Автор Тема: Програма за обучение линукс  (Прочетена 3086 пъти)

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте,
преподавам (между другото) компютърна грамотност в един образователен център. Оттам ми предложиха да предложа теми за курсове и една от тях мисля да е запознаване с линукс.
Моля всички колеги, които имат опит в областта за ми предложат програма за начално обучение в рамките на 40-50 учебни часа. Бих могъл просто да използвам програмата за Windows, като заменя навсякъде името на ОС, но се опасявам да не пропусна нещо специфично и важно.
Вторият ми въпрос е за дистрибуция - най-добре познавам Ubuntu, тъй като работя с нея, но може да има нещо по-подходящо. Условието е да е инсталирана под Windows - wubi или виртуална машина, най-добрият вариант е нещо portable.
Чакам предложенията ви чрез форума, ЛС или на angie_bg@yahoo.com.
Благодаря!
Активен

Intel

• Гост
Re: Програма за обучение линукс
« Отговор #1 -: Dec 03, 2011, 12:13 »
За да се води такъв курс е нужно да се разгледат всички базови дистрибуции и да се разберат разликите между тях, въпросът не е само да инсталирате едно ubuntu, както и да не е само теория, а практика. 40-50 учебни часа за мен лично са много, трябва всеки един детайл да се описва, че да се запълни това време. Моят курс, който водих това лято няма да ти го дам за пример, защото се получи повече като опипване на почвата, а и аудиторията беше малко по-специфична. Разгледай, например, въведителният курс в ту http://linux-tu.unixsol.org/ . Определи си целта на този курс, какво целиш с него - това ще те отведе към истината. Трудно е да се олучи правилната проморция, например една тема дали да се постави преди друга тема, или обратното. За някои лектори, едно може да е важно, друг лектор може да смята, че това ще го пропусне и т.н. Според мен всичко зависи от публиката. Най-добре е предварително да се постави една анкета какво очакват от курса и ще ти даде някакъв ориентир.
« Последна редакция: Dec 03, 2011, 12:23 от Intel »
Активен

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 03, 2011, 12:30 »
@Intel, благодаря за линка. Идеята ми е да се събуди любопитството на хората, да им се покаже, че основните домашни дейности: интернет, писане, снимки, филми и музика могат да се правят не само с Windows. За целта трябва да се избегне на всяка цена конзолата, отпада и инсталирането и строго техническите подробности и да се наблегне върху законност, нулева цена, липса на вируси и графичен интерфейс.
Или, ако ми позволиш аналогията, курс за шофьори-любители, а не за автомеханици.
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #3 -: Dec 03, 2011, 12:45 »
Покажи им тогава ефектите на Compiz или Kwin... на това се лови риба най-лесно... И задължително показвай KDE... Забуташ ли уиндоус потребители на гном 3 или Unity, ще ги загубиш... А старият гном няма смисъл...

Разлика в КДЕ дистрибуцийте голяма няма ... Но Кубунту, Мандрива и OpenSUSE заслужават представяне...

Само кубунту има Wubi...
Активен

Intel

• Гост
« Отговор #4 -: Dec 03, 2011, 13:02 »
Проблемите са неизбежни. Въпросът е как ще ги представиш и предразположи към тях, така, че като видят терминал да не припадат. На всяко pc в курса лятото имаше някакъв проблем с различни дистрибуции, включващи Debian, Slackware, Fedora, Ubuntu, но въпреки това учениците си го инсталираха във виртуални машинки и се занимаваха (вече и на реалните им машини де, някои от тях, вчера говорих с едното момче). Аз представих линукс като изкуството да можеш да свършиш нещо по много повече от един начин. Дори демонстрирах, защо не е хубаво да си играят с неща като /dev/zero (това беше по-скоро като разсейване, но определено им хареса erasing-a)  ;D
« Последна редакция: Dec 03, 2011, 13:04 от Intel »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 03, 2011, 14:22 »
LPI в момента подготвят подобен курс, може да погледнеш как разпределят те програмата: http://wiki.lpi.org/wiki/LinuxEssentials
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 03, 2011, 17:56 »
@Intel, благодаря за линка. Идеята ми е да се събуди любопитството на хората, да им се покаже, че основните домашни дейности: интернет, писане, снимки, филми и музика могат да се правят не само с Windows. За целта трябва да се избегне на всяка цена конзолата, отпада и инсталирането и строго техническите подробности и да се наблегне върху законност, нулева цена, липса на вируси и графичен интерфейс.
Или, ако ми позволиш аналогията, курс за шофьори-любители, а не за автомеханици.

