Автор Тема: темата за новото ядро на Дебиан - без затворен код!  (Прочетена 5788 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
А на BIOS-а си сорса може ли да ми го пратиш :)

Както и да е,де, предполагам не ти е създавало дискомфорт, защото не си се замислял за това :)

Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Според мен, темата с отвореният код е много преекспонирана. Аз ползвам Линукс, защото ми харесва и QT и КДЕ и логиката в последователността на действията, които се извършват.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
И аз съм така. Ползвам Линукс, защото ми харесва и много не се замислям, дали всичко е с отворен код. То ако е с отворен не ми пречи, но при липса на такъв си ползвам и програми с ограничения.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
И аз съм така. Ползвам Линукс, защото ми харесва и много не се замислям, дали всичко е с отворен код. То ако е с отворен не ми пречи, но при липса на такъв си ползвам и програми с ограничения.

И аз съм така!И не ме интересуват глупостите на Столман и други подобни шемети.Това го кажи на фанатиците на "опънатия" сорс дето се нахвърлят на всеки във форума,който мисли различно от праволинейно и ограничено.Mисленето ала "кон с капаци" не е актуално в съвременния век.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Човек трябва да ползва това, което му върши най-добре работа. Линукс върши много добра работа в много случай и е чудесна платформа за много неща, но все пак понякога някои неща не могат да се правят със свободен софтуер. За щастие има затворен такъв и затворени драйвери. Не бих си сменил операционната система заради фанатизма на някой криворазбран радетел за свобода.

Самият Линус Торвалдс доста време е ползвал proprietary version control система, преди да реши да напише git. О, ужас.
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Браво на колектива на Дебиан. Никой до сега не се замисли за един друг аспект на проблема. Вижте кво стана с Новел. Достатъчно е 1 байт несвободен софтуер в ядрото и можеш да очакваш всякакви правни атаки от разни компанийки, да се стигне до съдебни глупости, плащане на огромни пари и дори и блокиране на работата. С това напълно свободно ядро просто Дебиян си гарантира, че си остава и ще си остане за напред бетон от към такива неща и разработчиците ще продължават да ни радват с тази перфектна дистрибуция. Така де, Микрософт и да изкупят другите дистерибуции, Дебиан няма как да го добарат.
За "потрбителите". дето искат всичко да им работи от "кутията" нищо не се променя - може да си продължат да си използват дериватите на Дебиан. Къв е проблема.
Аз си използвам Дебиан, но на други инсталирам Минт. Тея другите нищо не разбират не само от Линукс, а и от уиндоус. И новата ОС е глътка въздух за тях. Имат си с какво да работят, а се отървават от вирусите завинаги. Което си е важно за човек неразбиращ от кумпютри. Щото става голямо ръсене на пари, всеки път като трябва да се чисти или преинсталира Уиндоса при "специалист". Така ми плащат веднъж и забравят за проблемите. За учудване, и интерфейсът много им харесва и бързо свикват.
Така че стига с това, че линукса се настройвал с дни. Глупости, показващи колко са без "начална Линукс грамотност" пишештите го. ЗА хора без такава грамотност - платете 20 лева на някой "гуру" да ви инсталира и настрои системата и си ползвайте компютъра. Така със сигурност празните приказки по форумите ще изчезнат.
Странно, беше ми по-лесно да си инсталирам Минт на лаптопчето HP Mini 110, отколкото един Уиндос ХП. Линукса тръгна всичко от раз, Уиндоса трябваше да му търся драйвери за всичко почти - два дена търсене се увенчаха с успех все пак, ама това да търсиш драйвери в интернет, че дори и от сайта на производителя си е кофти работа, разказа ми се играта. Имат само номер някакъв, дали е за тебе и ли не разбираш чак като го инсталираш. И като най-накрая успееш системата вече е порядъчно омазана. Та стига вече и с това, колко лесен бил Уиндоса...
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

danaildr

• Гост
И аз съм така!И не ме интересуват глупостите на Столман и други подобни шемети.Това го кажи на фанатиците на "опънатия" сорс дето се нахвърлят на всеки във форума,който мисли различно от праволинейно и ограничено.Mисленето ала "кон с капаци" не е актуално в съвременния век.

А забеляза ли, че първите коментари бяха негативни спрямо новината. Едва след това ние "фанатиците на 'опънатия' софтуер" скочихме сртещо "вас".  ROKO__ даже ги нарече некадърници. Защо? Защото се опитват да напишан свобоиден софтуер който да върши работата на затворения ли? Ами да то по тая логика всички разработчици на ГНУ/Линукс са некадърници.
Новината е положителна. Колкото повече отворен код има толкова по-добре.
Забеляза ли , че ние не казваме "не ползвайте затворен софтуер", но отсреща получаваме "ако не се ползва затворен софтуер няма да работи". Не е ли това  "ала кон с капаци"?
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Цитат
Забеляза ли , че ние не казваме "не ползвайте затворен софтуер", но отсреща получаваме "ако не се ползва затворен софтуер няма да работи". Не е ли това  "ала кон с капаци"?

