Причините може да са в култура, възпитание и т.н, но тези неща не са много равномерно разпределени между хората. А иначе и при българите има такива, които излизат от затвора, колкото да направят едно детенце и се връщат да папкат на държавни разноски.
Леле, не знам да ти завиждам ли за това как не си се срещал с живота и какви идеалистични представи имаш.
Пример: Момиче, което на всичкото отгоре е имало здравословни проблеми и не се е предполагало, че може да има деца някога, забременява по супер щастливата случайност (благословия си е направо) и приятелят ѝ и семейството му започват да я обвиняват в това, че ги е излъгала и нарочно е искала да забременее и бла. Въпросния пич не се появява нито през бременноста (с изключение на обаждания от сорта на "отивам на море да *** *****", не се появява и на раждането на детео си даже. След 1-2 месеца решава, че иска да предявява претенции да си получи бащинските права. За щастие в крайна сметка му идва акъла в главата, понеже кръвта вода не става.
Пример: Баща на 4 деца ги оставя на грижите на майка им и родителите си, докато се въргаля с някаква к**** дето се въргаля с цял футболен отбор. Трябваше горката жена да се разболее тежко (тя и почина, бог да я прости), да го отупат няколко пъти тоя, че да се върне вкъщи. При това все още истинският глава на семейството и този, който полага основните грижи, не е той, а най-големият му син.
Пример: Мъж се жени за приятелката си, като осиновява нейното дете, а се отказва (не знам точно по какви причини) от детето си от преден брак. Заради това осиновяване, заради доброто на детето, принуждават истинския баща да се откаже от него (той наистина не е искал да го прави). След 15 години пича решава, че е време да почне да бие жена си и ѝ заявява, че ще разсинови детето. Не знам дали официално го е направил, но със сигурност неофициално е (за щастие).
Пример: Баща на две момчета ги оставя на грижите на майка им и баба им и заминава да живее в друг град. Вижда ги от дъжд на вятър, не им праща никакви пари (защото не работи или работи за малко). Децата трябва лятото да ходят да работят експлоататорски труд по курортите, за да има пари за дърва зимата.
Пример: След голяма и хубава студентска сватба и 1-2 години брак, двойката се разделя. Жената се оказва, че чака дете, обаче мъжът не бил искал да има дете. Затова сега единствената отговорност, която поема към детето, е да плаща отсъдената по закон издръжчица от 100тина лева.
Не знам дали е възпитание или култура, лош пример или просто лоши хора... Но със сигурност не е нещо, зависещо от етноса или пък от това дали си бил в затвора или не.