Автор Тема: Федора и ъпдейти на ядрото ...  (Прочетена 3854 пъти)

pesho_h_k

• Напреднали
  • Публикации: 23
    • Профил
Привет,

На федора съм от няколко месеца, и напоследък направо не мога да се побера в кожата си като видя че има ъплейт на ядрото ... тъй като ползвам Nvidia драйвер, който като се ъпдейтне ядрото и вече не работи ... въобще не ми тръгва Х-а ... и трябва да го инсталирам наново.

Пробвах с драйвер от сайта на Nvidia, както и този, който е в YUM-а - но резултата е същия. И последния път като видях че ще се ъпдейтне и ядрото си казах че ако пак стане така - просто няма да я бъде по този начин. И то така стана :( ...

Та ... иска ми се да не настръхвам всеки път като видя че има ъпдейт ... и затова мисля да сменя дистрото. Знам че откъм стабилност Дебиан-а е номер едно, но не ми се иска да е .deb базирано.

Затова да попитам - аз ли бъркам нещо, или наистина нещата с ъпдейтите на ядрото работят по този начин? ...

Благодаря предварително :)
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Re: Федора и ъпдейти на ядрото ...
« Отговор #1 -: Jan 23, 2012, 18:42 »
В Дебиан е същото по последни спомени. В Убунту обаче не е така, там всичко що е компилирано допълнително при смяна на ядрото се компилира автоматично.
За rpm другите дистрота не знам, не ползвам и никога няма да ползвам.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

pesho_h_k

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 23, 2012, 18:55 »
Аха :) ... но аз посочих Дебиан заради това че там ядрото няма да ми се ъпдейтне докато не дойде нова версия ... а всеки Дебиан е достатъчно стабилен за да издържи няколко години без да го сменям ;) ...

(може да се бъркам тотално :) ... но затова и пиша тук, да разбера как стоят нещата ;) ...)
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 23, 2012, 19:18 »
Ако използваш стабилният дебиан да. Но с  него хромиум е версия 6 и няма начин да е по-нов. А в тестинг или унстабле ядрата ги менкат ако не всяка седмица, то поне в месеца веднъж.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

shoshon

• Напреднали
  • Публикации: 497
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 23, 2012, 19:52 »
Kъв дравер ползваш?
kmod?
akmod?
свален от сайта?

Heil Debian the stable!
Активен

pesho_h_k

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 23, 2012, 20:05 »
Ами GM330 ми е видеокартата ... а под смъкнат от сайта имах предвид че е смъкнат от сайта на Nvidia ...
ако съм разбрал правилно въпросите ... (think) ...
Активен

shoshon

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 23, 2012, 20:19 »
Перфектно. Сега ме интересува:
1)Версия на Xorg:
rpm -qa | grep Xorg
2) Каза че си пробвал от YUM. Какви пакети си инсталирал? Правилните са:
kmod-nvidia.x86_64 : Metapackage which tracks in nvidia kernel module for newest kernel
nvidia-settings.x86_64 : Configure the NVIDIA graphics driver
nvidia-xconfig.x86_64 : NVIDIA X configuration file editor
xorg-x11-drv-nvidia.x86_64 : NVIDIA's proprietary display driver for NVIDIA graphic cards
xorg-x11-drv-nvidia-libs.x86_64 : Libraries for xorg-x11-drv-nvidia

@tonitochev забележи описанието на първия пакет...

Не рабрах също още нещо. Каза, че като инсталираш новото ядро, не можеш повече да пуснеш графика?

Цитат
На федора съм от няколко месеца, и напоследък направо не мога да се побера в кожата си като видя че има ъплейт на ядрото ... тъй като ползвам Nvidia драйвер, който като се ъпдейтне ядрото и вече не работи ... въобще не ми тръгва Х-а ... и трябва да го инсталирам наново.

Това е много интересен цитат. Много! Може ли да споделиш с кое ядро си в момента и дали имаш хардуерно ускорение?
uname -a
glxinfo | head
« Последна редакция: Jan 23, 2012, 20:23 от shoshon »
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 23, 2012, 20:57 »
Абе ква е тая дистрибуция, дето при ъпдейт на ядрото не конфигуерира автоматично драйвера за картата, и 3Д ефектите и всичко-що не вземат да се гръмнат....
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

shoshon

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 23, 2012, 21:25 »
Цитат
Абе ква е тая дистрибуция, дето при ъпдейт на ядрото не конфигуерира автоматично драйвера за картата, и 3Д ефектите и всичко-що не вземат да се гръмнат....

