Автор Тема: проблем с мрежова карта и интернет  (Прочетена 2518 пъти)

Aleksknbg

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Имам проблем настроиването на MAC address i dhcp client , polzvam debian 6 squeeze БЕЗ ГРАФИЧНА среда  !
Интернета се доставиа по ЛАН и се филтрира по MAC .
Моля помогнете !
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: проблем с мрежова карта и интернет
« Отговор #1 -: Aug 25, 2011, 11:19 »
Код:
sudo ifconfig ethX down
sudo ifconfig ethX hw ether 00:11:22:33:44:55
sudo ifconfig ethX xx.xx.xx.xx netmask yyy.yyy.yyy.yyy
sudo ifconfig ethX up
sudo route add default gw zz.zz.zz.zz

Да обяснявам ли ethX както е, МАС какво е, gateway какво и т.н.?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 25, 2011, 11:41 »
Код:
sudo ifconfig ethX down
sudo ifconfig ethX hw ether 00:11:22:33:44:55
sudo ifconfig ethX xx.xx.xx.xx netmask yyy.yyy.yyy.yyy
sudo ifconfig ethX up
sudo route add default gw zz.zz.zz.zz

Да обяснявам ли ethX както е, МАС какво е, gateway какво и т.н.?

А за постоянни настройки редактираш /etc/network/interfaces и си описваш нещата там. После с администраторски права изпълняваш
Код
GeSHi (Bash):
  1. ifdown ethX
  2. ifup ethX
и би трябвало промените (т.е. настройките от файла за този интерфейс) да станат ефективни.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6732
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 25, 2011, 12:47 »
Само да те попитам, на MAC адреса какво има да му настройваш ? Той производителя си го е сетнал. Ако някъде да се указва MAC адреса на твоя интерфейс, то е на раздаващия dhcp daemon, към който се върваш ти, за да ти дава винаги желаното от теб IP. Ти само си настрой Линукса да си взема IP, SM, DG, DNS1 и DNS2 - AUTO по dhcp, понеже споменаваш за dhcp client, и си ти.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 25, 2011, 13:04 »
Само да те попитам, на MAC адреса какво има да му настройваш ? Той производителя си го е сетнал. Ако някъде да се указва MAC адреса на твоя интерфейс, то е на раздаващия dhcp daemon, към който се върваш ти, за да ти дава винаги желаното от теб IP. Ти само си настрой Линукса да си взема IP, SM, DG, DNS1 и DNS2 - AUTO по dhcp, понеже споменаваш за dhcp client, и си ти.

@Acho, доставчика му е записал стария МАС (предполагам) и за това иска да си го смени (също предполагам).
« Последна редакция: Aug 25, 2011, 14:25 от backtolife »
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 25, 2011, 13:05 »
@Acho, най-вероятно става дума за не напълно регламентиран достъп до доставчика (аз по този начин влизам чрез личния си лаптоп в службата).
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6732
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 25, 2011, 14:23 »
То въпроса ми беше риторичен. И на мен на това ми намириса, на хакерщини пак, че и на дребно. Ами звънни му на доставчика, обясни като човек "Смених си LAN картата, сетнете ми вече новия MAC адрес." И готово. Едва ли е проблем това.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 25, 2011, 14:25 »
То въпроса ми беше риторичен. И на мен на това ми намириса, на хакерщини пак, че и на дребно. Ами звънни му на доставчика, обясни като човек "Смених си LAN картата, сетнете ми вече новия MAC адрес." И готово. Едва ли е проблем това.

@Acho кога беше последния път когато си се разправял със съпорт? :D
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 25, 2011, 14:46 »
Има хиляди съвсем легални причини, заради които човек може да трябва да си смени MAC адреса и това да е по-лесното от звънването на доставчика. Ако аз реша като си ходя към Бургас да си взема рутера от вкъщи и да ръгна кабела направо в настолния компютър, защо ми е да звъня на доставчика да си смени настройките и като се върна след няколко дена - пак?

Имам наблюдения, че всеки път някой като пита как да си смени MAC-а, почват едни разпити "ама защо ти тъй тука", едни подозрения в нелегални дейности, все едно сме в ГДБОП... Нека да отговаряме на конкретните въпроси, а не да разтягаме безсмислени локуми. ;)
Активен

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 25, 2011, 22:50 »
Марче, напълно съм съгласен с теб, но за да не изпадаме в ГДБОП-щина обясненията трябва да са преди въпросите. Или греша?
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 26, 2011, 17:49 »
Имам наблюдения, че всеки път някой като пита как да си смени MAC-а, почват едни разпити "ама защо ти тъй тука", едни подозрения в нелегални дейности, все едно сме в ГДБОП... Нека да отговаряме на конкретните въпроси, а не да разтягаме безсмислени локуми. ;)
офтопик
Това, като в Булинс да си завеждаш щета на колата, на кръст искат да те разпънат, все едно, че не им плащаш деа  ???
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast