Автор Тема: Въпрос за оптимизирано ядро!  (Прочетена 7029 пъти)

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: Въпрос за оптимизирано ядро!
« Отговор #15 -: Jun 12, 2011, 01:31 »
Не ми пиши общи приказки Как може да имаш амбицията да разпространяваш една операционна система при положение че не правиш усилието да я понаучиш? И ако не командите и то поне философията. Разликите. Как ще отговаряш на въпросите които ти задават по любопитните юзъри, при положение че за теб нещата и в линукса трябва да са next next next? Не можеш да си на нивото на 99% и да я инсталираш на компа на човек който за пръв път вижда Linux.  Трябва да си на 100-110% за да му свършиш работа Това не е шибания джам. Това е Linux. А и не всичко в Linux e Ubuntu.
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #16 -: Jun 12, 2011, 02:13 »
Не ми пиши общи приказки Как може да имаш амбицията да разпространяваш една операционна система при положение че не правиш усилието да я понаучиш? И ако не командите и то поне философията. Разликите. Как ще отговаряш на въпросите които ти задават по любопитните юзъри, при положение че за теб нещата и в линукса трябва да са next next next? Не можеш да си на нивото на 99% и да я инсталираш на компа на човек който за пръв път вижда Linux.  Трябва да си на 100-110% за да му свършиш работа Това не е шибания джам. Това е Linux. А и не всичко в Linux e Ubuntu.

Ти май не ме разбра! Моите интереси, лични и бизнес, са малко по-различни от това да им инсталирам Линукс, но със сигурност нямам интерес от това като чуят линукс и да го свързват с ДОС! Както виждаш, търся вариант, да си го инсталира сам или да му обясня, ако трябва и изобщо да не ми се налага да се ангажирам, а не да му е сложно и аз да ходя да му го правя и да му вземам кинти! Със сигурност и толкоз нямаше да си направя труда да науча от тази операционна система, ако не знаех, че за нещата които правите с команди в терминал има и ГУИ!
Мен не ме мисли! Мисля, че всички имаме интерес от всеки юзер решил да премине от Уиндоус на Линукс и аз лично имам интерес от това и за това се опитвам да направя нещо. Както споменах, ще го кача някъде това сиди с линк към темата за да бъде полезно и на другите!
Ама много добре знам, че не всичко в Линукс е Убунту, но за Убунту най-много писано има какво и как да се направи, което не е маловажно за начинаещи!
« Последна редакция: Jun 12, 2011, 02:15 от backinblack »
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
« Отговор #17 -: Jun 12, 2011, 02:24 »
Не искам да съм груб, но си тръгнал да откриваш топлата вода само защото към червеният кран няма дистанционно и те мързи да се научиш как се завърта на ляво. RTFM
« Последна редакция: Jun 12, 2011, 02:26 от c2h5oh »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: Jun 12, 2011, 02:37 »
Не искам да съм груб, но си тръгнал да откриваш топлата вода само защото към червеният кран няма дистанционно и те мързи да се научиш как се завърта на ляво. RTFM

Въпрос на подход към нещата!

Мисля, че темата ми е за съвсем друго!
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #19 -: Jun 12, 2011, 02:57 »
Поправете ме, ако съм недоразбрала... Авторът пита може ли и как да си конфигурира ядрото, за да постигне дадена цел, но отказа да се научи да си компилира ядро...

Тогава въпросът чисто теоретичен ли е?  ???

Видях, че се спомена Ubuntu 8.04. Препоръчването му, особено на други хора, е мечешка услуга - от 12 май то не се поддържа, няма ги хранилищата със софтуер, при първия опит човек да реши да си сложи някоя нова програмка, ще удари на камък и до тук бяхме с Линукса...

В Дебиан програмата Убунту софтуерен център сигурно я няма, но с Гном идва Synaptic Package Manager, чудесен front-end за пакетния мениджър.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: Jun 12, 2011, 03:47 »
Поправете ме, ако съм недоразбрала... Авторът пита може ли и как да си конфигурира ядрото, за да постигне дадена цел, но отказа да се научи да си компилира ядро...

Тогава въпросът чисто теоретичен ли е?  ??? - Чисто теоретичен! Четох, че е доста сложно за моите умения и защото търся съвсем друг подход към нещата, ако е възможно, то бих се понапънал да изпълня някакви конкретни инструкции в телминал които в бъдеще няма да ми се налага да изпълнявам или да помоля някой да го направи вместо мен

Видях, че се спомена Ubuntu 8.04. Препоръчването му, особено на други хора, е мечешка услуга - от 12 май то не се поддържа, няма ги хранилищата със софтуер, при първия опит човек да реши да си сложи някоя нова програмка, ще удари на камък и до тук бяхме с Линукса...
Не! Не го препоръчвам, а казах, че съм го качил на виртуалка за да го разгледам, че е доста по дтаро от моя първоначален интерес към Линукс и точно поради тази причина и не съм се задълбавал в него!

В Дебиан програмата Убунту софтуерен център сигурно я няма, но с Гном идва Synaptic Package Manager, чудесен front-end за пакетния мениджър.
В Дебиан 6 го има софтуерния център, също и в Минт, а предполагам, че и в другите Дебиан базирани дистрибуции, но аз съм се спрял окончателно на Убунту LTS(луд на шаренко се радвал :D )
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #21 -: Jun 12, 2011, 08:00 »
   цитат: "На лаптопа ми с 1ГБ рам и 1,6 Селерон, УинХП с инсталирана антивирусна върви по-леко от който и да е Линукс..."

