Автор Тема: Преброяване на Линукс потребителите  (Прочетена 4185 пъти)

Белар

• Участници
  • Публикации: 3
  • Distribution: Debian Wheezy
  • Window Manager: Gnome 3.4 | XFCE 4.8
    • Профил
Здравейте,

Попадна ми един испански сайт където са подели инициативата да се преброим колко реално сме и целта в крайна сметка е да се докаже, че сме повече от 1% от всички потребители. Нека да се отчетем и ние.  :)

http://www.dudalibre.com/gnulinuxcounter?lang=en

Там има и статистика по даржави и дистрибуции.
Активен

stealth01

• Гост
Re: Преброяване на Линукс потребителите
« Отговор #1 -: Oct 22, 2010, 20:19 »
втори ;D

п.п. http://i18n.counter.li.org/
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 22, 2010, 20:21 »
Еми писна ми да се регистрирвам и после само спамове в пощата ми. Който иска да ме брои да дойде до унас и после ще го заведа в офиса. И да си брои колкото иска.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6502
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 22, 2010, 20:52 »
Не че нещо, ама като се ДОКАЖЕМ, че сме над 1% и какво ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 22, 2010, 21:18 »
Не че нещо, ама като се ДОКАЖЕМ, че сме над 1% и какво ?

Интересно колко ще са windows потребителите. Туко виж изкарали 99,9%, и майкрософт да извадят статистиката колко лиценза са продадени - около 10% :D.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Белар

• Участници
  • Публикации: 3
  • Distribution: Debian Wheezy
  • Window Manager: Gnome 3.4 | XFCE 4.8
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 22, 2010, 21:44 »
Прави сте, че е глупаво, ама пък ще е интересно, какви ще са резултатите да кажем след една година.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 22, 2010, 21:53 »
Прави сте, че е глупаво, ама пък ще е интересно, какви ще са резултатите да кажем след една година.
Нереални както винаги  ;D , това ще цъкне някой, който има линукс от 2 седмици, а след още една ще го е махнал, отделно на има много хора, които с години го ползват, но им е през оная работа и изобщо няма да си дават зор да цъкат :)

Не мисля, че сме под един процент, няма начин да е така, почти всякакъв софтуер има за линукс (примерно за мак е по-голяма мъка) а и като се огледам напоследък все повече GNU десктопи мяркам около мен.
« Последна редакция: Oct 22, 2010, 21:55 от tolostoi »
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 22, 2010, 22:12 »
Като влезеш е един магазин за техника се вижда какво е положението. Седем от всеки десет лаптопа са с Linux. Каквото и да се инсталира на тях след закупуването им, от него няма да влезе нищо в сметката на Майкрософт.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 23, 2010, 00:36 »
За какво да се преброявам като има много по-обективни класации за процента падаш се на дадена ОС.
При това не трябва да правиш нищо, просто т. нар. web counters си вършат работата, например:
http://gs.statcounter.com/#os-BG-monthly-200909-201009-bar
http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

И да те успокоя - ако зададеш Европа ще видиш, че тук най-много се използва Линукс в сравнение с останалите континенти, при това е над 1%.

Така че аз не виждам смисъл да се преброявам втори път.

Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
« Отговор #9 -: Oct 23, 2010, 00:40 »
Няма смисъл от такива, преброявания, 80% от потребителите на М$ не знаят за съществуването на ОС. За тях Уиндоус е нещо с което си пускат компютъра да "върви". Не ги упреквам, тях не ги интересува дори начина, по който се случват нещата, просто като теория без нищо конкретно, за тях ОС е "черна кутия" с име Уиндоус, щом е така ползват. Това за мен не е никаква статистика, все едно през комунизма да питаш кой ще гласува за "партията" нещо като: "Това за мен ли е или да?"...
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #10 -: Oct 23, 2010, 00:55 »
За какво да се преброявам като има много по-обективни класации за процента падаш се на дадена ОС.
При това не трябва да правиш нищо, просто т. нар. web counters си вършат работата, например:
http://gs.statcounter.com/#os-BG-monthly-200909-201009-bar
http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

И да те успокоя - ако зададеш Европа ще видиш, че тук най-много се използва Линукс в сравнение с останалите континенти, при това е над 1%.