Аз бих казал, че се занимавам с нещо подобно, но не като курс, а да убеждавам, че за бизнес цели, Уиндоус може и да е незаменим, но спокойно може половината и над половината компютри в една фирма, да бъдат с Линукс и като оставим на страна факта с икономията от финансови средства за лицензи, в Линукс има благинки, които са по-добри от Уиндоус.
Ето част от проблемите с които се сблъсквам:
1) За всичко си има графични инструменти, но хората като попитат някой който разбира от Линукс и той вземе да им показва с команди и те остават с впечатлението, че в Линукс нищо не става без терминала и всякакво първоначално любопитство се изпарява!
Поради тази причина и аз, от както се занимавам с Линукс, малко повече от една година, нищо не правя през терминал и за всичко търся графични инструменти. Предлагам им само неща за които има графични инструменти които работят перфектно.

2) Всички начинаещи, малко късно научават, че Линукс е само ядрото, а различните дистрибуции са един комплект от графични инструменти за неговото управление и това прекалено голямо разнообразие ги плаши още повече. На това трябва да наблегнеш в обучението. Коя дистрибуция ще използва няма никакво значение, а коя дистрибуция е най-развита за целите за които ще ползва компютъра и коя ще му е най-лесно да усвои и тук вече идва силата на Убунту за начинаещи потребители!

3) Другия мит с вирусите, болшинството са убедени, че вируси в Линукс няма само, защото още не е разпространен, но като се разпространи и той ще стане като Уиндоус-а в това отношение! Тука трябва да им се наблегне, че колкото и да се разпространи, поради различния му начин на работа, нищо не може да се инсталира без знанието и участието на потребителя и да се направи сравнение с Уиндоус-а.

Моята първоначална компютърна грамотност я придобих на точно такъв курс в далечната вече 2001-а година на Уин98 и горе-долу ми е ясна програмата на обучение. Първите часове са за общо и принципно запознаване със ситемата и устройството и. Аз там научих, че Уиндоус е ОС, а програмите се вграждат и добавят функционалност на системата. Та, променено в случая, трябва тука да се обясни за потребителската директория в Линукс и как потребителя, освен в неговата си директория, няма право да записва и променя файлове в другите и това е и причината да не може да се инсталира вирус.

Точно сега, малко ми е трудно да ти препоръчам Гном или КДЕ, че от една страна, КДЕ с многото си настройки може и да ошашка начинаещия, въпреки че фейса му е по-близък до Уиндоус, а от друга страна, Гном 3 в момента е ужас и тепърва ще влязат много новости в него.
Май си е най-добре да ги подхванеш на стария си гном с Убунту 10.04. Стария Гном се развива в момента като форк MATE и получи подкрепа от Линукс Минт, а очаквам, че ще получи подкрепа и от Редхат и Сусе които предлагат комерсиален съпорт. Все пак толкоз много потребители които си плащат за поддръжка, малко трудно ще се накарат да преминат принудително на друга среда.
От друга страна, ако веднъж му хареса Гном 2 и реши да го ползва, по-лесно ще премине на КДЕ или Гном3 в последствие, ако се омажат нещата с МАТЕ.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 03, 2011, 18:51 »
Не е без значение и да се наблегне върху принципната разлика между МС лицензирането и ГПЛ!

