са включени по подразбиране, една от които е, да проверява какво ти поддържа монитора и да дава тези резолюции и рифреш рейт които може да понесе. Проблема е, че не помня как точно се казва опцията за да я спреш (а може и да я няма вече, доста версии се смениха от както съм се заигравал с това), ще е нещо от рода на
Код:
Option     "ZaphodHeads" "0" 
като ще е друга естествено :(
Можеш да опиташ нещо: велз в чиста конзола (ctrl+alt+F2) спри графичната среда и генерирай нов xorg.conf, командите в конзолата са следните
sudo service gdm stop
sudo X -configure
sudo service gdm start
след като изпълниш горното, в /root ще имаш файл xorg.conf.new той би работил, ако го копираш в /etc/X11/ но аз искам просто да ми го покажеш. 
Все си мисля, че има нещо сбъркано тук, просто тази желана от теб резолюция е много рядка или нестандартна, понеже не намирам никъде споменато за нея. Не мога да разбера за какви сплескани глави говориш? Когато си е нейтив резолюция за монитора няма никакви изкривявания, само дето отдавна не съм ползвал crt не вярвам за црт да става дума (ще извиняваш ако вече си казал, че отдавна четох темата, но знам че бяха лаптопи и някаква десктоп машина)Мисля, че проблема е, че монитора не успява да даде коректна информация и от там идват проблемите. С опцията която не и знам името, се спираше това "мислене" и можеше да се сложи каквато резолюция искаш. Разгледай какво пише в лога на Х-а, може да има нещо интересно /var/log/Xorg.0.log Може и през графчиния инструмен

Edit: Опцията е NoDDC тук я намерих :) http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/force-xorg-to-use-specific-monitor-resolution-disable-ddc-670874/
Код:
Option          "NoDDC"
Поставя се в section device на xorg.conf (само, че опцията зависи от драйвера, този на nvidia не знам дали я има) дай също да видя какво ти показва командата
Код:
sudo cat /var/log/Xorg.0.log | grep DD
« Последна редакция: Jul 24, 2010, 22:26 от tolostoi »
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Andersen

• Напреднали
  • натурален
    • Профил
« Отговор #42 -: Jul 24, 2010, 23:04 »
Добър вечер,

Лирическо отклонение
Аз живея в 220хил град, който минава за голям. От две години понятието ученическа тетрадка изчезна и децата ходят с мобилни компове в училище. На тях пишат, учат и по интернет предават домашни. Комповете се продават на разсрочено три годишно плащане без оскъпяване. Дотук чудесно. Задължитело е обаче да си купиш windows xp, което е тъпо. В този град линуксоиди няма и аз съм единствения изглежда. Като стане въпрос за ОС-ма се изброява xp, vista, 7, a по-паралиите го дават с макове. Аз им казвам, че работя с Ubuntu  и получвам тъпи погледи. Думата Linux в повечето случай е някаква смътна представа за програма. Не малко и идея си нямат какво е. Е, скоро ще направя месец как съм с Ubuntu и вечер като се върна от работа се поща с него, четейки руски и английски ресурси. Много от нещата покрай сайтовете ми светнаха сега, защото аз виждам, че те са задвижвани от Debian, CenOS, Unix сървъри. От друга страна няма дебнещата зараза за windows и това все повече ме задържа. Остава само да наваксам нужното за мен. По идея нативната резолюция на монитора ми е 1920х1080. Тя е отвратителна. Всичко е много ситно и товари очите ми. При 1440х900px аз виждам от снимките си леко сплескани глави, което ме дразни и това обяснява моите кахъри.

На тези команди
sudo service gdm stop
sudo X -configure
sudo service gdm start

Резултатът е Number of created screen does not match number of detected devices. Configuration failed.
Новият файл се генерира в /home/andersen/xorg.conf.new и съдържа това:

Section "ServerLayout"
   Identifier     "X.org Configured"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
   ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
   FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
   FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
   Load  "extmod"
   Load  "dri"
   Load  "dri2"
   Load  "record"
   Load  "glx"
   Load  "dbe"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Keyboard0"
   Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "auto"
   Option       "Device" "/dev/input/mice"
   Option       "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   VendorName   "Monitor Vendor"
   ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"              # [<bool>]
        #Option     "HWcursor"              # [<bool>]
        #Option     "NoAccel"               # [<bool>]
        #Option     "ShadowFB"              # [<bool>]
        #Option     "VideoKey"              # <i>
        #Option     "EXAPixmaps"            # [<bool>]
   Identifier  "Card0"
   Driver      "nouveau"
   VendorName  "nVidia Corporation"
   BoardName   "G73 [GeForce 7600 GT]"
   BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     1
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     4
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     8
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     15
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     16
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
   EndSubSection
EndSection

С Код: Option          "NoDDC" (Поставя се в section device на xorg.conf) нищо. Старата история.

Отговорът на команда sudo cat /var/log/Xorg.0.log | grep DD

е този:
(**) NVIDIA(0): Option "NoDDC"
(WW) NVIDIA(0): The IgnoreEDID and NoDDC options have been deprecated.  The
(WW) NVIDIA(0):   Option "UseEDIDDpi" "FALSE"

поздрави
Активен

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #43 -: Jul 24, 2010, 23:40 »
А защо не опита първо да си поиграеш със шрифтовете? и на 14" монитор с 1280х800 буквите са мънички но може да си ги поувеличиш и да работиш нормално. Колкото до debian откажи се, доста по труден е за настройка от ubuntu, и повечко ровене и четене иска.
Активен

stancho_25

• Гост
« Отговор #44 -: Jul 24, 2010, 23:48 »
По идея нативната резолюция на монитора ми е 1920х1080. Тя е отвратителна. Всичко е много ситно и товари очите ми. При 1440х900px аз виждам от снимките си леко сплескани глави, което ме дразни и това обяснява моите кахъри.

Аз да попитам... При нативната резолюция всички буквички и иконки са дребни и затова искаш да я смъкнеш? Чудя се няма ли да е по-лесно да вдигнеш размера на шрифтовете и иконите на самата система, защото тази смяна на резолюцията ми се вижда мисия невъзможна.

ps: Ekspert ме изпревари. :)

ps2: ето за настройките на шрифтовете
« Последна редакция: Jul 24, 2010, 23:51 от stancho_25 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
apt-get на Ubuntu?
Настройка на програми
Lamer 8 12625 Последна публикация May 29, 2009, 22:35
от go_fire
Раздавам Дискове на UBUNTU
Живота, вселената и някакви други глупости