Автор Тема: Съвет за избор на BSD  (Прочетена 3810 пъти)

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Re: Съвет за избор на BSD
« Отговор #15 -: Dec 22, 2010, 23:29 »
Стана ми доста интересно като прочетох тази тема и реших и аз да пробвам PC-BSD.Разгледах и handbook-a в сайта и ми се струва,че лесно ще стане инсталацията.Та въпроса ми е като изтегля .iso-то как мога да го запиша на флашка.Предполагам,че unetbootin няма да стане.Освен с dd да пробвам.Вие какво ще ме посъветвате?
Активен

pulsari

• Напреднали
  • Публикации: 27
  • Distribution: Debian, Arch, Gentoo, Slackware
  • Window Manager: KDE, Gnome
    • Профил
« Отговор #16 -: Dec 23, 2010, 10:39 »
Ако ще го инсталирате на лаптоп, знайте че има проблеми с регулирането на оборотите на вентилатора. Пробвах различни неща които намерих в Интернет но не постигнах задоволителен резултат. Освен това ми се вижда по тежко от линуксите, които ползвам. Друг недостатък е, че има доста по-бедна колекция от софтуер в сравнение с Дебиан и дериватите му или например с Федора. Иначе инсталацията наистина е много лесна и дистрибуцията е най-подходящото BSD за начинаещи потребители.
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #17 -: Dec 23, 2010, 12:58 »
Здравейте колеги,
Инсталирах си PC-BSD и да Ви кажа първите ми впечатления са много позитивни.Откри си хардуера като рестартирах след инстала ми показа монитора и видеокартата.Драйвъра се инсталира без проблем оправих и резолюцията,но имам един проблем.На двата компютъра,които са ми в къщи ползвам безжична мрежа.PC-BSD го инсталрах на настолния.Откри ми безжичния адаптер вързах се към мрежата,но връзката е много нестабилна.Отидох да видя информацията за връзката и гледам,че ползва IPv6 протокола,а като бях с Линукс ползвах IPv4 и безжичната мрежа си работеше безпроблемно.Та въпроса ми е как да изключа IPv6 и да включа IPv4?Или ако има някое друго решение на този проблем ще се радввам да го споделите с мен.Благодаря.

EDIT:Направих и шот за по нагледно.
« Последна редакция: Dec 23, 2010, 13:02 от radoshow »
Активен

kip

• Напреднали
  • Публикации: 162
  • Distribution: Debian, FreeBSD, Arch Linux
  • Window Manager: Gnome,LXDE,XFCE
    • Профил
« Отговор #18 -: Dec 23, 2010, 13:46 »
Най-лесно в /etc/rc.conf :
ipv6_enable="NO"
Иначе ако искаш и имаш нерви можеш да прекомпилираш кернела без ipv6.
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Dec 23, 2010, 14:24 »
Стана мерси.Има още някой неща за доизкусуряване.Примерно сега като исках да редактирам /etc/rc.conf ми дава,че user-a ми не е sudoer,че го редактирах през root акаунта.Това ще го оправя с EDITOR=nano visudo.За прекомпилиране на ядрото мога да се пробвам,ама не знам дали ще се справя.От един часа се мъча да си инсталирам skype,amarok и vlc и удрям на камък.Нещо не иска да се върже с pbiDIR.При мен ли е само този проблем или нещо няма връзка със сървъра.
Активен

clovenhoof

• Напреднали
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
« Отговор #20 -: Dec 23, 2010, 14:39 »
PC-BSD и на мен ми правеше проблеми с оборотите на вентилатора. Впоследствие го закърпих но не беше идеално в това отношение. Освен това много товареше лаптопа, много РАМ гълта за дреболии и wireless-а не работеше добре ( постоянно отпада нет-а). Горе долу същите проблеми имах и с ФрееБСД, само вентилатора беше добре. На ФрееБСД не се ресторваше след sleep (когато затворя капака на лаптопа) когато ползвам APM и вентилатора не спира. С ACPI направо забиваше при рестор след sleep.
Всичко останало си работеше отлично флаш, скайп и други по-деликатни неща неща.
Така че реших да опитам ОпенБСД. Оказа се че е по-добро (за моите изисквания) от ФрееБСД. Wireless-a е пушка. Доста неща сложих без да се налага да билдвам от портовете, рестора след sleep си работи перфектно и въобще всичко е подредено и логично.
Реших да опитам и NetBSD - вървяло на доста архитектури, но явно моята не я хареса щото дава protection fault още при зареждане на инсталатора. Е, инсталира се но без ACPI и SMP. Така че това ме отказа. С други BDS-та май не си заслужават за десктоп, поне за сега.

