Автор Тема: Как да ползвам интернет със Linux Ubuntu 10.10  (Прочетена 6685 пъти)

Wallkick

• Напреднали
  • Публикации: 15
    • Профил
Проблемът е, че имам Linux и Windows 7 на компютъра и техниците успяха да свържат само Windows-a, а Linux-a оставиха намен с оправданието, че техника за Linux е в отпуск, и може да опитам да се справя сам. Ето и през какво преминах.
- Първо се опитах да въведа цифрите подобно в Windows-a и дадох на VPN -> Configure VPN .. -> направих нова връзка със правилно въведени IP адреси. Стана, но не съвсем. Интернете освен, че не стигаше до половината на оликновената скорост имаше ужасен Drop и не спира да забива. Дори немога да направя Speed Test-a докрай - първо качва до 7-8 Down speed след това 7-8 Upload и постепенно започва да спада без да свърши теста. Повиках човек повторно гледа IP адреите, пита неговия човек за MAC адрес, но нищо .. и ме остави така като каза, че : Тъй като имам 2 ОС излизам като 2 потребителя - 2 компютъра ъс 1 и същи IP адрес и Windows-a измества Linux-a тъй като ползват 1 мрежова карта .. На Windows нета е перфектен, но не знам как да го сложа и на Linux-a, а там ми трябва повече .. Затова молря някой който разбира да ме посъветва нещо или да обясни какво да направя за да може и Linux-a да ползва нормалното интернет .. Също така, когато съм на линукс има много голям Drop, а на Windows никакъв
 Благодаря предварително ..
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Как да ползвам интернет със Linux Ubuntu 10.10
« Отговор #1 -: Aug 29, 2011, 19:10 »
Опитай със
sudo pppoeconf в терминала, да видиш, дали тази връзка не е по- подходяща.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 29, 2011, 22:14 »
Проблемът е, че имам Linux и Windows 7 на компютъра и техниците успяха да свържат само Windows-a, а Linux-a оставиха намен с оправданието, че техника за Linux е в отпуск, и може да опитам да се справя сам. Ето и през какво преминах.
- Първо се опитах да въведа цифрите подобно в Windows-a и дадох на VPN -> Configure VPN .. -> направих нова връзка със правилно въведени IP адреси. Стана, но не съвсем. Интернете освен, че не стигаше до половината на оликновената скорост имаше ужасен Drop и не спира да забива. Дори немога да направя Speed Test-a докрай - първо качва до 7-8 Down speed след това 7-8 Upload и постепенно започва да спада без да свърши теста. Повиках човек повторно гледа IP адреите, пита неговия човек за MAC адрес, но нищо .. и ме остави така като каза, че : Тъй като имам 2 ОС излизам като 2 потребителя - 2 компютъра ъс 1 и същи IP адрес и Windows-a измества Linux-a тъй като ползват 1 мрежова карта .. На Windows нета е перфектен, но не знам как да го сложа и на Linux-a, а там ми трябва повече .. Затова молря някой който разбира да ме посъветва нещо или да обясни какво да направя за да може и Linux-a да ползва нормалното интернет .. Също така, когато съм на линукс има много голям Drop, а на Windows никакъв
 Благодаря предварително ..
А преди да почнеш да си настройваш VPN връзката инсталира ли тези два пакета openvpn,network-manager-openvpn.Ако не си отвори един терминал и изпълни тази команда:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo apt-get install openvpn network-manager-openvpn -y
След това пак пробвай през networkmanager-а да видиш дали ще се оправи проблема.
Активен

