gat3way,
Поздрави за изчерпателната гледна точка !
Няма място за "фенство" - има си разни други форумчета, където си ги мерят

Лично аз следя хардуера (като цяло) от доста време и гледам да преценям нещата на база собствени наблюдения, като се ръководя преди всичко от фактора цена-качество. И то задължително е свързано с това, каква работа ще ми върши даден детайл и каква е цената му спрямо цялостната система. Ето ти разсъждаваш по същия начин, спрямо твоята гледна точка и си прав за себе си.
Честно да си призная - имах намерение да си вземам някое core iX с quick sync... aма след първоначалната еуфория нещо ми мина мерака. А и последните 2-3 години нещо почнаха да ме дразнят Intel - не помня вече колко дъна смених заради тъпите им модификации, само и само да не би да ги бият в някой тест

(Изобщо няма да споменавам, че за 2 години смених 3 Интелски процесора заради дефект !!! Последният беше core i960 и се наложи да го сменя за i7 2600 , естествено с ново дъно

)
Ами моята равносметка е проста и доста се покрива с твоето наблюдение, че нещо рекламата е повече отколкото реалната полза от тия процесори.
Давам пример: От 3+ години работя предимно фото и видеообработка. Сменил съм 3 процесора и не знам колко дъна, все модели над средния клас. И толкоз видеокарти

. И като ударих чертата преди няколко месеца излезе следното - за тия 3 години съм дал
над 3000 лева за процесори, дъна и видеокарти (предимно!) и реално съм получил някаква бегла преднина, която ми е спестила незначително време и пари

И за какво е била тая цялата гимнастика и надпреварване с мегахерци, кешове и други глупости? За да се "кефя" , че съм си купил 10-15% по-бърз процесор на тестове, ама вкъщи някак си не ги усещам тия проценти, ама усещам, че джоба олекна чувствително след всеки ъпгрейд !!!
Еми сори, ама спрях вече. И аз не вярвам много-много на "новите" продукти , особенно както разкриха, че имат и хардуерен проблем с дъната !
Ето и стария лаптоп искам да сменя, че е на 4 години вече... ми хубаво ама всички лаптопи в момента , за мен са еднакви и само буквите им сменят !
Бях хвърлил око на LEnovo с туй APU , но скоро май няма да го има на пазара, а и сефте да "пробвам" лаптоп с AMD ... ама май ще ми се размине.
Много се отплеснахме май и малко окаляхме темата на човека, че беше за новите XEON-и .
Там пък положението е още по-засукано, че като гледам в офиса сървърите постоянно проблеми правят и хич не ми се мисли