Има случаи, в които няма да работи и моят случай е такъв. Сега вярно е специфичен случай, но така или иначе има доста proprietary софтуер, който няма добър или няма въобще отворен аналог. В моят случай въобще _няма_ отворен аналог - разчита се на затворени драйвери, на затворен компилатор и на затворени библиотеки. Има опити за опънсорс алтернативи разбира се - но не виждам как в близките 2-3 години ще могат да вършат някаква работа, а сега просто не могат никаква. Свободният аналог на драйвера е пълно дърво, gcc не става за целта, а няма отворени бекенди за llvm компилатора (ОК има, единият производител им отвори сорса). Отворени библиотеки още няма, въпреки че реализират отворено и стандартизирано API, чието име включва думичката "Open". Сега ще кажеш че проблемът е че не им се връчват спецификациите да си напишат отворените драйвери, но мен като потребител ме вълнува следствието, а не причината. Дали това е глупаво или не не ми се спори - по-добре се опитай да убедиш в това някой геймър или пък потребител на Autocad. В крайна сметка ползваш продукт, а не идеология.

Което е най-забавното, ползвам всичко това, за да си пиша в свободното време отворен софтуер и идеята да го започна беше че няма опънсорс софтуер със същата функционалност - има затворен (но безплатен) такъв, има и комерсиален. Има и опънсорс такъв, но не с feature-ите, които считах за важни. И се оказа че колкото и да искам, не мога да реализирам това на базата на отворени драйвери и отворен софтуер. До един момент можеше, когато реших да имплементирам най-важното се оказа че няма да мина без ползване на затворен софтуер. Та много отдавна са ми отпаднали тези морални дилеми. Нямам нищо против да се опитват и да напишат и драйверите и целия стек и да го пуснат с GPL лиценз, но няма да стане скоро (може и въобще да не се случи). Дотогава, няма друг вариант. И всеки път когато чуя  някой, който твърди че свободата трябва да се налага насила (чрез премахване на въпросният софтуер и тормоз над горките му потребители), ми става малко смешно. Така и не мога да разбера как човек става по-свободен когато му се ограничава избора.
Активен

danaildr

• Гост
Че кой ти го налага на сила? Но айде ти ползвай напълно свободно ядро.... ще ползваш ако го има, е вече го има. До сега го нямаше, вече го има. Кое е лошото  тука?
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Напълно свободно ядро винаги мога да си билдна на база vanilla tree-то от kernel.org. Това не е някаква новост, единствената новина е че дебианците са решили да подържат и ship-ват такова. При това далеч не са първите, на които им е хрумнало да го правят.

А, даже и .deb пакети имало с "свободни" ядра:

http://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/planet/

Странно защото не съм чувал някой да ги е ползвал.
« Последна редакция: Dec 20, 2010, 10:35 от gat3way »
Активен

tyuio

• Напреднали
  • Публикации: 145
    • Профил
Абе въпроса е в тоталното оплюване на това което правят от Дебиан.
Това не е Гнусенс които имат като идея само ГНУ софт.
Никой, дори самите Дебиан не са премахнали възможността за ползване на затворен код, просто са решили че имат възможност да направят основното без негова помощ. Аз ползвам няколко програми със затворен код не защото нямам избор, а по 3 прозаични причини, има и друг човек който ползва компютрите ми и това е компромиса да сме на линукс. Имам скайп (който толкова и ползвам де) понеже връзката с някой хора ми е само такава.
Общо взето повечето от нас даже и крайните радетели на отворения код ползват неща от браузера си които не са отворен код - голяма част от сайтовете които посещаваме не са отворен код. Ползвам флаш щото още не всичко ползва хтмл5 обаче напоследък направо съм без него :) А и съм убеден че скоро или  ще има алтернатива (може и гнаш да е) или направо ще му отворят кода.
Имам на лаптопа имам ати карта която с драйверите на самата фирма нищо не е ок напълно и не ги ползвам.
Линукс не пречи на ползването на затворен код особено при липса на алтернатива. Обаче не виждам какво е цялото това плюене срещу инициативата на Дебиан.
За биоса няма какво да направя, да не мислиш че ако имам реална алтернатива - компа идва без уиндоус но не и без биос!
Аз дори не ползвам Дебиан!
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Линукс не може да пречи за каквото и да било, но GPL лиценза пречи. Истинската причина зад такъв ход е много далече от това потребителите да бъдат свободни. От това Debian като проект няма да спечели, единствено ще си създаде драми с подържането на това, негативизъм от по-неопитни потребители и отблъскването им. Истинската причина за повечето такива ходове е избягването на риска от GPL violation драми. Защото ползването на затворени драйвери не нарушава лиценза, но разпространяването на такъв софтуер заедно с ядрото се води нарушение. А GPL лиценза е голяма красота в това отношение - kernel модулите се водят derivative work, защото ползват кода в ядрото по същият начин по който един софтуер се линква с библиотека (или поне така твърдят FSF хипитата). Самият Торвалдс е склонен на компромиси, за разлика от фанатиците. Лошото е че фанатиците се преориентираха към водене на съдебни дела.
Активен

lunarvalleys

• Гост
не разбирам за какво се дръгнете (бе всъщност ми е ясно -- заради самия спор)... има всякакви дистрибуции за всеки вкус. Нека си има Дебиан със 100% отворено ядро. Ако някой е нов в Линукс, той така или иначе ще почне с неговите производни. А на роцко глупостите не виждам какво ги коментирате
Активен

Mitaka

• Гост
За всеки влак си има пътници - ДА, така е.
НО за кой ли пък - потребителят трябва да е на първо място.
Знам, че нещо като не тръгне можеш да си прекомпилираш ядрото.... но колко са хората, които знаят, че трябва да го компилират, а и могат да го направят? Малко са.

Знаете ли как стоят нещата с редхат например, който толкова много го плюят, а няма основателна причина за това?
Ами ако ти трябва модул, който не е включен в ядрото - пишеш на съпорта и ти го правят. Ти не се занимаваш. Скоро ми се наложи да пусна appletalk на един RHEL6 - прекомпилирак си ядрото сам, и не съм занимавал съпорта с глупости. Но ако не знаех как да го направя - определено щях да ги занимавам! Ето така се прави бизнес.

И аз ползвам Дебиан. Ползвам го на 8 сървъра, ако се броят и виртуалните машини. Но за сървър нещата са съвсем, ама съвсем други. Там би се справил само със свободното ядро.
Но за Десктоп потребителите това е голяма балтия, извинете за израза.

Пак давам примера с Иванчо, на който му казали, че линукса рулира и кърти мивки... та, сваля си наш Иванчо Дебиана, инсталира и... му се стартира една конзола, щото няма драйвер за видеото, няма мрежа, wifi-то не работи, няма звук, а за уеб камерата да не говорим.... какво според Вас ще направи Иванчо?

Активен

tyuio

• Напреднали
  • Публикации: 145
    • Профил
Ама чакай сега Митаче. Що бъркаш понятията. Редхат дават поддръжка и за това е така. Ако си уиндоус потребител и не може да се справиш с инсталация, драйвери, настройки (доста хора и там не могат скайпа да си пуснат сами) си плащат на някой: фирма, частно лице, или търсят помощ от познат. 80% от хората който познавам (вярвай ми познавам много) които ползват само уиндоус, само работят на него. Не могат да направят никакви настройки инсталация и тем подобни неща. Това го прави най вече фирмата от която са закупили компа или после някоя фирма. Имам познат който работи като поддръжка в една община и има около 150 машини (не броя сървърите) и статистиката е плачевна. Повечето от тях не могат да направят нищо повече от няколко заучени неща. Налага му се да помага за дивотии с ексел таблици на хора дето работят с тая програма от 10 години.
Инсталацията на най разпространения все още уин особено за нов хардуер създава трудности и на хора в бранша. Не ми говорете  за това колко било юзър френдли и тем подобни глупости. Обзалагам се със всеки че това ядро се справя с повече хардуер по подразбиране от ХР.
Ето ти и пример за това колко яки са затворените драйвери. Имам принтер от доста висок клас който работи само под ХР никакви висти и 7-ци не могат да го подкарат. Щото виждате ли няма писан драйвер за тях, няма отворени, няма затворени - това е. Обаче под линукс си бачка так добре, че даже жена ми се ужаси колко е лесно (купс какво да кажа)!
И ся кво, да заплюя уина ли? Както някой правят с решението на Дебиан тук.
Или да си купян нов принтер а?
Дебиан не е отнел възможността ви да ползвате затворен код - кой прочете това в новината!?
Я кажете като го сравнявате с убунту (аз ползвам най вече убунту) дали ви се инсталира по подразбиране драйвера за АТИ картите ви, дето искате компиз?
Да, става доста лесно  спрямо Дебиан (а и доста уж по човешки дистра не са така всеотдайни) обаче Дебиан не са се старали да вземат този инструмент, а както знаете това е лесно ако само трябва да го вземат от убунту. Всеки знае колко са близки връзките между разработващите двете дистра.
Активен