Wallkick

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 03, 2011, 14:54 »
Опс, голям проблем ! Когато въведох това pppoeconf го настроих няколко пъти с различен Device и тръгнах да рестартирам Linux-a започна да зарежда почаках малко и реснах от копчето. Но сега ми изчезна от менюто това за VPN свързване, и немога да открия Network Connections излезе ми и още един проблем при пускането не запомних точно, но някакъв елемент е бил премахнат .. Иначе При правенето на теста намяше Drop само дето беше с половината от Общата скорост на Up и Down. Реших, че не е фагално и пробвах да Update но излиза , чене може да се свърже с архива на сървъра и  ме съветва вместо sudo install да напиша sudo update - като го направя изписва нещо от рода No arguments .. Сега изобщо няма нет на Linux-a какво да направя за да се върне VPN свързваннето и Network Connections
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 03, 2011, 15:10 »
Това за pppoeconf беше в случай, че връзката ти е pppoe. Странно е как си го настроил няколко пъти с различно устройство.

Може ли да уточниш какъв в крайна сметка ти е интернета, или най-добре сподели какви настройки са ти дали от доставчика - дали username и парола, дали ip, mask, gateway, dns или конфигурации за vpn? ???
Активен

konan

• Напреднали
  • Публикации: 117
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 03, 2011, 15:11 »
Незнам защо някой тук решиха,че връзката му е pppoe.Аз си мисля,че грешката му в това че се опитва с VPN,вместо да си настройва "жичната/wired" мрежа...
« Последна редакция: Sep 04, 2011, 13:47 от konan »
Активен

mindfreezer

• Участници
  • Публикации: 10
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 03, 2011, 16:01 »
- Първо се опитах да въведа цифрите подобно в Windows-a и дадох на VPN -> Configure VPN .. -> направих нова връзка със правилно въведени IP адреси.

"настройки на връзки" --> "жична мрежа" --> "настройки на IPv4" --> "метод : ръчно"(от падащото меню) --> цъкваш "добави" от ляво на полето за адресите и попълваш както следва: IP, Subnet Mask, Gateway --> в полето за DNS сървърите пишеш съответните, като ги отделяш просто със запетая ако са повече от 1. Слагаш отметка долу вляво на "достъпна за всички потребители" и даваш "прилагане". Би трябвало да проработи ако ползваш статичен IP адрес. Надявам се да съм бил полезен :)
Активен

Wallkick

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 03, 2011, 23:54 »
Така IP-то е реално.
Няма User и Pass, няма и модем. Само кабел пуснат от суича и толкова. А за ИП, интернет Шлюз и Маска взех цифрите от Windows-a и когато дойдоха за отстраняване на технически проблем, ми казаха, че са въведени безпогрешно, но има Drop ..
Това меню "Мрежови връзки" всъщност ми е на английски следователно Network Connections ми изчезна от ОС след като пробва pppoeconf на eth0 иначе Въведох точно както трябваше тоест - В един коментар беше описано - Wired > .. > IPv4 > Manual > Попълних и като опитах да се вържа - "Connection established" - Перфектно, но и Drop-a беше - На всеки 10 пакета получавах 4 или по-малко, което ме смути напълно и исках да поърся помощ. Направих pppoeconf и пробвах, даже бях изненадан получих стабилна връзка без Drop, но само половината от общата - 9 Download и 4 Upload от 20 Download и 9 Upload, които ми отпуска доставчика. Тръгнах да рестартирам, но излязоха някакви редове, сякаш зарежда - от рода на
[557] Ала бала Finished, ако не се лъжа под него
[558] Ала бала 2 Finished даже май някои цифри се повтаряха почаках алко и реснах с копчето влязох в Windows-a и след 15-20 минути реших да влеза в Linux-a, ни ми трябваше по-бърз интернет и като видях, че въобще няма Network Connections в Accessories, нямаше и бутончето му горе първото от дясно. Тоест най-крайното на десните или там къето си седи няма значение .. Оттогава нямах изобщо Internet и не можех да направя това от 2рия коментар - openvpn и managera .. Посъветва ме да заменя Install с Update, но излезе No Arguments .. Пробвах да инсталирам ъпдейта за Network Connections от менюто със съвети, но немвожа да се свърже с архива - както при openvpn и manager пакетите.