They see me trollin...
They hatin...

Аде да няма толкова малоумни коментари, ако пиша аз в темата а?
Активен

stan_25

• Напреднали
  • Публикации: 66
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 23, 2012, 21:59 »

Това се получава при всяка една дистрибуция, когато драйвера на nvidia е свален от официалния сайт и е инсталиран. Ако инсталацията става през пакетния мениджър (или инструмента който си има за целта дистрибуцията, който ползва същите хранилища като източник на самата дистрибуция) възможността да не запали Х сървъра са минимални, ако не и нищожни. Поне това важи с пълна сила за дистрибуциите като дебиан и убунту (DEB базирани). Никога не ми е допадала RPM система, та там не ми е ясно как протичат нещата със зависимите пакети.
« Последна редакция: Jan 23, 2012, 22:04 от stan_25 »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 23, 2012, 22:12 »
Не съм забелязал особена разлика при тегленето на зависимите пакети между deb. и rpm. базираните дистрибуции. Някои пакетни мениджъри са по- добри от други, но от работата със SUSE, Fedora и Manadriva не съм забелязал пакетната система да отстъпва на Debian - базираните.Според мен, вида на пакетите не е критерият, по който да се избира една дистрибуция. За мен лично - когато става въпрос за работоспособност - само CENT OS може да се опре на един стабилен Debian. и двете са равностойни съперници, въпреки, че са различни пакетни системи.
« Последна редакция: Jan 23, 2012, 22:17 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 24, 2012, 05:16 »
shoshon- ок- извинявам се-да видиме как сега ще се реши проблема
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

drag

• Напреднали
  • Публикации: 83
  • Distribution: Debian; FreeBSD
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 24, 2012, 13:06 »
Привет,

Пробвах с драйвер от сайта на Nvidia, както и този, който е в YUM-а - но резултата е същия. И последния път като видях че ще се ъпдейтне и ядрото си казах че ако пак стане така - просто няма да я бъде по този начин. И то така стана :( ...

Та ... иска ми се да не настръхвам всеки път като видя че има ъпдейт ... и затова мисля да сменя дистрото. Знам че откъм стабилност Дебиан-а е номер едно, но не ми се иска да е .deb базирано.

Затова да попитам - аз ли бъркам нещо, или наистина нещата с ъпдейтите на ядрото работят по този начин? ...

опитай следното:

yum install dkms

освен това, за да се компилират драйверите автоматично за новия кърнел е необходимо да си инсталирал kernel-headers на съответното ядро.

ползвам дебиан от сума ти време, никога не съм имал грижи при обновяване на ядрото, всичко си се билдва коректно при условие че си инсталирал  dkms и kernel-headers на съответното ядро.

Активен

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 24, 2012, 13:30 »
Привет,

опитай следното:

yum install dkms

освен това, за да се компилират драйверите автоматично за новия кърнел е необходимо да си инсталирал kernel-headers на съответното ядро.

ползвам дебиан от сума ти време, никога не съм имал грижи при обновяване на ядрото, всичко си се билдва коректно при условие че си инсталирал  dkms и kernel-headers на съответното ядро.

аз предлагам да бъде kernel-headers-common в този пакет се съдържат всички неща необходими за компилиране на модули за ядрото.
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

shoshon

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Jan 24, 2012, 14:37 »
Цитат

аз предлагам да бъде kernel-headers-common в този пакет се съдържат всички неща необходими за компилиране на модули за ядрото.

Здравей,
Понеже знам, че си правите дистрибуция - Калкулатор, реших да ти помогна за да не я объркате:

kernel-headers а интефейса на ядрото който се използва от програмите. Примерно ако си компилираш libc ти трябва това, за да може да се използват примитиви като нишки, процеси, файлове и т.н.

kernel-devel е пакета който съзъдржа заглавните части необходими за компилиране на модул.

Заключение - на човека евентуално би му се наложило да сложи kernel-devel, но няма защото както човека си е написал модула се компилира нормално
Активен