Автор Тема: Въпрос относто RAID на дъно Gigabyte GA-880GM-D2H  (Прочетена 3261 пъти)

freedj

• Напреднали
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
Здравейте,

Замислил съм да купувам ето това дъно http://www.gigabyte.bg/products/page/mb/ga-880gm-d2hrev_13/ и понеже RAID-а ми е най-важен в цялата конфигурация забелязвам, че го поддържа, но преди когато съм конфигурирал подобни дънна на машини работещи обаче с Windows при тях си върви една дискета с драйверите за райда, и до колкото си спомням нямаше поддръжка за Linux. Въпроса ми е как става конфигурацията на RAID 1 под Linux защото за начало това ще ми трябва. Не знам как седят нещата при обикновените дънна по принцип знаете как на сървър машините си има отделен хардуерен софтуер с който може да си ги конфигурираш преди инсталацията, но до колкото четох при обикновените дъна не било по този начин или нещо аз не съм разбрал?

Поздрави,
Костов
Активен

Linux is the LIFE!

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Re: Въпрос относто RAID на дъно Gigabyte GA-880GM-D2H
« Отговор #1 -: Aug 25, 2011, 15:36 »
Здравейте,

Замислил съм да купувам ето това дъно http://www.gigabyte.bg/products/page/mb/ga-880gm-d2hrev_13/ и понеже RAID-а ми е най-важен в цялата конфигурация забелязвам, че го поддържа, но преди когато съм конфигурирал подобни дънна на машини работещи обаче с Windows при тях си върви една дискета с драйверите за райда, и до колкото си спомням нямаше поддръжка за Linux. Въпроса ми е как става конфигурацията на RAID 1 под Linux защото за начало това ще ми трябва. Не знам как седят нещата при обикновените дънна по принцип знаете как на сървър машините си има отделен хардуерен софтуер с който може да си ги конфигурираш преди инсталацията, но до колкото четох при обикновените дъна не било по този начин или нещо аз не съм разбрал?

Поздрави,
Костов
Този "RAID" е повече от 50% софтуерен, т.е. се управлява от драйвери. За да имаш истински ще трябва да си купиш контролер
Активен

0x2B|~0x2B

freedj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 25, 2011, 16:10 »
Здравейте,

Поздрави,
Костов
Този "RAID" е повече от 50% софтуерен, т.е. се управлява от драйвери. За да имаш истински ще трябва да си купиш контролер

Мисълта ми е дали може да заработи под Linux, защото в сайта им не видях драйвери за Raid-а под Linux
« Последна редакция: Aug 25, 2011, 16:12 от freedj »
Активен

Linux is the LIFE!

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 25, 2011, 18:58 »
Драйверите са директно качени в самия кернел.

И да искаш и да не искаш дискети вече няма...
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

freedj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 26, 2011, 14:49 »
Добре, ако взема ето това: http://www.adaptec.com/en-us/support/raid/sataii/aar-1220sa/ да ли ще ми свърши работа?
Активен

Linux is the LIFE!

n00b

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 26, 2011, 15:35 »
"Entry level RAID"... бие на софтуерен.

Хубави контролери правят 3Ware...
Активен

freedj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 26, 2011, 16:00 »
"Entry level RAID"... бие на софтуерен.

Хубави контролери правят 3Ware...

Няма спор, но и скъпи...
Активен

Linux is the LIFE!

n00b

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 26, 2011, 16:46 »
А разбираш ли защо са скъпи? Защото всичко е реализирано на чипа (т.е. хардуерно).

Сега гледаш контролер Х и питаш - ама той що е по-евтин? Ми що - щото нещо е орязано и е направено софтуерно.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 26, 2011, 17:22 »
Добре, ако взема ето това: http://www.adaptec.com/en-us/support/raid/sataii/aar-1220sa/ да ли ще ми свърши работа?
Според мен да. И мисля че този е хардуерен
Активен

0x2B|~0x2B

n00b

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 26, 2011, 18:50 »
http://ask.adaptec.com/scripts/adaptec_tic.cfg/php.exe/enduser/std_adp.php?p_faqid=13298

Цитат
What is HostRAID?

Question
    What does HostRAID mean?

This information applies to the following Operating System(s):
- This information is not Operating System specific

Answer

HostRAID is an integrated RAID technology that adds entry level RAID support. It is also called intelligent RAID on chip (iROC) or software RAID and it is built into the firmware of the controller. There is no additional RAID processor on HostRAID cards.

With the listed SAS and SATA HostRAID controllers, HostRAID is always enabled by default. There are only HostRAID drivers available, regardless if the drives are configured as RAID or if they are being used in JBOD mode.

With the listed Ultra320 SCSI controller cards, this feature needs to be enabled in the BIOS. By default HostRAID is disabled. Please keep in mind there are different driver files necessary dependent on the HostRAID setting. If HostRAID is disabled, the SCSI driver needs to be installed. If HostRAID is enabled, the HostRAID driver needs to be installed. Please see the User's Guide for further details on how to enable or disable HostRAID and on how to migrate SCSI to HostRAID or vice versa.
Активен

drag

• Напреднали
  • Публикации: 83
  • Distribution: Debian; FreeBSD
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 26, 2011, 19:17 »
Цитат

Няма такова нещо като 50% || 60% || 74,5% софтуерен RAID

Активен

freedj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Aug 26, 2011, 19:29 »
А разбираш ли защо са скъпи? Защото всичко е реализирано на чипа (т.е. хардуерно).

Сега гледаш контролер Х и питаш - ама той що е по-евтин? Ми що - щото нещо е орязано и е направено софтуерно.

Изобщо не съм питал защо е по-евтин. Пределно ми е ясно, че качеството струва пари. Работил съм с 3Ware контролер само, че беше 12-портов. Наистина доброто си е добро. Просто исках някаква алтернатива, защото съм си патил доста със софтуерни райдове, та за това въпроса ми е конкретен. Кое да избера, ако двете вършат една и съща работа, няма смисъл в такъв случай
Активен

Linux is the LIFE!

drag

• Напреднали
  • Публикации: 83
  • Distribution: Debian; FreeBSD
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #12 -: Aug 27, 2011, 20:10 »

Всичките ми контролери са 3Ware (3Ware вече за LSI - покупко-рподадоха се.) и до сега не съм имал проблеми с тях (чукам на дърво).

С какви дискове (sata; sas) ще я правиш тази 1-ца?

Казваш, че райда е най-важен за теб. Просто мирър ли ти трябва или ще се появят изисквания за reed/write performance?

Разгледай тук - http://www.adsysgroup.com/masterlist.php?cid=14
Активен

freedj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Aug 27, 2011, 22:00 »
Sata са хардовете. Реално ми трябва ако при някакви обстоятелства единия хард се затрие или нещо му стане, да се пусне другия (Това разбира се след рестарт, смисъл такъв не по-време на работа, да поеме работата). Общо взето нищо не обясних, даже и аз не се разбрах, 1 към 1 трябва да работят нищо повече.
Активен

Linux is the LIFE!

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
RAID on LVM
Настройка на хардуер
grey 6 7328 Последна публикация May 06, 2004, 15:29
от grey
RAID и чаркове за сървър
Идеи и мнения
vic_semionov 11 7824 Последна публикация Feb 04, 2005, 18:50
от ivak