Автор Тема: Проблем с CentOS и raid  (Прочетена 5666 пъти)

stiga10

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Проблем с CentOS и raid
« -: Aug 12, 2011, 10:59 »
Здравейте имам следния проблем на машината ми е инсталиран CentOS на него е инсталиран жидео сервър някъкав германски и нямам админ права проблема е следния че този софт засича по мак адреса на лана, но дънната платка изгоря а лан картат е на нея и сега софта не иска да работи и искам да си сменя мак адреса и да сложа мака на старата лан карта която е изгоряла за да работи правилно система на сервера кажете какво мога да направя за да смена мака без да имам роот права и да работи системата правилно.Да ли може да стане с LiveCD  да заредя raid дисковете и да сменя мак адреса на лан картата без да разваля системаната на сървъра и да загя данни.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Проблем с CentOS и raid
« Отговор #1 -: Aug 12, 2011, 11:02 »
Да ли може да стане с LiveCD  да заредя raid дисковете и да сменя мак адреса на лан картата без да разваля системаната на сървъра и да загя данни.

Не, не може.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6502
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 12, 2011, 11:27 »
/off

На мен пък ми е интересно това -> "...на машината ми е инсталиран CentOS..." и това -> "...и нямам админ права..."

Е как става туй нещо, ужким ТВОЙТА машина, а пък нямаш права ? Аз на мойте машините, винаги си имам root права. Затова е МОЯТА, защото или аз съм и собственика, или аз съм я инсталирал.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 12, 2011, 12:06 »
Да ли може да стане с LiveCD  да заредя raid дисковете и да сменя мак адреса на лан картата без да разваля системаната на сървъра и да загя данни.

Не, не може.
Абе то може, ама трябва да е някой, много "чак с центоса".
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 12, 2011, 12:57 »
Цитат
Здравейте имам следния проблем на машината ми е инсталиран CentOS на него е инсталиран жидео сервър някъкав германски и нямам админ права проблема е следния че този софт засича по мак адреса на лана, но дънната платка изгоря а лан картат е на нея и сега софта не иска да работи и искам да си сменя мак адреса и да сложа мака на старата лан карта която е изгоряла за да работи правилно система на сервера кажете какво мога да направя за да смена мака без да имам роот права и да работи системата правилно.

Сложи някоя и друга точка, че като стигна до края забравям началото......., но може и да е от бирата [_]3

« Последна редакция: Aug 12, 2011, 12:59 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

vlad_ko

• Напреднали
  • Публикации: 23
  • Distribution: Slackware 11
  • Window Manager: xfce
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 18, 2011, 19:35 »
Ако имаш физически достъп до машината би трябвало да можеш да си смениш паролата за руут.
Виж това http://osde.info/ResetPassword

Поздрави!
Активен

bgip.rezko.net

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 18, 2011, 19:38 »
Ако имаш физически достъп до машината би трябвало да можеш да си смениш паролата за руут.

Поздрави!

Малелей какви сложни работи. Просто да бутне с init=/bin/bash и да си смени паролата.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

vlad_ko

• Напреднали
  • Публикации: 23
  • Distribution: Slackware 11
  • Window Manager: xfce
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 18, 2011, 19:50 »

Поздрави!

Малелей какви сложни работи. Просто да бутне с init=/bin/bash и да си смени паролата.

Да му го беше казал по-рано :-D
Активен

bgip.rezko.net

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 18, 2011, 19:52 »

Е, той иска да си сменя MAC-а без root паролата...

PS: Всъщност отговора на въпроса на пича е "Не". Не може през LiveCD да си смениш MAC-и и после като бутнеш операционната система и да е новия MAC.
« Последна редакция: Aug 18, 2011, 20:10 от backtolife »
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 18, 2011, 22:06 »

Е, той иска да си сменя MAC-а без root паролата...

PS: Всъщност отговора на въпроса на пича е "Не". Не може през LiveCD да си смениш MAC-и и после като бутнеш операционната система и да е новия MAC.
Всъщност може като добави малък инит скрипт, който да сменя адреса
Активен

0x2B|~0x2B

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 19, 2011, 02:16 »
единия от параметрите на ifconfig позволява смяната на Мак адреса. Обаче може да имаш проблем на хардуерно ниво...
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Aug 19, 2011, 02:36 »
Всъщност може като добави малък инит скрипт, който да сменя адреса

Да, от LiveCD-то ще може да добави такъв скрипт. Този отговори ми хареса, не се бях сетил за него :).

единия от параметрите на ifconfig позволява смяната на Мак адреса. Обаче може да имаш проблем на хардуерно ниво...
И как ще стане това без sudo (или там каквото използва CentOs)?
Активен