Автор Тема: Строй се, преброй се!  (Прочетена 11046 пъти)

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
Строй се, преброй се!
« -: Feb 03, 2011, 15:51 »
Преброихте ли се, овцичи?  :D

Не се обиждайте, но точно като овца се чувствам с това преброяване. По стар милиционерски/пастирски обичай хората искат не само да ме преброят, ами и да научат за кътните ми зъби. А не трябваше ли държавата да стои далеч от личния живот на хората, а?
Дори и аз като социолог се засягам от подлостта на някои въпроси, чак се афектирах. Някои са пък направо комични - кухненският бокс трябвало да е по-малък от 4 квадрата (вижте картинката)? А стига бе!
Ужасна бюрокрация, регулации, изисквания, много и неефективни закони, съчетани с избирателен контрол... Ами всяко нещо си има граници.  >:(

И така другари, това не е просто преброяване на овчиците, това е тотал(итар)ен шпионаж.  ;)
« Последна редакция: Feb 03, 2011, 15:57 от Златко »
Активен

Без правила няма игра

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Строй се, преброй се!
« Отговор #1 -: Feb 03, 2011, 15:54 »
Вярно ли е че има глоба, ако не се регистрираш и после, ако дойдат увас откажеш да попълниш документите за преброяването?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6507
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 03, 2011, 15:58 »
Да, имало глоба, доколкото запомних е 120 лева. Аз се регнах и преброих за нула време. Както казваше Bop_bop_mara, ние сме модерни хора и се срещаме тук OnLine. Какво ще стоя да им чакам преброителя да ми идва, че да ми губи времето, че и у нас трябва да го пускам. Нямат работа в къщи.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 03, 2011, 16:00 »
Да, всяка овцича която не се подчинява, пардон, съдейства, получава приятелско изтупване с гегата в размер на 120 кинта.

Апропо, какво са 120 кинта за една мутра, която краде стотици хиляди? Ще си ги плати и никой няма да я брои. В смисъл, ако това е бил замисъла на тази санкция - да научи нещо за сенчестата икономика.
Накрая пешкира го опират пак нормалните хора.  :(
« Последна редакция: Feb 03, 2011, 16:05 от Златко »
Активен

Без правила няма игра

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 03, 2011, 16:04 »
Да ще има.Погледни тук От 60 до 120лв.
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 03, 2011, 16:09 »
Абе майка ми се хвана да се занимава като контрольор на преброителите по преброяването ( и май вече съжалява) ... Ще ме извинявате ама 50% от преброителите са доста неграмотни ( в смисъл не хващат нищо от това което им е обяснено. а хората са си издали и инструкция дето поне аз като я гледах е написана доста добре).
А това дето викате, че трябва да ги пускате във вас не е вярно като дойде го държиш на вратата той да си пише ( длъжен е да пише каквото му какжеш, не квото той мисли, че е правилно). От там нататък от статистика нямат право да свиряват тази информация с даначните или дуги агенции, така, че какво ще му приказваш си е твоя работа :).
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 03, 2011, 16:09 »
Добре, аз не искам да се регистрирам. Какво да правя?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 03, 2011, 16:11 »
Добре, аз не искам да се регистрирам. Какво да правя?

Глоба.  8)

Боровака, не си прав. Виж какво пише в закона:

Цитат
Закон за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 година: Глава седма. АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г.) Лице, което не предостави на преброителите данните по чл. 6 - 8 или предостави неверни данни, се наказва с глоба 120 лв.
« Последна редакция: Feb 03, 2011, 16:15 от Златко »
Активен

Без правила няма игра

borovaka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 03, 2011, 16:18 »
backtolife Нема такива филми :) Можеш да им приказваш глупости ама ако откажеш те глобяват ... :)
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 03, 2011, 16:24 »
backtolife Нема такива филми :) Можеш да им приказваш глупости ама ако откажеш те глобяват ... :)

И на какво основание ще ми записват данните, жилището, дохода?
Активен

borovaka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 03, 2011, 16:29 »
Ми на основание, че те преброяват. Подписват ония фермани за защита на личната информация тъй, че ако те испеят директно съдиш НСИ-то ...
Друг е въпроса, че схемата и на мене ми е съмнителна щото ти искат някакви данни каде работиш, коя е фирмата с какво точно се занимаваш и други такива.
Което не знам волбще защо им трябва.
Иначе критериите били европейски така, че всеки в ЕС е прее... колкото нас.
Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 03, 2011, 16:33 »
backtolife, същото е като основанието на което ти събират данъци. Има приет от народното събрание закон. В него е уточнено точно какво трябва да те питат и каква е глобата ако не отговориш.

@Златко - аз бях преброител в предишното преброяване, при обучението изрично ни беше обяснено че се записва каквото ти кажат. Преброителят може да види че има даден човек има огромен телевизор, на който в момента гледа телевизия Планета, ама ако ти каже че няма пишеш няма телевизор. Сигурен съм че и сега е такава системата.
« Последна редакция: Feb 03, 2011, 16:39 от v_badev »
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 03, 2011, 16:34 »
Ми това с преброяването ми звучи като това с ЕГН-тата. Една софийска съдиика нали осъди държавата, че има ЕГН.
Активен

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 03, 2011, 16:35 »

И на какво основание ще ми записват данните, жилището, дохода?

Няма да ти пишат дохода. Ако те питат за доход значи не са преброители, а измамници.

На основание закона.
Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 03, 2011, 16:40 »
Ми това с преброяването ми звучи като това с ЕГН-тата. Една софийска съдиика нали осъди държавата, че има ЕГН.
Link or it didn't happen :)
Активен