А, и още 2 неща за OpenBSD при мен.
1. Не мога да mount-на ntfs от флашка (или външен хард). С fat32 няма проблем.
2. Флаша не бачка, макар че е описано на сайта им как да се настрои на Операта (т.е бачка но много много зле. Понякога забива Операта заради флаша).

Иначе оставам на OpenBSD и съм доволен за сега. Горните неща остават за човъркане, а и не са ми голяма липса :)
« Последна редакция: Dec 23, 2010, 14:43 от clovenhoof »
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
« Отговор #21 -: Dec 24, 2010, 11:15 »
Стана ми доста интересно като прочетох тази тема и реших и аз да пробвам PC-BSD.Разгледах и handbook-a в сайта и ми се струва,че лесно ще стане инсталацията.Та въпроса ми е като изтегля .iso-то как мога да го запиша на флашка.Предполагам,че unetbootin няма да стане.Освен с dd да пробвам.Вие какво ще ме посъветвате?

има си изображения за флашки .img теглиш едно от тях и го мяташ на флашката

dd if=PCBSD-8.1.img of=/dev/sdX

флашката не трябва да е монтирана (Но от личен опит ти казвам че не се инсталира успешно)
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Dec 24, 2010, 12:03 »

Код:
флашката не трябва да е монтирана (Но от личен опит ти казвам че не се инсталира успешно)

@ROKO__ Оправих се.Изтеглих .img-а с wget и го записах на флашката с тази команда:
Код:
dd if=PCBSD-8.1.img of=/dev/sdX bs=5k
открих я в handbook-а.Инсталацията мина безпроблемно.Още в инсталатора зададох български език и след рестарта и ОС ми се беше инсталирала на bg.Както писах по-горе първите ми впечатления са доста позитивни.Само,че KDE4 не е за моя компютър.Ще трябва да  седна и да почета как  да   си  сменя WM с някоя по-лека среда.В pbiDIR гледам,че се предлагат xfde,gnome.E17 и  kde3,но не  съм много наясно как ще  стане тази гимнастика.
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Dec 24, 2010, 14:12 »

Код:

@ROKO__ Оправих се.Изтеглих .img-а с wget и го записах на флашката с тази команда:
Код:
dd if=PCBSD-8.1.img of=/dev/sdX bs=5k
открих я в handbook-а.Инсталацията мина безпроблемно.Още в инсталатора зададох български език и след рестарта и ОС ми се беше инсталирала на bg.Както писах по-горе първите ми впечатления са доста позитивни.Само,че KDE4 не е за моя компютър.Ще трябва да  седна и да почета как  да   си  сменя WM с някоя по-лека среда.В pbiDIR гледам,че се предлагат xfde,gnome.E17 и  kde3,но не  съм много наясно как ще  стане тази гимнастика.

Може да са оправили проблема аз пробвах бета версия тогава
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #24 -: Dec 24, 2010, 14:13 »
BSD не е на нивото на линукс що се отнася до десктоп особено пък за лаптопи.Става за известно време да се понаучи човек как да го ползва,както и да се научат някои по-специфични команди от линукс,но в дългосрочен план почват да се усещат някои от недостатъците спрямо линукс.Това по отношение на използването му за десктоп не за друго.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Dec 24, 2010, 14:35 »
BSD не е на нивото на линукс що се отнася до десктоп особено пък за лаптопи.Става за известно време да се понаучи човек как да го ползва,както и да се научат някои по-специфични команди от линукс,но в дългосрочен план почват да се усещат някои от недостатъците спрямо линукс.Това по отношение на използването му за десктоп не за друго.

Горе долу поддържат еднакво десктоп както и Линукс, като изключим калпавата поддръжка на v4l устройства (уеб камери тв тунери и други подобни)

Колекцията от софтуер е много богата около 22000 в ports
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Dec 24, 2010, 14:56 »
Може да са оправили проблема аз пробвах бета версия тогава

Да ти кажа доста мислех дали да не изтегля весията 8.2,но видях че е beta1 и това ме  спря.Снощи четох един колега пишеше,че kde4.5 работило доста по-бързо от kde4.4.Та  може би ще я пробвам,ама след празниците.Догодина както се казва  ;) ;D.

@tarball Времето което ползвам PC-BSD e малко да направя разлика между linux и bsd.A по отношение на командите с Arch-a,щото съм му инсталирал OpenboxWM,Доста команди изписах докато го докарам щогоде да прилича на нормална ОС.Инсталирах PC-BSD от любопитство,не с някаква по-специална цел.За сега ми стига да съм "прост" потребител  :D :D :D
Активен