Автор Тема: Проблем с Делл М5030 малко помощ ще ми е добре дошла  (Прочетена 7508 пъти)

nemezeida

• Напреднали
  • Публикации: 27
    • Профил
Здравейте.
Нов съм в форума, и имам проблем с моят делл модел м5030,искам да си инсталирам убунту 11.04, инсталацията минава без проблем, когато поиска рестарт, след като потвърдя се появява черен екран с тестове,като срещу всеки изписва о,к по средата има един ред с сини букви, който не мога да прочета, след като го ресетна принудително ми зарежда първоначалния екран логвам се се с узер и парола и до там не ми зарежда нищо така си стой цветен монитора, в хода на инсталацията ми хваща мрежата без проблеми, опитах и с усу мини същия краен резултат,надявам се  да помогнете да го реша този проблем.
Поздрави
Активен

sisosiso

• Напреднали
  • Публикации: 91
    • Профил
Пробвай с версия на Ubuntu 10.04 , би трябвало да нямаш проблеми там .
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Един съвет : Сваляш Live CD-та на Убунту /до 10.10/, Linux Mint, Федора, Мандрива, Open SUSE или която искаш от по- популярните дистрибуции. Стартираш ги от Live CD. Което тръгне от живият диск и ти хареса- това инсталираш. После, без да пипаш много по нея пускаш тема, за да ти кажем как да я настроиш.
Цветето на форума - AMD би ти препоръчал някоя дистрибуция, позната само на някой шаман от  Великденските острови, но аз те съветвам да се придържаш към по- популярните.
P.P: Пусни и един диск на PCLinux OS, че е по- лесна за настройка и от Убунту.
« Последна редакция: Aug 23, 2011, 08:45 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
Има теми с подобен проблем при Ubuntu 11.04 и Dell M5030 (с AMD Athlon II P340 и ATI Mobility Radeon HD4250). Казват, че не могат да се логнат в Ubuntu или Ubuntu Classic (с ефекти) сесия, но можели да влязат в Ubuntu Classic (No effects). Предполагам, че е проблем с Compiz или с драйверите за видеото.
Може да опиташ да се логнеш, като на login screen–а избереш сесия "Ubuntu Classic (No effects)". Ако успееш, след това си седиш на десктоп без ефекти или се опитваш да оправиш нещата, като направиш Downgrade на Compiz - цък.

Другите варианти вече са ти ги казали - да пробваш друга версия или друга дистрибуция.
Имай предвид, че има описани проблеми с този лаптоп и Ubuntu 10.10 - трябва да се стартира с параметър "acpi=off" (или с  "pci=noacpi").
Активен

Odido

• Напреднали
  • Публикации: 627
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Имах съм същия проблем точно с Убунту преди време.Впрочем защо не пробваш с Кубунту?Много точен съвет от колега по-горе е да буутнеш първо жив диск и тогава инсталация.А относно Компиз има много проблеми с драйвърите на АТИ и прави дразнещи "мизерийки" по екрана и тъй като си нов направо те съветвам да оставиш всякакво Юнити и Гном 2 и да се ориентираш към друга графична среда или разните му производни на Ubuntu ,като Xubuntu, Lubuntu,Kubuntu ...
Активен

"Congratulations, you broke the Internet
Look at what you did! Are you happy now?"

nemezeida

• Напреднали
    • Профил
Опитах с лаив си ди с версия на убунту 7.10 тръгна си всичко няма проблем, и втория монитор подкарах, само трябва да прочета как да настроя лан картата, тази версия няма ваерлес.
Сега ще кача от дистрибуциите който ми препоръчахте, не знам защо по старта версия тръгна а актуалната ми прави номера, резолюцията ми е добра без да съм качвал драйвери за видео картата.
Дано да подкарам някой от тези който ми предложихте ще се изкефя много да делосам уина :) Сега свалям Федора, качвам я на диск и ще пробвам с нея дано да тръгне се надявам
« Последна редакция: Aug 23, 2011, 12:41 от nemezeida »
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Най- старата версия на Убунту, която се поддържа е 9.10, така, че забрави за седмицата. Опитай с 10.04 от нея съм най доволен. Опитай и други дистрибуции - Убунту не е решение на всички проблеми. Опитай Linux Mint Debian. PCLinux OS e по- лесна за настройка и от Убунту. Тествай и някоя дистрибуция с КДЕ.
Друг съвет - ако всичко си работи, не инсталирай никакви драйвъри и не прави подобрения.
Активен

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
Най- старата версия на Убунту, която се поддържа е 9.10, така, че забрави за седмицата. ...
И тя вече е в историята (говоря за десктоп версията). EOL (End Of Life) - 29 April 2011, т.е. ден след излизането на 11.04 (цък).

Разликите между версиите обикновено са доста големи, така че не е чудно, че една версия работи, а със следващата има някакъв проблем.
В 7.10 вероятно се използва или "ati" (който вече AMD/ATI не поддържа), или "vesa" драйвер. В по-новите версии се разчита на "radeon" драйвера, като след инсталацията вече може да се слага и "fglrx" драйвер, ако картата е сред поддържаните от него.

А защо да не пипа нищо след инсталацията? Защото е новак?
Може пък да знае добре английски и да се оправи с малко четене.
По "документи", може да сложи и последния Catalyst 11.8 на тази карта. Ето тук (цък) е неофициалното Wiki за линукския драйвер. Може да намери "how to" за основните дистрибуции.
Активен

nemezeida

• Напреднали
    • Профил
Направо ми идва моят делл да го направя клиент на наса много рязко >:( :( ??? :-[ >:D, свалих" федора" качих я на диск,  започва началото на инсталацията минават тестове започва да инсталира стига до син екран с една птичка и  клонка и до там спира никакво движение,  просто си стой поне да даваше нещо да изписва да търся да чета как мога да го реша проблема , май голям бой се задава, уверен съм че има решение само трябва да го намеря, пак греда  здрава
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Федорката тръгна ли от Live CD или отново започна директно да инсталираш?
Активен

nemezeida

• Напреднали
    • Профил
пак е същия резултата, четох че трябвало да променя в биоса някаква настройка и нямало проблем, но не беше посочена коя и какво трябва да се направи,сега ровя чета но с никакъв успех до момента.убунту поне се инсталираше и не даваше никъде грешка, федора просто си спира в началото още и никаква инсталация не продължава.трябва да има някакво решение, не може да не работи лаптопа ми с линукс,надявам се да намерим решение
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Не си отговорила на въпроса ми. Пусна ли дистрибуцията първо да тръгне от Live CD?
Активен

nemezeida

• Напреднали
    • Профил
Да пуснах я пак стига само до там и никакво движение напред
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Не тръгне ли от Live CD изобщо не се опитвай да инсталираш.
Свали Мандрива с KDE, българска локализация от тук
http://www.mandriva.com/en/downloads/one/?l=bg&mirror=http%3A%2F%2Fmandriva.cointech.net%2Fpub%2FMandrivaLinux%2Fofficial%2Fiso%2F2010.2
Запиши изображението и го пусни от Live CD за да видиш дали ще тръгне. Не го инсталирай. Ако стартира ми кажа, за да ти кажа как да го инсталираш и настроиш.
Активен

nemezeida

• Напреднали
    • Профил
Свалям "Мандрива" в момента
Активен