Що се отнася до различните устройства те бяха произволни - 123456, Net, Internet etc .. И мога да кажа, че въобще не зареждаха докато на eth0 ми зареждаше в проценти и чаках в сравнение с другите

Сега трябва да решим проблема със Network Connections .. Възможностти
- Има Recovery mode мога да влезна и да си пробвам късмета само кажете какво да наравя в него
- Имам нет на Windows-a, ако трябва да сваля нещо и да инсталирам на Linux-a

ЕДИТ Прощавайте, но връзката ми е VPN и аз през цялото време го правя на Wired, но съм ви подвел, защото то ми пише Configure VPN, а впоследствие сменям на Wired и така .. Тоест всичко което съм правил е на Wired. неискам да ви подвеждам пак, но почти сигурен съм, че връзката е DHCP тип.

ЕДИТ 2: Така @konan Това може би ще реши проблем, ако оправя Network Connections, защото помня, че в Windows ми бяха въвели 2 DNS сървъра, а като видя 1 поле в Linux не сложих Alternate DNS .. и затова може да съм черпил само от 1ния .. което обяснява частично наполовина използваните ресурси, които ми отпускат. Но докато гледах коментарите видях , че:
Drop - [Статистически] - Пратени 10 Получени 4 - Процентно - 60 % Drop
Използвани ресурси:
Download - [Общо] Отпуснати 20 Получени 8-9 - Приблизително в проценти - 55-60% загуба на ресурса
Upload - [Общо] Отпуснати 9 Получени 3-4 - Приблизително в проценти  - 55-60% загуба на ресурса

Излиза, че загубените ресурси в проценти съвпадт с процентите на Drop на пакети. Което ще рече, ако имам стабилна връзка без Drop и се свържа към 2та DNS сървъра ще получа перфектната връзка както при Windows - Съгласни ли сте с това :?

Нека решим проблема с Network Connections преди да пробваме дали ще проработи ;] - Много Ви Благодаря момчета знам, че ще ми помогнете до самия край ..

Не забравяйте Linux-a ми е чист и фабричен 10.10 без инсталирани Updates има Wine и нищо повече ..
и си спомням, че когатно влезнах в Linux излезе Error Alert и ме пита дали да изтрия някаква app, ако не се лъжа, от някакво меню - 99% е било Network Conenctions от главното. Дадох Cancel или нещо подобн, но в никой случай Delete - Имаше 2 възможностти за Delete .. Общо 4 бутона 1ния Cancel и 3тия поред в оранжево идея си нямам какво беше ..
« Последна редакция: Sep 04, 2011, 00:21 от Wallkick »
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 04, 2011, 00:31 »
Колега до сега от това,което си написал в тази тема,не ми става ясно как получаваш интернет връзката.Ако не знаеш звънни утре на хората дето ти свързаха компютъра под Уиндоус и после пиши какво са ти казали,защото без да знаем как получаваш нета няма как да ти помогнем.Аз относно install и update липсващия аргумент е apt-get.Или ето как изглеждат командите:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo apt-get update
  2. sudo apt-get install името_на_пакета
Активен

Wallkick

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 04, 2011, 01:07 »
Връзката е жична DHCP, когато пробвам да инсталирам не се установява връзка. пробвам с браузъра и там няма връзка. Жалко, че утре заминамавам и ще ви пиша далечче от машината все пак ..
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Sep 04, 2011, 08:50 »
И моята жична връзка е като твоята.Само като вкарам кабела в компютъра и получавам всичко автоматично от модема.Ама щом казваш,че техници са идвали да ти настройват мрежата на Уиндоус-а значи не получаваш автоматично default gateway , subnet mask ,IP адрес и DNS-и.Я отвори /etc/resolv.conf и сподели какво е съдържаниети му.
Активен

mindfreezer

• Участници
  • Публикации: 10
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #11 -: Sep 04, 2011, 10:12 »
Здравейте! Ето нещо, което може да ти бъде от полза за настройките на връзката, тъй като не стана ясно каква е:

