Относно тази резолюция която, искаш да ползваш. Мисля че това е някакъв ексцентризъм, на който не знам защо държиш. Кой е казал, че това е нормалната за монитора ти резолюция? Виж тук:
http://www.screenresolution.org/
Както се вижда 1440x810 се използва от 0.001% от потребителите. После виж какви са стандартите за различните монитори тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_display_standard
Изобщо не намерих монитор или стандарт, за който да се препоръчва тази резолюция. Единствено открих някакви камери на canon, в които се използва 1440x810. Вероятно затова и убунтото не ти предлага такава възможност. Това че в Windows си я използвал не значи, че е препоръчително.
За 16x9 хората ползват тези резолюции: 852x480 1280x720 1365x768 1600x900 1920x1080
Като за 22" монитор се препоръчват последните две.
Въпреки всичко, решението което са ти дали по-горе е коректно и трябва да работи. Имам пред вид най-простото решение:
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1440x810"
EndSubSection
Дали не е възможно в момента, в който си го пробвал да си напипал и нещо друго в конфигурационния файл? И затова да е крашнала графичната среда?
И накрая друг въпрос. Сам си написал, че държиш да използваш една камара приложения за windows. Не искаш да ги емулираш, нито да ползваш алтернативи. После искаш да си префасонираш линукс, така че да прилича на уиндоус. Да ползваш шрифтовете на windows, да имаш същото разположение на елементите в GUI-то и кой знае още какво. Нещо ми убягва смисъла на това упражнение. В този сайт има една статия:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=379756576
Може би не е зле да я прочетеш.
...изтрито...Малката ми радост в живота е да оживявам уеб-сайтове. Показаната снимка е статистика на мой такъв за текущия месец.

Виждаме черно на бяло, че това е windows. Част от този windows е IE броузер. Линукс няма единна политика по отношение на шрифтовете. Прокламираната свобода е довела до кой какво му хрумне. В Ubuntu са заложени DejaVu, което никак не върши работа за масовия потребител, защото те не са налични в windows-система. И след като нашего брата пори нета с windows-система се е стигнало до единодушно решение сред сайтостроителите, шрифтовете на майкрософт да се считат за безопасни.
Имам наличен вече Apache 2+SQL+PHP5.x.x+phpMyAdmin+vsftpd, за да проследявам отделни сценарии. За пълно щастие, обаче ми лиспва IE броузер. Не искам виртуални машини и прочие чудесии, затова добавих wine+winetricks+dll библиотеки. Сещаш ли се? Това е заради понятието кросбраузерност, те затова и ще прилича на windows-система, защото Firefox не е доминиращ браузер, а новия IE 9 в показани тестове се счита за най-бърз и най-вече заради очакванията, че същите тези узери ще разглеждат страниците с IE.
За последен път относно Photoshop. С тази програма съм неразделно от 2006г. Тя не конкретна windows-програма, защото я има и за macintosh. Tя е комерсиална, но най-добрата. Канадският корел дори не и диша в врата. Gimp не знае какво е cmyk, ни намерих понятие RAW. Най-малко имам време да го разучавам. Photoshop се стикова отлично с SolidWorks. Photoshop под wine е мазохизъм, още повече новия CS5 ползва библиотеки win32p, които засега не са включени в wine, но това ти го знаеше де.
"Не искаш да ги емулираш ...", тук си в заблуда. Wine не е емулатор! Wine не емулира в процесора. Това е програма за Linux, която създава среда на обкръжение за Windows NT.
Препоръчваш тези разрешения: 852x480, 1280x720, 1365x768, 1600x90,0 1920x1080. ...изтрито...
Снимка от 10МВ, задължително разглеждай на 852x480. Голям кеф е. Все едно държиш кормило на КраЗ и ръчкаш ногоре - надолу. 1280x720 - това 16/9 ли е? ...изтрито... 1365x768px ми е много едро, а 1600x900px ме дразни заради геометричните изкривявания. Аз съм перфекционист и щом windows може 1600x810px с две пощраквания на мишката, какъв му е проблема на linux, че да се спича от запек. Това очаквах да ми кажеш, а не да ме мяташ по разни преводи на словестни еквилибристики, които на практика ми вършат работа колкото некролога на баба Пена.
Към форума
Реших да опитам Mandriva. Инсталацията стигна до момента за определяне на видеокартата и спече. Предложи ми разни видеокарти от времето на баба, но моята не присъстваше като предложение. След два часа опити за разни комбинации с версии видеокарти и без тях, Mandriva увисваше. Била направена за блондинки и не знам си какви суперлативи. Изтрих я с кеф.
После опитах Fedora 13 с KDE. Голяма шарения, голямо чудо. Регистрирах селски пароли - 123456 и Fedora 13 ми каза, че били наистина селски. Опитите да променя nVidia сървъра удариха на камък. Fedora 13 ми плюеше разни съобщения, че някой се опитва там да ръчка и ще го заведе на отчет. Охо, аре в киреча. Това ми бе достатъчно да осъзная, защо Ubuntu e моя правилен избор.
Отново (пре)инсталирах Ubuntu. За трети път. Toзи път избрах драйвера заложен в системата.
http://prikachi.com/images/141/2357141O.pngТова състоянието до инсталацията на драйвера
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSectionа това след като избрах възможната близка до желаната резолюция
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings: version 1.0 (buildd@palmer) Fri Apr 9 10:35:18 UTC 2010
Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
Option "Xinerama" "0"
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "BenQ E2200HD"
HorizSync 30.0 - 94.0
VertRefresh 50.0 - 76.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7600 GT"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "metamodes" "1440x900 +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
----------------------------------------------------------------
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection
Първо направих резервно копие и после промених на Option "metamodes" "1440x810 +0+0"
С нули и без нули, след рестарта Ubuntu се превклюваше на 1920x1080. Така и ще си умра на мъка. Разгледах отделните позиции и забелязах това

Въпросителните и непознатия PCI Device ме кара да мисля, че Ubuntu подобно на Mandriva не разпознава виделото ми, по-скоро куция драйвер. Отказах се и се примирих да гледам ямуци на 1440х900.
поздрави
Редактирано, съгласно т. 5 и 6 от Правилата на форума!!!
bop_bop_mara