Ами не знам как точно да го обясня, но няма как да имаш проблем точно с процесорът, освен ако не е дефектен, щото на мен няколко пъти ми се случва и съм голям карък, но пък тогава лесно се разбира, като почне да ти забива системата безпричинно и без никакъв хардуер (освен основния) и натоварване в runlevel 1.
Освен това , ако не гледаш тоя аплет за натоварването - мисля, че няма да усетиш как и колко ти е натоварен процесора.
За справка :
имам 2 машини, едната от които е много подобна на твоята, а другата е мнооооого по-добра, но при ежедневна употреба някак си не мога да забележа кой знае каква разлика в работата им.
Относно скайп и флаш - да, проблемни са, но това важи за всяка linux дистрибуция, тъй като съответните производители на софтуера НЕ желаят да предоставят отворен код на продуктите си !
Има вариант, в който имаш частично ускорение i на флаш-видео с
VA-API (и Gnash :
http://lists.gnu.org/archive/html/gnash/2011-03/msg00000.html), но трябва много конфигуриране !
Относно
compiz - ами на мен ми отне около 2 седмици докато го настроя по метода проба-грешка, но сега е перфектен ! Пак за сравнение:
- в началото дори не можех да пусна нормално видео когато беше пуснат compiz - сега вече е пуснат постоянно и гледам дори Full HD филми на 2 монитора и TV

Та, това е положението - иска се настройка и четене. Както и всеки прави своя избор , според предпочитанията си.