ТОВА СА ТОТАЛНИ ГЛУПОСТИ И НЕ Е ВЯРНО!!!

« Последна редакция: Jun 12, 2011, 08:04 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

c111100101

• Гост
« Отговор #22 -: Jun 12, 2011, 08:00 »
Вместо да се правят една купчина акробатики с версия на дистрибуция, която излиза от поддръжка, Може просто да се подбере някоя лека дистрибуция и да се приключи дрънкането и губенето на време.
Какво толкова и ако не е с гном?
И се замисли малко коя година е създаден WinXp? Едва ли дистрибуциите, които си пробвал са от годината на създаване на WinXp. Некоректно е да сравняваш отживелица с нещо съвременно и съобразено с последните хардуерни конфигурации!
Въпреки всичко това трудно ще се съглася, че примерно един дебиан 5 или 6 ще ти върви по-тежко от XP.
Ако държиш на Ubuntu, прегледай неговите варианти с графични среди различни от KDE и Gnome, Примерно xfce, lxde.
И между другото, повечето неща в интернет писани за Убунту са много лесно приложими в повечето случаи с малки изменения и за други дистрибуции.
Всички по-известни дистрибуции като Debian, Ubuntu, Fedora, openSUSE, а и много други имат версии с различни графични среди, които са съобразени точно за по-слабички машини.
Скиптичен съм и по отношение на това до колко ще е осезаемо за машината оптимизирането на едно ядро и дали въобще има смисъл да се прави това, особено за някой от последните версии на ядрата.
Линукс просто не е Win и няма как поне малко да не си промениш навиците за работа с него. Това са две коренно различни системи.
Дори, когато караш кола различна от твоята трябва да си сменяш навиците за каране, а ако е и с десен волан... :)
« Последна редакция: Jun 12, 2011, 08:05 от c111100101 »
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #23 -: Jun 12, 2011, 08:13 »
цитат на c111100101:"Скиптичен съм и по отношение на това до колко ще е осезаемо за машината оптимизирането на едно ядро и дали въобще има смисъл да се прави това, особено за някой от последните версии на ядрата."

направих компилация на ядро 2.6.38.7  с "два клика" с тази програма:KernelCheck- http://www.taringa.net/posts/linux/5262515/KernelCheck-Patcheado-_deb_-descarga-para-Ubuntu_Debian.html

компютъра "литна" -само, че се усеща най-вече-като натоваря процесора.

за конфигурирането-би трябвало да има подобрение, но това е прекалено далече от възможностите на начинаещ потребител.

Естественно, че това се прави на конкретна машина и е неприложимо за идеята с някакво универсално  CD правено на виртуалка.
« Последна редакция: Jun 12, 2011, 21:44 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
« Отговор #24 -: Jun 12, 2011, 09:37 »

Тогава въпросът чисто теоретичен ли е?  ???

Аз не виждам как ще оптимизира ядро без да отвори конзолата и да компилира...
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #25 -: Jun 12, 2011, 10:17 »
AMD-дал съм му програма за компилиране на ядро с два клика-ама някой трябва да прочете що е туй компилиране.
Активен

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
« Отговор #26 -: Jun 12, 2011, 10:59 »
AMD-дал съм му програма за компилиране на ядро с два клика-ама някой трябва да прочете що е туй компилиране.

Каква програма ?! Не ми е познато дай линк да видя.
До момента знам само за Genkernel (Gentoo).
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

lunarvalleys

• Гост
« Отговор #27 -: Jun 12, 2011, 11:01 »
Цитат
За една много голяма част от хора...

батка, ти какво точно искаш? Хем така, хем онака... Ако искаш да изцедиш от линукс възможно най-много производителност, ще се наложи да се запознаеш с конзолата. За една много голяма част от хора компютъра се ползва няколко години, след което се ъпгрейдва. Ако си от тези хора и ти, няма да имаш никакви проблеми с Ubuntu, OpenSUSE и т.н.

Лично аз бих ти препоръчал да пробваш някоя лека дистрибуция. Например Arch Linux. Имат превъзходна документация, сядаш и следваш ръководствата. Ако нещо не вденеш, идваш тука и ревеш във форума колко е лош тоя Линукс.
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #28 -: Jun 12, 2011, 11:18 »
  Бре то-професионалисти-дето от години нямат друга работа, освен да правят дистрибуции-сега ние тука почваме да се учиме, още и конзолка не ползваме....и ще направиме нещо по-добро-то хубаво ентусиазъм-ама как де?
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #29 -: Jun 12, 2011, 14:20 »
Цитат
Въпроса ми е към тези които са правили такива работи, възможно ли е да се оптимизира ядро до такава степен, че едно Убунту 10.04 с Гном, да върви на слаби компютри с до 512РАМ и процесор от 1200-300Гх прилично бързо поне колкото новоинсталирано ЛХДЕ!?

Мисълта ми е като се изхвърлят от ядрото всякакви поддръжки на неща от които няма нужда един такъв компютър и останат само новите драйвери, но се запази удобството и простотата на гнома.

Не, не е възможно.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon