PC-BSD и на мен ми правеше проблеми с оборотите на вентилатора. Впоследствие го закърпих но не беше идеално в това отношение. Освен това много товареше лаптопа, много РАМ гълта за дреболии и wireless-а не работеше добре ( постоянно отпада нет-а). Горе долу същите проблеми имах и с ФрееБСД, само вентилатора беше добре. На ФрееБСД не се ресторваше след sleep (когато затворя капака на лаптопа) когато ползвам APM и вентилатора не спира. С ACPI направо забиваше при рестор след sleep.
Всичко останало си работеше отлично флаш, скайп и други по-деликатни неща неща.
Така че реших да опитам ОпенБСД. Оказа се че е по-добро (за моите изисквания) от ФрееБСД. Wireless-a е пушка. Доста неща сложих без да се налага да билдвам от портовете, рестора след sleep си работи перфектно и въобще всичко е подредено и логично.
Реших да опитам и NetBSD - вървяло на доста архитектури, но явно моята не я хареса щото дава protection fault още при зареждане на инсталатора. Е, инсталира се но без ACPI и SMP. Така че това ме отказа. С други BDS-та май не си заслужават за десктоп, поне за сега.
А, и още 2 неща за OpenBSD при мен.
1. Не мога да mount-на ntfs от флашка (или външен хард). С fat32 няма проблем.
2. Флаша не бачка, макар че е описано на сайта им как да се настрои на Операта (т.е бачка но много много зле. Понякога забива Операта заради флаша).
Иначе оставам на OpenBSD и съм доволен за сега. Горните неща остават за човъркане, а и не са ми голяма липса