Автор Тема: Настройка на клавиатурни подредби в OpenSUSE 12.1  (Прочетена 2831 пъти)

nebesniq

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
  • Distribution: OpenSUSE 12.1 x86_64
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Zdraveite mnogo se izviniavam za latinicata, no imam stranen problem s novoto suse 12.1
Niama Bulgarian Phonetic Traditional...
Problema e v tova che kato dam na add layout i izbera Bulgarian na variant imam samo default.... niamam phonetics traditional  :(
Tyrsih v yast-a software management s kluchovi dumi bulgarian, bg phonetic, bulgarian phonetic i phonetic bez uspeh, izkarva mi samo prevodi na drugi programi, no ne i layout, probvah i s google tursene, no bez uspeh.
Molia ako niakoi ima idiei kak da go rezresha tova da pomogne

OpenSUSE 12.1 x86_64 KDE

Mnogo blagodaria predvaritelno na vsichki otzovali se.
S uvajenie,
Milen
« Последна редакция: Feb 02, 2012, 21:44 от nebesniq »
Активен

Podpis: ne se chete... -- ( . Y . ) --

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Първо  подготви системата за работа.Свържи я към мрежата. Отвори YAST>>източници на софтуер>>добавяне>>community repositories. Отмяташ всички хранилища без тези за Гном. Добавяш ги, като внасяш ключ, щом ти поиска. След това затваряш източниците и ъпдейтваш. Можеш и от YAST, a може и просто като напишеш в терминала
su
zypper update
След това рестартираш системата. След рестарта отваряш YAST>>инсталиране на софтуер. В секция "езици'инсталираш всички пакети, които ти предложи за българската локализация. Ще забележиш, че инсталатора ти препоръчва да инсталираш някои пакети. Добре е да го направиш.
Едва тогава почни да настройваш системата. Ако е необходимо, преди това отново рестартирай.
Надявам се това да не е някой бъг, защото не съм работил с толкова нова версия на Open SUSE. Успех.
« Последна редакция: Feb 02, 2012, 22:14 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
@cybercop   Няма връзка между настройките на локала или езика на интерфейса и клавиатурните подредби. Може да имаме локал en_US и надписите да са на английски, но да имаме наша подредба (например - "phonetic") и да пишем спокойно на кирилица.

@nebesniq   Да, когато добавяш нова подредба, имаш само вариант "Default", но след това можеш да смениш варианта на подредбата от падащия списък в колона  Variant. Виж на снимките:

Пробвам това от Live CD-то на 32-битовата версия и нещата са в ред.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Знам, че може.Не нека първо подготви системата за работа. После, ако се наложи ще редактираме xorg.conf.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png