Автор Тема: от Дебиян към Кнопикс  (Прочетена 8531 пъти)

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
Re: от Дебиян към Кнопикс
« Отговор #15 -: Jan 21, 2012, 18:29 »
julietaaaa,  не се знаят нито точните данни на лаптопа, нито точните версии на Debian и KDE. Затова могат да се правят само догадки.

Ако приемем, че имаш последната стабилна версия - Debian 6.0 "Squeeze", която е с KDE4 (версия 4.4.5), тогава твоят проблем много прилича на крашнала plasma (десктоп средата в KDE4).
Ето тема с много подобен на твоя проблем - цък.  Проблемът при теб може да е причинен от "лош" плазма аплет или нещо друго.
Все още имам една Mandriva с KDE4 (4.4.5), при която се получава същият черен екран, ако спра plasma-та (с команда "kquitapp plasma-desktop"). Ако има стартирани програми или такива, които се пускат от autorun-а, тогава се виждат само техните прозорци.

Можеш да опиташ да стартираш отново десктоп средата. Натисни Alt+F2 и в полето на KRunner напиши "konsole" (без кавичкикте), за да стартираш терминала. След това, вече в неговия прозорец, напиши командата от онази тема, за да опиташ да стартираш средата:
Код:
plasma-desktop &

Ако това не помага, можеш да опиташ да направиш ресет само на plasma-та (за подобно нещо е писано тук - цък) или на всички настройки на KDE (командата, която е показал shoshon в края на темата от първия линк). Накратко, пробвай това:
   - за ресет на plasma-desktop:
Код:
rm -r ~/.kde4/share/config/plasma*
(в някои дистрибуции папката може да е различна, например: ~/.kde/)
su -c 'killall X'
(с това "убиваш" графичната среда, ще те попита за root паролата)
След това, би трябвало да се озовеш в екрана за логване в системата, от където влизаш с потребителското си име и парола.
   - за ресет на всички настройки на KDE:
Код:
rm -rf ~/.kde4
su -c 'killall X'
(важат същите неща, както при първия случай)
Можеш да пробваш тези неща и да видиш дали ще има някакъв резултат. !!! С тези команди ще загубиш някои или всички настройки на средата, които си правила досега !!!
Активен

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
« Отговор #16 -: Jan 22, 2012, 10:04 »
Даже и не знам в 4 имам среща

Не знаеш къде ще го носиш, но знаеш в колко часа... Дано да не те убрулят много кинти.

Бива ли такова нещо, отиди оправи компютъра на момичето и ти си в Варна. Или ти не си свикнал да помагаш а само да се заяждаш.
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #17 -: Jan 22, 2012, 10:06 »
Какво пише на последният ред от тези 20 реда ?
Ако се наложи преинсталация - на колко дяла ти е разделен диска и имаш ли ценни данни в някой от дяловете. Колко са като обем и можеш ли да ги изтеглиш на флашка ? Какви са параметрите на лаптопа, за да се съобразим каква дистрибуция и графична среда да ти препоръчаме?
С едно live CD на Ubuntu, Mint, Fedora или някоя друга дистрибуция лесно ще си изтеглиш данните.
Колкото до Knoppix - не знам как се е развивал в последните години, но едно време беше един претрупан с програми жив диск. За работата му върху хард диск - не съм чувал, а и аз самият не мога да кажа нищо добро. Във всеки случай Mepis и българският Tilix бяха по- добри.

КДЕ дистрибуция с неясни цели. В далечното минало имах вземане даване. Но съм сигурен че може да се конвертира Дебиан към Knopix като се добавят хранилищата на Knopix и се инсталират мета пакетите по подразбиране. apt-get install knopix-default knopix-kernel. Ако не се лъжа, може и други да са имената на пакетите след толкова години.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #18 -: Jan 22, 2012, 12:44 »
Бива ли такова нещо, отиди оправи компютъра на момичето и ти си в Варна. Или ти не си свикнал да помагаш а само да се заяждаш.

Човек, заяждам се само с хора който ми се връзват. Ако тя прояви желание, мога да й помогна, но явно вече се е ориентирала как да си разреши проблема :).
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #19 -: Jan 22, 2012, 14:56 »
Какво пише на последният ред от тези 20 реда ?
Ако се наложи преинсталация - на колко дяла ти е разделен диска и имаш ли ценни данни в някой от дяловете. Колко са като обем и можеш ли да ги изтеглиш на флашка ? Какви са параметрите на лаптопа, за да се съобразим каква дистрибуция и графична среда да ти препоръчаме?
С едно live CD на Ubuntu, Mint, Fedora или някоя друга дистрибуция лесно ще си изтеглиш данните.
Колкото до Knoppix - не знам как се е развивал в последните години, но едно време беше един претрупан с програми жив диск. За работата му върху хард диск - не съм чувал, а и аз самият не мога да кажа нищо добро. Във всеки случай Mepis и българският Tilix бяха по- добри.

