@Intel, благодаря за линка. Идеята ми е да се събуди любопитството на хората, да им се покаже, че основните домашни дейности: интернет, писане, снимки, филми и музика могат да се правят не само с Windows. За целта трябва да се избегне на всяка цена конзолата, отпада и инсталирането и строго техническите подробности и да се наблегне върху законност, нулева цена, липса на вируси и графичен интерфейс.
Или, ако ми позволиш аналогията, курс за шофьори-любители, а не за автомеханици.
Аз бих казал, че се занимавам с нещо подобно, но не като курс, а да убеждавам, че за бизнес цели, Уиндоус може и да е незаменим, но спокойно може половината и над половината компютри в една фирма, да бъдат с Линукс и като оставим на страна факта с икономията от финансови средства за лицензи, в Линукс има благинки, които са по-добри от Уиндоус.
Ето част от проблемите с които се сблъсквам:
1) За всичко си има графични инструменти, но хората като попитат някой който разбира от Линукс и той вземе да им показва с команди и те остават с впечатлението, че в Линукс нищо не става без терминала и всякакво първоначално любопитство се изпарява!
Поради тази причина и аз, от както се занимавам с Линукс, малко повече от една година, нищо не правя през терминал и за всичко търся графични инструменти. Предлагам им само неща за които има графични инструменти които работят перфектно.
2) Всички начинаещи, малко късно научават, че Линукс е само ядрото, а различните дистрибуции са един комплект от графични инструменти за неговото управление и това прекалено голямо разнообразие ги плаши още повече. На това трябва да наблегнеш в обучението. Коя дистрибуция ще използва няма никакво значение, а коя дистрибуция е най-развита за целите за които ще ползва компютъра и коя ще му е най-лесно да усвои и тук вече идва силата на Убунту за начинаещи потребители!
3) Другия мит с вирусите, болшинството са убедени, че вируси в Линукс няма само, защото още не е разпространен, но като се разпространи и той ще стане като Уиндоус-а в това отношение! Тука трябва да им се наблегне, че колкото и да се разпространи, поради различния му начин на работа, нищо не може да се инсталира без знанието и участието на потребителя и да се направи сравнение с Уиндоус-а.
Моята първоначална компютърна грамотност я придобих на точно такъв курс в далечната вече 2001-а година на Уин98 и горе-долу ми е ясна програмата на обучение. Първите часове са за общо и принципно запознаване със ситемата и устройството и. Аз там научих, че Уиндоус е ОС, а програмите се вграждат и добавят функционалност на системата. Та, променено в случая, трябва тука да се обясни за потребителската директория в Линукс и как потребителя, освен в неговата си директория, няма право да записва и променя файлове в другите и това е и причината да не може да се инсталира вирус.
Точно сега, малко ми е трудно да ти препоръчам Гном или КДЕ, че от една страна, КДЕ с многото си настройки може и да ошашка начинаещия, въпреки че фейса му е по-близък до Уиндоус, а от друга страна, Гном 3 в момента е ужас и тепърва ще влязат много новости в него.
Май си е най-добре да ги подхванеш на стария си гном с Убунту 10.04. Стария Гном се развива в момента като форк MATE и получи подкрепа от Линукс Минт, а очаквам, че ще получи подкрепа и от Редхат и Сусе които предлагат комерсиален съпорт. Все пак толкоз много потребители които си плащат за поддръжка, малко трудно ще се накарат да преминат принудително на друга среда.
От друга страна, ако веднъж му хареса Гном 2 и реши да го ползва, по-лесно ще премине на КДЕ или Гном3 в последствие, ако се омажат нещата с МАТЕ.