Автор Тема: С каква файлова система да форматирам твърд диск?  (Прочетена 4882 пъти)

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Разполагам с външен твърд диск Western Digital 1 TB. Дискът има лоши сектори. Използва се основно (95 %) под линукс за буферно съхраняване на данни.
1. Под Windows фирмената програмка wdiag отказва да работи поради многото лоши сектори. Опцията за формат във FAT32 е неактивна, а в ntfs се форматира до 15-16% и увисва.
2. Под линукс (ubuntu10.04) форматира в ntfs (не знам лошите сектори дали са отбелязани и как да го проверя) и така го използвам.
Питане:
Да го форматирам ли в някаква друга система (ext2-3-4 и т.н.), която би ми дала по-голяма сигурност на данните при възникване на нови лоши сектори? Коя? Готов съм да жертвам съвместимостта с Windows, но не и с по-старите линукс дистрибуции.
Благодаря предварително за всички мнения и препоръки!
Активен

Dojnow

• Напреднали
  • Публикации: 70
    • Профил
Не знам за Ф.С., която запазва данните от лоши сектори, но можете да използвате mke2fs -t ext4 -ccv /dev/..., където -cc прави проверка за това, но доста бавно, версията от инсталационния диск на Debian 5 записва-чете-сравнява с 00h, 55h, AAh и FFh 20 GB-ов диск за ~3 1/2 часа. Тази от Debian 6 проверява само еднократно със случаен шаблон, т.е по-бързо. След това периодично може да проверявате с e2fsck -cckv ... А преди всичко това, може да опитате да сканирате/пренасочите лошите сектори с DOS-програми като например Victoria 3.5.2 http://hdd-911.com/index.php?option=com_docman&Itemid=31

« Последна редакция: Apr 15, 2011, 20:49 от Dojnow »
Активен

kiko_99319

• Напреднали
  • Публикации: 41
  • Distribution: openSuse 11.4
  • Window Manager: Gnome 2.32
    • Профил
Свали си Hiren's Boot CD 10.6, пусни HDD Regenerator, виж къде се намират лошите сектори(ако не са навсякъде по диска и са в определен обхват), изолираш ги и диска си работи без значение от файловата система.
Активен

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
@Dojnow, пробвах с DOS-овския chkdsk. HDDScan 3.3, както и с фирмената диагностика на WD (всяко продължава ~ 24 часа). Ще пробвам и с предложената Victoria. Размишлявам върху въпроса дали да не жертвам половината обем и да използвам някакъв софтуерен raid, но нямам никакъв опит в областта, а и не знам как ще се отрази на производителността (в момента съм с 1,5 GHz, 512 RAM, но предстои диска да бъде закачен на 600 MHZ, 256 RAM). Всякакви идеи и насоки са добре дошли!
@kiko_99319, търсих посочения от теб диск, но намирам само версия на DVD, която не ми се сваля. На сайта на Hiren има линкове към отделни free програми, но не и към диска като цяло. Ако имаш линк, моля изпати на ЛС
Активен

kiko_99319

• Напреднали
  • Публикации: 41
  • Distribution: openSuse 11.4
  • Window Manager: Gnome 2.32
    • Профил
Имаш ЛС.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Жертвай 200 кинта и си вземи нов диск.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

wfw

• Напреднали
  • Публикации: 249
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: none
    • Профил
Ако има много лоши сектори, те ще стават все повече докато не откаже целия диск. 1ТБ трябва още да ти е в гаранция. Нов струва 60$ без ДДС.
Активен

Intel

• Гост
На seagate-a като се появиха можех да инсталирам само Slackwaere и Windows, нито една друга ос. Пусках всякакви проверки, а у, накрая (вместо да го подменя докато беше в гаранция - голяма грешка, не ми се занимаваше) ги изчистих със софтуера на seagate (уж) и сега под слака всичко работи..но както ти казаха по-горе ако са в началото можеш да създадеш един празен дял за да ги заобиколиш...(ако си струва изобщо).
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Ако има много лоши сектори, те ще стават все повече докато не откаже целия диск. 1ТБ трябва още да ти е в гаранция. Нов струва 60$ без ДДС.

Къде видя $60 без ДДС?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6469
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Само да уточним, явно някой не е доразбрал за какъв точно диск става дума. Цитат на Angie_bg -> "...Разполагам с външен твърд диск Western Digital 1 TB..."

Аз поне си мисля, че това няма да е 3.5", SATA хард диск за вграждане в PC. Ами става дума за външен, 2.5" диск в кутийка с USB интерфейс към PC/laptop-а, който естествено е по-скъп. Ако греша автора да каже.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

b2l

• Напреднали
    • Профил
Активен

sickmind

• Гост
My bad... чак сега видях, че става въпрос за външен....
btw не може ли да се разглоби стария вънщен и да се сложи нов диск вътре.... тогава цената остава :P
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
btw не може ли да се разглоби стария вънщен и да се сложи нов диск вътре.... тогава цената остава :P

Хахахаха
Активен

sickmind

• Гост
Хахахаха

Не зная кое е смешното но до сега съм разглабял 3-4 такива usb/e-sata external дискове и всички вътре си бяха с обикновен 3.5" твърд диск! (с изключение на един, който беше с 2.5" диск, като тези в преносимите компютри).

Поздрави.
Активен