Автор Тема: Photoshop под Linux  (Прочетена 18671 пъти)

svenxxx

• Участници
  • Публикации: 6
    • Профил
Photoshop под Linux
« -: Jul 15, 2010, 10:41 »
Не знам дали темата е точно за този раздел, но все пак ще опитам тук :)

Значи, вчера си записах едно Live CD на Ubuntu и реших да пробвам Photoshop-a с Wine. Добре подкара го стартира, но след 30 секунди се крашна, и така всеки път. Много бих искал да се науча да работя с Линукс, но само едно нещо ме спира - Photoshop. Защото се занимавам професионално с него, а GIMP не става за професионални цели.

Но така като съм тръгнал нека да попиша още малко за какво мисля да използвам Линукс и дали ще ми свърши работа. Така значи ще го използвам за професионално уеб дизайнерство(за което ще ми трябва Photoshop, който не крашва защото ще е лошо да ми крашне по средата на проекта и да загубя всичко направено) интернет и скайп(не съм пробвал дали камерата и другите хардуерни неща ще са съвместими с Линукса, но скайпа много ще ми трябва за видео разговори), Обработване на видео файлове(понеже се занимава със превод на субтитри за анимета и ми трябват по-специални програми за конвертиране на видео файлове, се чудя дали има подходящи и добри програми за това. Видях, че има почти 1 към 1 програма за работа със субтитри.) Малко уеб разработка(в това съм сигурен, че Линукса е най-добър, защото си има много функции в това отношение). И ежедневните забавления като: гледане на филми, слушане на музика и т.н. Игри почти не играя, но ако играя винаги са ММОРПГ или такива, които изискват интернет връзка. Общо взето за това искам да използвам Линукса, набелязал съм дистрибуцията Ubuntu, но доста хора казват, че Debian била по-добра(не съм ползвал Debian). Знам, че за доста неща трябва да се пишат някакви неща в една конзола, но мисля, че ще се науча на това, не съм потребител от типа Next и ОК. Ами това е общо взето, надявам се да ми помогнете с избора ми. И предполагам, че тук всеки ще ми препоръча Линукс-а защото все пак тук са само потребители на Линукс, но ви моля да гледате реално на нещата и ако мислите, че няма да стане ми кажете и обяснете защо и т.н. Искам реални отговори, а не отговори с цел да привлечете още един линукс потребител.
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
Re: Photoshop под Linux
« Отговор #1 -: Jul 15, 2010, 10:49 »

Значи, вчера си записах едно Live CD на Ubuntu и реших да пробвам Photoshop-a с Wine. Добре подкара го стартира, но след 30 секунди се крашна, и така всеки път. Много бих искал да се науча да работя с Линукс, но само едно нещо ме спира - Photoshop. Защото се занимавам професионално с него, а GIMP не става за професионални цели.

Но така като съм тръгнал нека да попиша още малко за какво мисля да използвам Линукс и дали ще ми свърши работа. Така значи ще го използвам за професионално уеб дизайнерство(за което ще ми трябва Photoshop, който не крашва защото ще е лошо да ми крашне по средата на проекта и да загубя всичко направено) интернет и скайп(не съм пробвал дали камерата и другите хардуерни неща ще са съвместими с Линукса, но скайпа много ще ми трябва за видео разговори), Обработване на видео файлове(понеже се занимава със превод на субтитри за анимета и ми трябват по-специални програми за конвертиране на видео файлове, се чудя дали има подходящи и добри програми за това. Видях, че има почти 1 към 1 програма за работа със субтитри.) Малко уеб разработка(в това съм сигурен, че Линукса е най-добър, защото си има много функции в това отношение). И ежедневните забавления като: гледане на филми, слушане на музика и т.н. Игри почти не играя, но ако играя винаги са ММОРПГ или такива, които изискват интернет връзка. Общо взето за това искам да използвам Линукса, набелязал съм дистрибуцията Ubuntu, но доста хора казват, че Debian била по-добра(не съм ползвал Debian). Знам, че за доста неща трябва да се пишат някакви неща в една конзола, но мисля, че ще се науча на това, не съм потребител от типа Next и ОК. Ами това е общо взето, надявам се да ми помогнете с избора ми. И предполагам, че тук всеки ще ми препоръча Линукс-а защото все пак тук са само потребители на Линукс, но ви моля да гледате реално на нещата и ако мислите, че няма да стане ми кажете и обяснете защо и т.н. Искам реални отговори, а не отговори с цел да привлечете още един линукс потребител.

В линукс имаш добра алтернатива на фотошоп-а (GIMP)
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

svenxxx

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Jul 15, 2010, 10:53 »

В линукс имаш добра алтернатива на фотошоп-а (GIMP)

Както казах в поста си GIMP не става! Ако се занимаваш професионално няма да стане GIMP-a не ми трябва да слагам просто някакъв текст върху картинка, а да изграждам цели уеб лейаути като този
Активен