КДЕ дистрибуция с неясни цели. В далечното минало имах вземане даване. Но съм сигурен че може да се конвертира Дебиан към Knopix като се добавят хранилищата на Knopix и се инсталират мета пакетите по подразбиране. apt-get install knopix-default knopix-kernel. Ако не се лъжа, може и други да са имената на пакетите след толкова години.
Хич и не бих се опитвал да правя такива експерименти.
Най добрата система за персонализация според мен е Убунту. Инсталираш набързо едно Lubuntu и почваш - графични среди - колкото щеш, PPA за куп програми. Инсталираш една минимална графична реда, преценяваш PPA за кои програми да добавяш и си създаваш дистрибуция, която никой друг няма. Изобщо няма нужда да се инсталират хранилища и ядра от друга дистрибуция и всичко върви гладко.
« Последна редакция: Jan 22, 2012, 15:11 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

julietaaaa

• Напреднали
  • Публикации: 23
    • Профил
« Отговор #20 -: Jan 22, 2012, 15:22 »
Та значи ""специалиста каза че на лап топа му няма нищо ,но с линукса  не можал да се пребори.Предложи уиндоус7 .Отказах.Пари не взе.Така,че продължавам да се боря сама с ваша помощ та дано успеем.След посещението като го включих излезе програма за следене на грешки
Application akonadi_nepomuk_contact_feeder(6)
KDE Platform Version:4.6.5(4.6.5)
Qt Version:4.7.3
Operating Sistem:Linux2.6.39-2-686-pae i686
-Information about the crash:
in detail,TELL US WHAT YOU WERE DOING WHEN THE APLICATION CRASHED.

The crash can be reproduced evri time.
Backtrace could not be generated

Report to https://bugs.kde.ORG
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #21 -: Jan 22, 2012, 15:25 »
Опита ли да стартираш kpackagekit и да преинсталираш kde, както ти казах ?
Активен

julietaaaa

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Jan 22, 2012, 16:28 »
Еми  не става.Пробвах от конзолката.Не ставаVПрез терминала ми пише невалидна команда на вторите две инстал .
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #23 -: Jan 22, 2012, 16:35 »
//off

Та значи ""специалиста каза че на лап топа му няма нищо ,но с линукса  не можал да се пребори.Предложи уиндоус7.

Бах тоз' специалист...
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #24 -: Jan 22, 2012, 16:44 »
Еба си, тука толкоз специалисти, скайпа и работи на момичето, така ли няма някой с тиим вю да и го нагласи, като за начало до като свикне!?

Аз от КДЕ не го обичам!
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #25 -: Jan 22, 2012, 16:48 »
Еми  не става.Пробвах от конзолката.Не ставаVПрез терминала ми пише невалидна команда на вторите две инстал .

Явно няма да стане чрез форума. Трябва помагащият да има връзка с тебе в реално време. Например чрез скайп и споделяне на екрана. Може да се пробвам да помогна, ако ме потърсиш на скайпа . Име tonitochev.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Jan 22, 2012, 17:00 »
Аз имам teamviewer. Ако реши нещо знае как да ми пише лично съобщение.
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Jan 22, 2012, 17:03 »
Много ме зарадва, че си успяла да отвориш терминал. Отвори го отново, напиши /без номерацията/ :
1. su
Парола
2. apt- get update
и ми кажи дали се презареждат нормално хранилищата
Активен

julietaaaa

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #28 -: Jan 23, 2012, 16:10 »
Пак продължавам с мъките.Значи пробвах да преинсталирам.Не става нищо.Пише че системата открива грешка .Пробвах и с флашка като си мислех,че не работи сдто защото до сега не съм го ползвала.И с флашката не стана.И сега пак в терминала под роот.Четене на списъците-готово.Така пише след команда update.После на втората инстал-ф пише невалидна операция и на инстал кдебазе пише невалидна операция и вече чака
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Jan 23, 2012, 16:30 »
apt-get install -f
няма как да е невалидна операция
Имаш ли изобщо връзка с мрежата и какъв тип връзка ползваш ?
Активен