Така че аз не виждам смисъл да се преброявам втори път.
Пак не е реално, за да си в някоя от тези статистики, трябва да си посетил някакъв сайт, съответно, точно тези сайтове може ти изобщо да не ги ползваш (предполагам са избрани сайтове по някакъв критерий за статистиката), сървърите също не ходят по сайтове, също някой браузъри (до колкото зная) дават фейк информация (но май беше за браузър, не за ОС) но ДА приблизително вярно е.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #11 -: Oct 23, 2010, 09:06 »
Много ме кефи някоя мацка като се заглед в компютъра ми да ме попита "Това какъв Уиндоус е? Повечето потребители наистина са като овце. Даже доста от тях не знаят, че това, на което пишат се нарича офис. При мен е обичайно явление да не правят разлика между опън офис и МСОфис. Ако са работили с XP, независимо дали си им сложил Win7 или Убунту няколко дни негодуват и после свикват. По същият начин баба ми още мрънка, че телефоните със шайби са и били по- удобни да набира, но като ги смениха, ползва новите по принуда.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
    • Профил
« Отговор #12 -: Oct 23, 2010, 09:13 »
Можете да погледнете статистиката за използването на българският списък за AdBlock:
http://stanev.org/abp/?Stats
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6502
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #13 -: Oct 23, 2010, 13:00 »
Цитат -> "Прави сте, че е глупаво, ама пък ще е интересно, какви ще са резултатите да кажем след една година."

Аз не казах ГЛУПАВО, просто попитах какво и на кого ще ДОКАЗВАМЕ с бройката и процентите. Аз ползвам Линукс предимно за сървъри, и го уча постоянно. Тук от форума съм научил страшно много неща и нови идеи, дето никога не бих се сетил сам как да ги реализирам. Върши ми страхотна работа при сървърите: ползвам относително по-слаби машини; инсталирам, настройвам и пускам системата; и забравям всички ядове. Никакви експлоатационни разходи, освен за захранването с ток. Няма лицензи, няма постоянно пипане, няма назначен човек да се грижи всекидневно за него, железен е и си върши работата. Няма reboot-ване постоянно. Затова и правим големи uptime стойности. И даже ме храни, мен и семейството ми. Безкрайно съм благодарен на един мой приятел, който ми инсталира през 2000 г. една Caldera. И ме запали по Линукс. А после с много четене, питане и работа с конзолите се понаучих и разбрах доста неща. Вероятно по тоя път са минали доста хора.

Какво ще се броя в някакви си списъци, същата баница ще е, и с мен и без мен. Затуй се учудих на кого ще доказваме и какво.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #14 -: Oct 23, 2010, 14:48 »
Здравейте,

Попадна ми един испански сайт където са подели инициативата да се преброим колко реално сме и целта в крайна сметка е да се докаже, че сме повече от 1% от всички потребители. Нека да се отчетем и ние.  :)

http://www.dudalibre.com/gnulinuxcounter?lang=en

Там има и статистика по даржави и дистрибуции.
1. дефинирай понятието линукс потребител, защото много хора ползват линукс без да знаят като например всеки, който ползва гугъл
2. ако прецезираме нещата и говорим за машини, които си инсталирал, след като имам повече от няколкостотин сървъра при клиенти които съм инсталирал, грижа се или подобно тях за мои ли да ги броя или за клиентски
3. кому е нужно подобно преброяване? за да се тупа някой по гърдите? или просто да се радва на възможностите на тази ОС?
Quo vadis homine...
Активен

0x2B|~0x2B