Автор Тема: Linux Ubuntu 10.10 Wireless проблем  (Прочетена 13989 пъти)

ocean4ever

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Linux Ubuntu 10.10 Wireless проблем
« -: Mar 01, 2011, 14:58 »
Значи на скоро си сложих Ubuntu 10.10 обаче не хващам wireless, сложих ndisgtk, ndiswrapper b43-fwcutter и този драйвер http://support.dell.com/support/downloads/download.aspx?c=us&l=en&s=gen&releaseid=R140747&SystemID=LATITUDE%20D620&os=WW1&osl=en&deviceid=9805&devlib=0&typecnt=1&vercnt=8&formatcnt=1&libid=5&fileid=187881 и пак не става. Моля някой да помогне.
Мерси предварително!
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Re: Linux Ubuntu 10.10 Wireless проблем
« Отговор #1 -: Mar 01, 2011, 15:11 »
Дай да видим какъв ти е безжичния адаптер.Пусни в конзолата lspci -v и дай да видим резултата.
Активен

ocean4ever

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 01, 2011, 15:36 »
Subsystem: Dell Wireless 1390 WLAN Mini-Card
Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 802.11b/g WLAN
Това ли?
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 01, 2011, 16:04 »
Да това,ама исках и да видя кой драйвър е зареден.Добре ти пробва ли в Драйвъри за хардуер дали няма да ти предложи драйвър,ми веднага си скочил на ndiswrapper.Пиши в конзолата:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo apt-get update
след това чукаш едновременно ALT+F2 и в отворилото се прозорче напиши gksu jockey-gtk.Ще се отвори друг прозорец в който ще започне да търси драйвъри.Като намери ще ги покаже.Виж кои са и ако има BroadcomSTA го инсталирай,обаче ако няма кажи какво показва този прозорец.
Активен

ocean4ever

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 01, 2011, 16:07 »
а тези драйвери ще почне ли да ми ги търси като нямам нет? че в момента пиша от дуг компютър
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 01, 2011, 16:12 »
На компютъра,на който искаш да инсталираш драйвърите трябва да е вързан към нета.
Защото са три пакета иначе ще трябва да ги събираш от нета.
Активен

ocean4ever

• Участници
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 01, 2011, 16:17 »
еми аз си инсалирах едни драйвери ама пак не хваща нет
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 01, 2011, 16:20 »
Не знам какво си инсталирал.Аз ти казах как става за да имаш безжична връзка.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 01, 2011, 17:32 »
Вземи назаем един usb адаптер колкото да се свържеш към мрежата и инсталирай драйвъра. Аз съм с Дебиан и Broadcom STA го има  в хранилищата, предполагам, че и при теб в Убунту-то е така. Въпроса е отнякъде да се докопаш до мрежа, за да изтеглиш зависимостите по време на инсталацията.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6469
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 01, 2011, 18:02 »
Е тоя десктоп/лаптоп няма ли LAN карта ? От там да си пуснеш нет и да действаш нататъка.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 01, 2011, 18:48 »
Какъв usb адаптер,нали и на него ще трябва да търси драйвъри.Трябват му три пакета:
bcmwl-kernel-source
bcmwl-modaliases
dkms_2.1.1.2
Изтегли тия пакети и ги инсталирай.После виж какви модули зарежда ядрото и ако пак не тръгне трябва да се забранят някои.Също така ще трябва да деинсталираш ndiwrapper и зареждането му.Ако нещо не се оправиш пиши.Инсталирането става по този начин:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo dpkg -i /път/до/пакета.deb

EDIT:Драйвъра можеш да го откриеш и в LiveCD-то,ама не помня как е положението със зависимостите.
« Последна редакция: Mar 01, 2011, 18:50 от radoshow »
Активен

ubunturoot

• Напреднали
  • Публикации: 165
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 08, 2011, 17:59 »
здр,имам странен проблем с wireless днес си работеше без проблем, реших да пробвам жичната връзка на етажа (защото нямам интернет на другия компютър) и трябваше да изтрия wireless връзката,но когато реших да създам връзката не се получи контакт.Като съм с кабел имам интернет.Сложих си wifi radar  и разпознава рутера ,но и с него не мога да се свържа ?.
« Последна редакция: Mar 09, 2011, 00:31 от ubunturoot »
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Mar 09, 2011, 02:16 »
здр,имам странен проблем с wireless днес си работеше без проблем, реших да пробвам жичната връзка на етажа (защото нямам интернет на другия компютър) и трябваше да изтрия wireless връзката,но когато реших да създам връзката не се получи контакт.Като съм с кабел имам интернет.Сложих си wifi radar  и разпознава рутера ,но и с него не мога да се свържа ?.
Защо е било нужно да триеш както казваш wireless връзка?Като кликнеш на  Network-manager-a не ти ли показва наличните мрежи?Я дай резултата на тези две команди:
Код
GeSHi (Bash):
  1. iwconfig
  2. iwlist [interface] scan # на мястото на [interface] пишеш твоя,без скобите.Ако не ти показва нищо пред командите напиши sudo.
Активен

ubunturoot

• Напреднали
  • Публикации: 165
    • Профил
« Отговор #13 -: Mar 09, 2011, 11:38 »
Защо е било нужно да триеш както казваш wireless връзка?Като кликнеш на  Network-manager-a не ти ли показва наличните мрежи?Я дай резултата на тези две команди:
Код
GeSHi (Bash):
  1. iwconfig
  2. iwlist [interface] scan # на мястото на [interface] пишеш твоя,без скобите.Ако не ти показва нищо пред командите напиши sudo.
ето резултата
Цитат
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

eth1      IEEE 802.11  Access Point: Not-Associated   
          Link Quality:5  Signal level:0  Noise level:159
          Rx invalid nwid:0  invalid crypt:0  invalid misc:0
ако втората команда е за interfaces-a ми ето какво пише в него etc/network/...
Цитат
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Mar 09, 2011, 12:39 »
Колега а би ли казал какво си изтрил от безжичната връзка.И те попитах като чукнеш Networkmanager-a не ти ли вади достъпните мрежи.Аз имам компютър със същия безжичен контролер и проблем нямам с безжичните мрежи.Драйвъра който съм инсталирал е BroadcomSTA през Система>Администриране>Драйвъри за хардуер,но както ти писах по-горе то ще може да ги инсталираш само ако си вързан към мрежата.Също ме интересува кой драйвър си инсталирал и как.
P.S. Ако искаш Убунту на което нямаш нужда от инсталиране на драйвър за безжичния контролер изтегли си УСУ6 мини.Момчетата са се постарали да го добавят да се зарежда при стартиране на системата.Това е проверено от мен,защото тази сутрин инсталирах един лаптоп с това УСУ и още от LiveCD-то WIFI-то си тръгна без проблем.
Активен