Автор Тема: Проблем при инсталиране на pwr48 в Ubuntu  (Прочетена 1360 пъти)

GB_bg

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте на знаещите
 Аз съм нов в линукс  инсталирах убунту но по никъкъв начин не мога да инсталирам pwr48_4.8.0-1ubuntu_i386.deb. Не мога да разбера къде ми е грешката.Дали някои може да ми изпрати  подробни инструкций.
Благодаря предварително
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Re: Проблем при инсталиране на pwr48 в Ubuntu
« Отговор #1 -: Oct 01, 2011, 20:57 »
Здравей и добре дошъл във форума. Въпреки че има връзка с Arduino, постът ти нямаше място там, където го беше пуснал, затова е отделен в нова тема.
За да може да ти се помогне за проблема, е нужно да си по-подробен. След като по никакъв начин не можеш да инсталираш пакета, опиши какви са били тези начини, които си опитал, и какъв е бил резултатът от тях. По принцип за инсталирането на .deb пакет в Ubuntu се използва следната команда с root права (или sudo отпред):
Код:
dpkg -i /път/до/пакета.deb

Има вероятност пакетът да зависи от други пакети, които текущо нямаш инсталирани в системата или са с по-стари версии от необходимото, при което в изхода от командата ще ти се изпише кои са тези пакети и какъв е проблемът с тях (липса, версия, несъвместимост...). Ако имаш нужните пакети в хранилищата, можеш да ги намериш с команда
Код:
apt-cache search име

Имай предвид, че в повечето случаи като зависимост се използват не самите приложения, имената на които ще видиш в изхода от dpkg, а пакетите, които имат същото име, но завършват с dev накрая, така че инсталирай тях. Инсталацията става с команда с root права (или sudo отпред):
Код:
apt-get install име

Ако ги няма в хранилищата, дърпаш .deb файловете им от Интернет, както си направил с пакета pwr48, и ги инсталираш по гореописания начин с dpkg. Възможно е те също да имат някакви зависимости, за които dpkg ще ти каже и които ще удовлетвориш по същия начин, както тези за pwr48.
Ако не се справиш, питай тук, но нека във въпроса ти се съдържат и командите, които си изпълнил, както и изходите от тях ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

GB_bg

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 01, 2011, 23:44 »
Използвам "Управление на софтуер " след кликване върху папката, програмата се инсталира и ми казва че е инсталирана но никъде не мога да я открия.Излиза ми съобщение"The package doesn't provide a valid Installed-Size control field. See Debian Policy 5.6.20."след което давам "игнориране и инсталиране " след което програмата се инсталира но не мога да я намеря.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 02, 2011, 03:34 »
Деинсталирай го и пробвай в конзола, както ти казах. Да видим какво ще покаже. Между другото, като казваш, че не можеш да го намериш, какво имаш предвид? Къде го търсиш?
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 02, 2011, 08:59 »
Преди да инсталираш програми, отвори "източници на софтуер" и разреши всички източници. След това презареди хранилищата. Винаги презареждай хранилищата преди инсталация. Можеш да намериш всяка инсталирана програма като напишеш
which "име на пакета" в конзолата.
http://img829.imageshack.us/img829/121/vlcinfs.png
След това можеш да я стартираш като я намериш във файловата система и кликнеш върху нея. Можеш да си направиш стартер, ако не е излязла сред инсталираните програми.
« Последна редакция: Oct 02, 2011, 09:41 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

GB_bg

• Участници
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 02, 2011, 10:35 »
 Благодаря момчета  успях.
Още веднъж благодаря за бързите отговори [_]3
Активен