Аз го онагледявам простичко по следния начин:
Ако имаш някаква много добра практика в организацията си на работа, която се различава съществено от наложената и няма създаден софтуер за нея, за който да купиш лиценз и  да го ползваш, ти трябва да я зарежеш и промениш като ползваш това което всички ползват и работиш по начин по който всички работят или да си разработиш свой продукт. Сам лично или да наемеш програмисти, които да обследват проблемите и да направят срещу съответното заплащане това което искаш. Това си е малко скъпо удоволствие и какво се получава по правилата на МС и какво се получава по правилата на ГПЛ!?
По правилата на МС, ти плащаш на някой "да вкара" в компютър твоята добра практика, плащаш си и в следващия момент, той ти казва, че интелктуалната собственост е негова(поради твоето незнание и неразбиране от лицензиране, което ако си се хванал на хорото го научаваш, но твърде късно, когато вече бития си е бит и е..... си е е...) и ти трябва да си плащаш лиценз, за всяко допълнително работно място. На всичкото отгоре, той като притежател на лиценза, ще продава под формата на лиценз и на твоите конкуренти твоята практика, но те вече ще я ползват, без да са платили за първоначалната разработка и реално, те са в по-добро положение от теб!
Какво се получава, ако това което искаш е ГПЛ!? Ако няма създаден продукт, който е близък до твоя начн на работа и твоята практика, ти винаги можеш да вземеш чужд продукт, да му добавиш или промениш функционалноста с което да платиш по-малко, в последствие да заплатиш за допълнителни функционалности, ако някой друг хареса твоята идея вложена в продукта, и той за негова сметка да си добави функционалности, които и ти ще ползваш безплатно, и така идеята да се развива и никой не може да го "затвори", защото по силата ГПЛ, щом в твоя продукт има дори частица код от друг ГПЛ продукт, то и твоето си задължен да го пуснеш като ГПЛ.

Май други неща не ми идват на акъл за сега като по-силни аргументи в полза на Линукс!
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 03, 2011, 18:55 »
В това ръководство за живи образи на Fedora става дума за жив образ върху флашка. Хубавото му е, че има "постоянна" част с ОС и друга - за данни, като в постоянната може да се инсталират нови програми, да се обновява ..., а в потребителската си носиш данните. Така на всеки компютър можеш да си стартираш твоята си ОС с твоите си данни. Търсенето в Google пък ме отведе на http://www.linuxliveusb.com/ . Там пък пише, че няма нужда от reboot!
Та ако обучаваните си носят по една флашка, в първия час от курса можете да си направите един инсталлфест. :)
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 03, 2011, 19:20 »
laskov, ти си почитател на Федора, както аз на Убунту. Федора също е много добра и не по-трудна за начинаещи от Убунту, но все пак "обучаващия" работи/познава Убунту и ще му е малко трудно да обучава на Федора, нещо което той самия не познава. По този въпрос, моето мнение е тази която той самия познава. Ако познава Федора, нека Федора да преподава, важното е да спечели юзер от Уиндоус за Линукс! Да ни кацне тука във форума, ще си го дообучим :D
Други потребители ще предложат други дистрибуции и основните и принципни разлики ще останат на заден план, а точно на тях трябва да се наблегне в един курс и работна среда, десктоп мениджър който е най-разпространен, за да може въпреки първоначалните си почти нулеви знания, горе-долу да може да се оправя след "дипломирането" си.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 03, 2011, 19:30 »
Нямах предвид да ползват Fedora, а начина за използване на жив образ върху USB памет. Той е валиден за която и да е дистрибуция.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1265
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 03, 2011, 20:03 »
Здравейте,
преподавам (между другото) компютърна грамотност в един образователен център. Оттам ми предложиха да предложа теми за курсове и една от тях мисля да е запознаване с линукс.
Моля всички колеги, които имат опит в областта за ми предложат програма за начално обучение в рамките на 40-50 учебни часа. Бих могъл просто да използвам програмата за Windows, като заменя навсякъде името на ОС, но се опасявам да не пропусна нещо специфично и важно.
Вторият ми въпрос е за дистрибуция - най-добре познавам Ubuntu, тъй като работя с нея, но може да има нещо по-подходящо. Условието е да е инсталирана под Windows - wubi или виртуална машина, най-добрият вариант е нещо portable.
Благодаря!

