Това няма значение, защото dhcpd сървърите имат навика да логват кога и на кого са дали въпросният IP адрес. Също така, обикновено доставчиците пазят и база с клиентските мак адреси. Ако разчиташ на това, че адресът ти е "динамичен" и правиш поразии, не правиш нищо хубаво

От друга страна, това какво ти е дал dhcp сървъра не е императивно и MAC адресът на етернет адаптера не е нещо което да не може да се сменя. При моят доставчик (голям такъв, десетки хиляди клиенти) има много малко неща, които могат да ме спрат ако искам да припиша поразии на някой в моя етернет сегмент. В смисъл ако бях много зъл, сигурно бих могъл да създам доста разправии на комшията с правосъдието и е почти невъзможно някой да разбере конспирацията. В този случай ако наистина се правеше deep packet inspection и се логваше целия трафик, вероятно измамата щеше да лъсне: примерно съседът ползва уиндоус и Internet Explorer, няма инсталиран линукс и Opera, а пък аз примерно съм отишъл да си пазарувам наркотици онлайн, ползвайки горния браузър.
Ето виждаш ли как нещата не са еднозначни - data retention законите са лоши, защото нарушават privacy-то на хората, от друга страна престъпления като онова хипотетичното, което описах, няма как да бъдат разкрити ако не се събира достатъчно доказателствен материал. Иди разбери какво е правилно и какво - не.