Чел съм противоречиви неща за по темата дали постоянният или променливият ток са по-опасни. Постоянният по принцип е по-кофти, защото дори да оцелееш, в резултат от електролитните процеси, токсините, които се образуват те убиват в рамките на часове след това, поне така съм чувал. Променливият обаче, особено при някои честоти (като например ~50хц както е в елмрежата) имал много неприятното свойство да предизвиква сърдечни и респираторни откази дори при ниско напрежение и сила на тока (което не знам със сигурност, просто съм чел).
Сега моментът е следният, много добре знам че кожата е диелектрик и че съпротивлението е стотици хиляди ома. Кръвта обаче е електролит с доста ниско съпротивление и кръвоносните органи си стават като проводници. При подходящо "свързване" веригата се затваря през сърцето. Предполагам зависи в кой кръвоносен съд набиеш проводника, вероятно едно е да засегнеш някакви мизерни капиляри, пробивайки две дупки в палеца си, съвсем друго е да набиеш жиците едната в някоя по-голяма артерия, другата в някоя по-голяма вена. Да приемем, че силата на тока през сърцето е същата като тази, когато дадеш батерията на късо, това е най-бруталният случай (съмнява ме да има 0.1A). Чудно ми е постоянен ток, 0.1А, 9V ако ти мине през сърцето, ще го спре ли или не. Според мен това са малко научни фантастики. Но възможната постановка вероятно е по-възможна ако онзи е имал сърдечни проблеми или пейсмейкър примерно.
Някой знае ли онези дефибрилатори с какви параметри са? По филмите крещят някакво 100, 200 волта, което нищо ама нищо не говори. При все че случаят не е същият, защото доколкото знам там не набиват игли, за да те рестартират

Което е най-неприятното, питах жена ми (завършила е медицина) и каза че няма никаква идея и да не се занимавам с глупости. Ама че работа.