Ако говориш за извадково преброяване с определен процент домакинства, то се прави и в други страни така, не само в Германия. Например в САЩ. Където се прави често, защото от броя на хората зависи броя на представителите им в Конгреса. Предполагам, че и в други големи държави се прави така - надали в Китай се броят един по един. Има голяма вероятност да знам повече за социологически проучвания от теб.
В България обаче няма значение дали е пълно или извадково - за българите винаги ще е "глупост", защото те никога не са 'най-големият проблем на държаватв". И винаги
ше дават лъжливи отговори - повече от допустимото статистическо отклонение. Няма начин да се разбере кое е вярно - трябва да се разчита само и единствено на добросъвестнотта на анкетираните.
Ние не сме като германците - при нас има твърде много хора, които работят без договор. Ти искаш ли да им ппащаш пенсиите, здравните, помощите? При германците това не е ежедневие - затова тяхната държава (не ЕУ, те се интересуват от Германия) знае достатъчно точно колко безработни има. У нас има сериозна безработица, но колко - никой не знае.
При нас мнозинството от хората винаги са работили без да декларират пълния си доход - в Германия така ли е?
У нас касовите апарати на бензиностанциите са свързани с данъчните - само, че ако не си вземеш фискалния бон за неговата стойност се пише фактура.
Фактурата се дава на някой бизнесмен с договор за гориво, който си взема ДДС-то (надявам се да не е повсеместно). Има ли го това в Германия? Не мисля.
У нас банките трябва да дават отчети на БНБ. Но също така знам, че тези отчети се пипат извънсистемно (може би не всички де). Дано да е само да се оправи някоя техническа грешка...
Фирмите трябва всеки месец да дават данни на НСИ. Само, че също така знам че тези данни са нагласенчество, колкото да има нещо.
Ето затова няма какво да правим сравнения между там и тук. Ако и в другите отношения бяхме като тях - ок.
Не заради това писах тук. Аз не съм казвал как да се проведе изследването. Само, че откак се помня, у нас е изключително неприятно да работиш за и със непознати българи. 5 от 20 винаги са готови на свада, винаги разбират от твоята работа най-добре. Не питат защо нещо е направено по даден начин - направо го обявяват за глупост. След което почват да ровят докато не намерят някаква грешка - и ако намерят такава, тя е с тежест колкото черната дупка в центъра на Вселената. Така обикновенно се издигат в собствените си очи. Разбира се, към собствените си грешка и дела са безкрайно толерантни - винаги има извинение, никога не са виновни или "е, случва се". Ако на някой от този сайт му са даде да изпълни задачата, макар че сега сте против моето мниние, ще го посрещна същата вълна от негатизивизъм. Ето против това отношение съм.
Затова казах, че формата за попълване е добра. Тя не връща съобщения от рода на:
"ORA-600"
"INTERNAL ERROR 500" (това не го помня откъде беше

)
"You have an error in your SQL syntax; check the manual"
"Keyboard error, press any key"
Не би позволила да въведеш, че си син майка си и живееш в съжителство в брак с нея.
Прегледна е и ясна. Защото съм виждал форми, на които трябва да броиш полета за да разбереш къде си.
По отношение на регистрацията, това което бих променил е да пусна първо мейл с линк. Така може да се провери дали човека не е сбъркал мейла (както каза по-горе един човек). Може обаче да няма ресурс достатъчно, а може и да е недостатък в изпълнението - няма как да го знам. Но както и да се направи, коментарите ще са просто -
"това е глупост, аз у еди-къде-си не го прайм така, българска работа". Но така или иначе, трябва някак да се осигуриш, че няма да има регистрации от типа на "SexyGirl69" или "SexMonster85". И че няма да бъдат попълнени фиктивни 288 въпросника от един човек, в които е написал, че професията му е орка, щото му се чини забавно. А няма чак толкова много начини да го постигнеш.
Затова казах, че валидацията е добра. Формата казва точно къде си сбъркал и защо не приема отговора. Затова ако някой се опитва да лъже ще се наложи да вложи
доста труд, но не е невъзможно.
Също казах, че въпросите са смислени, ако целта е да се види общото състояние на населението. Защото е нормално да искаш да знаеш дали населението е
религиозно и коя е доминиращата религия. Колко семейства живеят под един покрив. Дали пенсионерите живеят само от пенсия или имат още една работа. Дали класификатора на професиите отговаря на действителноста. И т.н.
Така, че надали това, което казвам е чак глупост... И със сигурност - не лъжа, особено па долно.
Вие какво бихте направили толкова по-различно? Представете си, че ви наемат за да направите електронното преброяване - не отговоряте за същността на въпросите.
На вас ще ви хареса ли такова, негативно и изпълнено с неприязън, отношение?