Автор Тема: Мисията невъзможна или статично IP от Видин до Русе  (Прочетена 9034 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Някакви идеи?
Хайде ще поясня малко - имаме плавателен съд, който плува от Видин до Русе. На този плавателен съд имаме компютър. Този компютър трябва да има непрекъснато интернет и интернета да е със статично IP. Започвам да си мисля, че в България няма как да стане, освен ако не използвам сателит - но там просто няма начин да получа статично IP (или греша  ???)... ???
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
//извън темата

Няма невъзможни неща - има само такива, които не знаем как се правят, и такива, за които нямаме желание ;)

//по темата

За какво му е нужно това статично IP? Основно питам за какви услуги, но цялостно описание на потребността току виж изкопало някаква идея.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

b2l

• Напреднали
    • Профил
Митнически Агенции пускат заповед на 16 Март, че всеки кораб който се занимава с бункероване на гориво трябва да има компютър, а на компютъра трябва да има тяхна програма за данъчен склад. Този данъчен склад съдържа информацията за горивото (колко товарят, колко разтоварват и т.н.). Митнически Агенции имат изискване в тази заповед, че индустриалният компютър трябва да е свързан към интернет със статично IP. В базата в Бургас всичко направих, но днеска като ми казаха, че това същото което правих в Бургас трябва да го направя и на няколко кораба - с малката разлика, че корабите се плават... Изобщо нещата са ми много Х. Гледах офертите на Vivacom, на MTel. От VIvacom ми предложиха да съм си пуснел и роуминг понеже нямат покритие по целият дунав. Аз не знам какъв е този техният интернет (Мобилен интернет от Vivacom), но си мисля, че е някаква измишльотина (каквата е и заповедта на Митнически Агенции). Питаха ме корабите в океана и аз им споменах със сателити - но това е адски скъпо. Четох днеска как се полва GSM като модем. Имах предложение от една мацка (адвокат), едно циганче да тича на брега с ролката с UTP кабел...
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
От спътника ИП адреса винаги ще е един и същ независимо къде се намираш, важно е да ловиш сигнала от спътника
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

chen_dzen

• Напреднали
  • Публикации: 623
  • Distribution: Debian 6.0 Squeeze
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
GPRS това ти е играта .
WLAN roaming .
или 3G.
« Последна редакция: Oct 14, 2010, 21:34 от chen_dzen »
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
GPRS това ти е играта .

Не съм сигурен. Какво точно имаш в предвид?
Активен

e_stealth

• Участници
  • Публикации: 11
    • Профил
Може да пробваш с решение от типа GoWeb мобилен интернет от GLOBUL или аналога на Мтел M-Tel Surf като цена услугата е достъпна и на двата оператора ще си прецениш според трафика който правиш и покритието. За да получиш така желания реален IP адрес може да изградиш VPN връзка с централен сървър който разполага с такова и при което да си направиш Port-Forwarding на услугите които са ти нужни на компютъра свързан с мобилната интернет връзка. Аз лично съм правил подобно нещо през GoWeb услугата но предполагам ще може да стане с всеки един оператор.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Може да пробваш с решение от типа GoWeb мобилен интернет от GLOBUL или аналога на Мтел M-Tel Surf като цена услугата е достъпна и на двата оператора ще си прецениш според трафика който правиш и покритието. За да получиш така желания реален IP адрес може да изградиш VPN връзка с централен сървър който разполага с такова и при което да си направиш Port-Forwarding на услугите които са ти нужни на компютъра свързан с мобилната интернет връзка. Аз лично съм правил подобно нещо през GoWeb услугата но предполагам ще може да стане с всеки един оператор.

Да, но и двата оператора нямат 100% покритие. На мен не ми трябват никакви VPN-и. Митническата Агенция ще влиза в този компютър - аз нямам работа в него, дори нямам достъп до него (през ssh, mstsc, etc.).
Активен

chen_dzen

• Напреднали
  • Публикации: 623
  • Distribution: Debian 6.0 Squeeze
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
wlan roaming :

GPRS :

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
wlan roaming :

Иде реч за роуминг на услуги на мобилен оператор, не на на безжична мрежа. Или си готов да опънеш безжична мрежа по целия Дунав?

Да, но и двата оператора нямат 100% покритие. На мен не ми трябват никакви VPN-и. Митническата Агенция ще влиза в този компютър - аз нямам работа в него, дори нямам достъп до него (през ssh, mstsc, etc.).
Обаче с малката забележка че ти трябва, защото в момента в който си роуминг ще ти се смени и ИП адреса и хоум мобилния ти оператор не може да ти осигури в този случай статичен, още по-малко съшия ИП адрес
Активен

0x2B|~0x2B

savago

• Напреднали
  • Публикации: 84
  • Distribution: mainly OpenBSD,FreeBSD
    • Профил
Ползвай ВПН,митниците ще виждат статичния адрес на впн-сървъра,клинта ще е на кораба или кадето и да е.
Правили сме подобна схема на работа към митниците,макар и не точно с кораби но схемата би могла да се прилага и там.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Мне, с GPRS от Глобул няма да стане, освен ако нещо не се е променило в последната половин година, което ме съмнява. С Мтел също няма да стане, за Вивател нямам никакви наблюдения върху мобилния им интернет, но предполагам и там е същото. Шансът да получиш IP адрес дето не е от RFC1918 пространството клони към нула. Освен ако разбира се не направят поради някаква причина някакво голямо изключение. Може евентуално тунели някакви да се вдигнат.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
Мне, с GPRS от Глобул няма да стане, освен ако нещо не се е променило в последната половин година, което ме съмнява. С Мтел също няма да стане, за Вивател нямам никакви наблюдения върху мобилния им интернет, но предполагам и там е същото. Шансът да получиш IP адрес дето не е от RFC1918 пространството клони към нула. Освен ако разбира се не направят поради някаква причина някакво голямо изключение. Може евентуално тунели някакви да се вдигнат.
И това е последния довод за изграждане на VPN :)
П.П. Макар че ако се договори собствен АП може и да се уреди с публичен адрес
Активен

0x2B|~0x2B

b2l

• Напреднали
    • Профил

Утре ще ви покажа, че не може да стане с VPN. Ще копирам изискванията за индустриалния компютър.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил

Утре ще ви покажа, че не може да стане с VPN. Ще копирам изискванията за индустриалния компютър.
Няма невъзможни неща, има само неудобни като например да чукаш прав във люлка с главата надолу :P
« Последна редакция: Oct 14, 2010, 23:09 от romeo_ninov »
Активен

0x2B|~0x2B