Конкретна програма ми е трудно да ти предложа, но ще се опитам да дам няколко идеи, които да използваш при желание в твоята програма.

1. когато обясняваш за различните дистрибуции на GNU/linux :) обясни на обучаващите се кои са общите неща в тях и по какво се различават -- така няма да се стряскат като се сблъскат с някоя друга дистрибуция;

2. прави винаги, когато е възможно, сравнение между windows и linux -- как се правят нещата в двете операционни системи. например това в windows се прави по този начин (често един единствен), а в linux -- по този начин (и по този, а може и по този). идеята не е да покажеш колко по-добър е linux, а да им позволиш да стъпят на някаква позната основа, от която да продължат по-нататък;

3. отдели време да им разясниш файловата система на linux -- ще трябва да научат за /etc и какво има там (imho);

4. запознай ги с повече от една графична среда. може да задълбаеш в KDE, като „най-разбираема“ за windows потребители, но им кажи и за GNOME, XFCE, LXDE, както и за някои от по-популярните window managers;

Това е, което ми идва на акъл засега.

И успех в начинанието.
Активен

the lamer's team honourable member

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 03, 2011, 20:03 »
Нямах предвид да ползват Fedora, а начина за използване на жив образ върху USB памет. Той е валиден за която и да е дистрибуция.

Съмнява ме, че няма да става този вариант по две причини!
1) Че компютрите ще са собственост на някакъв учебен център и поддържани от параноици по сигурност системни администратори, дето биоса ще е заключен с парола и фърст буут ще е от хдд.

2) Болшинството от обучаващите се, ще са безработни и с ограничени финасови ресурси които, по-вероятно да напуснат курса, от колкото да си купят флашка на която да се инсталира ОС.
Активен

Intel

• Гост
« Отговор #13 -: Dec 03, 2011, 20:14 »
Първо да кажа, че преди да напиша поста изпих доста уйски и един клиент ме ядоса страшно. Но, относно по горните мнения, в спор за дистрибуцията, това да можеш да използваш убунту, не значи, че можеш да преподаваш курс за линукс и мисля, че го казах по-ясно в по-горния си пост, трябва да има голяма обща представа от всичко, или поне от повечето основни дистрибуции, не само от убунту...Това ще е по-скоро курс за убунту...
« Последна редакция: Dec 03, 2011, 20:16 от Intel »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Dec 03, 2011, 20:22 »
Здравейте,
Благодаря!

Конкретна програма ми е трудно да ти предложа, но ще се опитам да дам няколко идеи, които да използваш при желание в твоята програма.

1. когато обясняваш за различните дистрибуции на GNU/linux :) обясни на обучаващите се кои са общите неща в тях и по какво се различават -- така няма да се стряскат като се сблъскат с някоя друга дистрибуция;

2. прави винаги, когато е възможно, сравнение между windows и linux -- как се правят нещата в двете операционни системи. например това в windows се прави по този начин (често един единствен), а в linux -- по този начин (и по този, а може и по този). идеята не е да покажеш колко по-добър е linux, а да им позволиш да стъпят на някаква позната основа, от която да продължат по-нататък;

И да не си позволява да си помисля дори да им казва, че Линукс бил по-добър от Уиндоус както навсякъде се припират "хардлайнерите", че като го забият с въпрос, ами тогава защо всички са Уиндоус, а не на Линукс и ходи им обяснявай, че част от това се дължи на корупционната политика на МС

3. отдели време да им разясниш файловата система на linux -- ще трябва да научат за /etc и какво има там (imho);

4. запознай ги с повече от една графична среда. може да задълбаеш в KDE, като „най-разбираема“ за windows потребители, но им кажи и за GNOME, XFCE, LXDE, както и за някои от по-популярните window managers;

Не бива да ги разводнява с други среди освен с Гном или КДЕ, но коя от двете и аз се затруднявам да препоръчам със сигурност

Това е, което ми идва на акъл засега.

И успех в начинанието.

Активен