PredatorX

• Напреднали
  • Публикации: 27
  • Distribution: Ubuntu 10.04
    • Профил
« Отговор #3 -: Jul 15, 2010, 11:05 »
Накратко.. поне от мая малък опит с Убунту, скайп си има писан за Линукс, проблем нямаш.
Конвертори също има, oт  Ubuntu Software  Center може да започнеш търсенето (ако разбира се не ситърсил вече там  :)), какво друго.. с hardware-a ме съмнява да имаш проблем, може би ако видеокартата ти е Ати ще трябва да си изтеглиш драйвери (чувал съм, че Ати правели проблем, незнам дали е вярно, на мен всъщност ми се наложи да тегля драйвери допълнително).
Остана само да решиш проблема с Photoshop  :) .
Ето една тема за това подкарване http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=21640.0
във форума има още такива.
« Последна редакция: Jul 15, 2010, 11:07 от PredatorX »
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #4 -: Jul 15, 2010, 11:06 »
May be with Crossover???
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #5 -: Jul 15, 2010, 11:10 »
С CrossOver тръгва  CS2 и върви стабилно...
Активен

svenxxx

• Участници
    • Профил
« Отговор #6 -: Jul 15, 2010, 11:14 »
Ами ще тествам тия дни, ако трябва ще го инсталирам с Windows-a за да си го превключвам когато ми трябва и вече ако му свикан и мога да подкарвам нужните програми ще си го сложа. Също така ще пиша в тази тема относно Photoshop-a ако има проблеми.

п.п. Препоръчайте ми дистрибуция, за сега ми се струва добре Ubuntu, но не знам, може да има по-хубави неща.
Активен

lz

• Напреднали
  • Публикации: 172
  • Distribution: Ubuntu
    • Профил
« Отговор #7 -: Jul 15, 2010, 11:26 »
Проблем може да имаш с камерата, която ще ползваш в Скайп. Тестът ще покаже.
Не съм специалист по уебдизайн, но гледам че с Гимп могат да се правят лейаути: http://gimp-tutorials.net/taxonomy/term/5
Активен

svenxxx

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Jul 15, 2010, 11:38 »
Да, видях но има няколко минуса за мен.

1. Трябва да се уча отново на нова програма, което ще ми отнеме многооо време.
2. GIMP - в нея нещата са много по увартяни отколкото с Photoshop - например с Photoshop може да направиш нещо с 3 клика докато с GIMP става с около 6-7 - това е пример само.
3. Свикнал съм с Photoshop и е много по-удобен.

За камерата ще пробвам днес и ще кажа.
Активен

lz

• Напреднали
  • Публикации: 172
    • Профил
« Отговор #9 -: Jul 15, 2010, 11:56 »
Всички тези точки, които си изброил съм ги чувал не само за Гимп. Едно е да не искаш да се научиш, друго е да кажеш че нещо не става, защото програмата била такава или онакава.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #10 -: Jul 15, 2010, 12:00 »
svenxxx, във форума има доста теми като твоята, съветвам те да използваш търсачката (така или иначе според правилата на форума трябва да го правиш) и да задаваш конкретни въпроси, обяснявайки какви възможни решения на проблемите си си пробвал и не са сработили.

Относно фотошоп или гимп - съвсем наскоро имаше доста добра дискусия на тази тема, така че всички можем да си спестим повтарянето на едни и същи доводи.
Активен

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
« Отговор #11 -: Jul 15, 2010, 12:10 »
1. Пробвай с по-стара версия ..мисля с версиите отпреди CS няма проблеми - споменавам само така понеже не спомена да ползваш добавки - ако ползваш и са вързани към конкретна версия... ами така се получава като не знаем как да си зададем правилно въпросите - мисля имаше цяла секция тук относно това

2. Ако ще е с КросОвър и пр. платени алтернативи тогава най-добре е през виртулана машина и там си слагаш лицензирания уиндоус ...и така - всичко върви 8)

и последно все -пак инвестирай (евтино е нищо не струва - само време но не и пари ) в
3. Разучаване как се правят нещата с ГИМП - Не е вярно че не може много неща по-скоро тези дето го твърдят си мислят че е/или идват откъм Фото "сопата".
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
« Отговор #12 -: Jul 15, 2010, 12:12 »
1. Пробвай с по-стара версия ..мисля с версиите отпреди CS няма проблеми - споменавам само така понеже не спомена да ползваш добавки - ако ползваш и са вързани към конкретна версия... ами така се получава като не знаем как да си зададем правилно въпросите - мисля имаше цяла секция тук относно това

2. Ако ще е с КросОвър и пр. платени алтернативи тогава най-добре е през виртулана машина и там си слагаш лицензирания уиндоус ...и така - всичко върви 8)

и последно все -пак инвестирай (евтино е нищо не струва - само време но не и пари ) в
3. Разучаване как се правят нещата с ГИМП - Не е вярно че не може много неща по-скоро тези дето го твърдят си мислят че е/или идват откъм Фото "сопата".

true лесно е всеки да плюе срещу линукс и приложенията му
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #13 -: Jul 15, 2010, 12:40 »
Е то от тоя урок за дизайн я няма най-важната част, просто една рисунка как се прави е обяснена, но как става в хтмл ... т. е. "рязането" го  няма, и не съм и виждал как и дали въобще става с гимп. 
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #14 -: Jul 15, 2010, 13:44 »
Аз не виждам обаче що, някой който иска да работи с Фотошоп вие постоянно трябва да му набивате Гимп.
В крайна сметка човек сам за себе си решава! Това, че има Линукс и в него има Гимп не е от абсолютно никакво значение.

Като латерни сте някои хора по постовете... или комунисти - не знам.

Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Photoshop  => linux
Настройка на програми
index 8 5578 Последна публикация May 26, 2007, 22:07
от alabal
Photoshop
Настройка на програми
Paqk 6 5252 Последна публикация Sep 16, 2007, 02:18
от Paqk
Може ли да се подкара 3ds max и photoshop по linux