Ако сте с PPPoE връзка и нямате нужда да въвеждате Service Name най-удачният вариант е командата: sudo pppoeconf. Това е съвсем улеснено приложение, което ще настрои PPPoE връзката ви автоматично след като ви зададе няколко въпроса. Ако сте с директен (LAN) достъп до интернет, стъпките за настройка са следните:
1. Десен клик на NetworkManager иконата в системния трей (горе в дясно)
2. Кликнете на Edit Connections.
3. Килкнете на таб Wired.
4. Изберете връзката и натиснете Edit.
5. Кликнете на таб IPv4.
6. Изберете Manual от падащото меню.
7. Въведете стойностите и натиснете ОК.
* Ако сте с dhcp връзка, убунту би трябвало да ви я настрои автоматично

На http://www.kaminata.net/ubuntu-t19449.html можеш данамериш отговор на още доста въпроси :)

Колкото до изчезналите опции в Networк Manager-a, пробвай да го преинсталираш като го намериш в Add / Remove Software (управление на софтуер най-долу в менюто "programs") или както там беше на англ., не се сещам в момента. Та премахваш мениджъра и го инсталираш пак, предполагам ще помогне.

Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #12 -: Sep 04, 2011, 10:35 »
Що се отнася до различните устройства те бяха произволни - 123456, Net, Internet etc .. И мога да кажа, че въобще не зареждаха докато на eth0 ми зареждаше в проценти и чаках в сравнение с другите
Това са.... В Линукс няма мрежови устройства 123456, Net, Internet. Имаш ethX за LAN картите, wlanX за безжичните (или athX) и т.н.

Цитат
Прощавайте, но връзката ми е VPN и аз през цялото време го правя на Wired, но съм ви подвел, защото то ми пише Configure VPN, а впоследствие сменям на Wired и така .. Тоест всичко което съм правил е на Wired. неискам да ви подвеждам пак, но почти сигурен съм, че връзката е DHCP тип.
Абсолютно нищо не се разбира от това, освен, че мешаш здраво различните видове връзки.

Цитат
Което ще рече, ако имам стабилна връзка без Drop и се свържа към 2та DNS сървъра ще получа перфектната връзка както при Windows - Съгласни ли сте с това :?
Не, DNS услугата няма нищо общо със загубата на пакети.

За съжаление на всички тук инфото, което упсяваш да предоставиш е доста малко и още по-объркващо. Това "[557] Ала бала Finished, ако не се лъжа под него [558] Ала бала 2 Finished " не можем да го разгадаем какво е. Това "излезе Error Alert ... Общо 4 бутона 1ния Cancel и 3тия поред в оранжево идея си нямам какво беше .. " - също. От това си вземи поука да четеш какво наистина ти пише, защото в Линукс не е просто "Стана грешка в програмата, Send/Dont Send".

Понеже едва ли ще успееш да ни обясниш какво е станало, бих те посъветвала да помолиш някой да ти помогне на място - в краен случай може да е Линукс техника на доставчика ти. Най-простото решение, което мога да ти дам е да си преинсталираш Линукса и на чисто да въведеш правилните настройки. За това, дето ти ну викаш "drop", т.е. загубата на пакети вече си е отделно.

За финал, погледнах IP адресите, от които си писал, всичките са на БТК. БТК ли ти е доставчика?
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6719
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 04, 2011, 11:50 »
/off

Мъка, мъка, мъка ......... Никой не чете правилата и/или "Как да задаваме въпроси интелигентно ?" Затова само може да се гадае, ама кое, ама как, ама защо ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

konan

• Напреднали
  • Публикации: 117
    • Профил
« Отговор #14 -: Sep 04, 2011, 13:41 »
Wallkick,първото нещо което трябва да направиш е да видиш дали ти е инсталиран network manager-а и дали Аплетът NetworkManager е пуснат да се стартира автоматично...виж при мен как е...
Активен