Автор Тема: Програма за почистване на системата  (Прочетена 3642 пъти)

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Търся програма за почистване на системата, подходяща за KDE графична среда и различна от Bleachbit и Kleansweep. Благодаря предварително за препоръките.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Програма за почистване на системата
« Отговор #1 -: Feb 22, 2012, 16:57 »
konsole  :P
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 22, 2012, 22:43 »
За autoremove, autoclean и clean е ясно. Как обаче да почистя празни директории, дублиращи се файлове, неизползвани локализации и т.н. Да ги търся една по една няма да стане. Те са стотици и стигат до 500 МB като обем.
Активен

jet

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 23, 2012, 01:28 »
Код:
apt-get install localepurge
ще свърши хамалогията с локалите вместо теб - ще се изненадаш колко боза чисти по време на инсталация на някой пакет. Апт-гет накрая ще почне да ти дава отчет колко е забърсал

дублажи:
fdupes -r /home/cybercop/      #recursive
fdupes /dir1 /dir2      #in more folders
fdupes -S /etc         #see sizes
fdupes -d /etc         #to prompt you for files to preserve, deleting all others

или

fslint      -с GUI

или

Код:
find -not -empty -type f -printf “%s\n” | sort -rn | uniq -d | xargs -I{} -n1 find -type f -size {}c -print0 | xargs -0 md5sum | sort | uniq -w32 --all-repeated=separate

Ще ти извади списък с с дублажи според  HASH сумите им.
« Последна редакция: Feb 23, 2012, 01:33 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 23, 2012, 09:52 »
Мерси. Ще почистя поне локалите.
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 23, 2012, 14:01 »
Ако намериш нещо интересно Френд свиркай, че и аз от скоро разцъквам КДЕ и също ми трябва нещо за почистване на пакети, ядра, пък и други благинки ако има ще е супер! Нещо  като алтернатива на Убунту туикс или Ailurus за стария Гном. Поразрових се малко из гугъл, но още ми пълна индия тва КДЕ. Чувствам се с него, като преди година и половина, когато за първи път започнах да разцъквам Убунту, пък май ми е най за предпочитане пред другите бози, ако до първоначалното изчестване на 12.04 не набере скорост МАТЕ!
Активен

nikito_blend

• Гост
« Отговор #6 -: Feb 23, 2012, 14:20 »
Ако намериш нещо интересно Френд свиркай, че и аз от скоро разцъквам КДЕ и също ми трябва нещо за почистване на пакети, ядра, пък и други благинки ако има ще е супер! Нещо  като алтернатива на Убунту туикс или Ailurus за стария Гном. Поразрових се малко из гугъл, но още ми пълна индия тва КДЕ. Чувствам се с него, като преди година и половина, когато за първи път започнах да разцъквам Убунту, пък май ми е най за предпочитане пред другите бози, ако до първоначалното изчестване на 12.04 не набере скорост МАТЕ!
Ето ти предимството на конзолата, ако беше научил как се почиства с apt-get няма да се чудиш на всяка нова графична среда. Чисто конструктивно го казвам, без каквато и да е лоша умисъл.  [_]3
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 23, 2012, 14:23 »
Bleachbit върши добра работа, но с него се инсталират около 30 пакета за Gnome и това ме дразни. Kleansweep e за KDE, но досега не съм имал случай да не ми нанесе някакви поражения на системата и да възстановявам директории след почистване.
За ядрата нямам проблеми. В Kubuntu 10.04 ползвам ядро 3.2.7 от ubuntu kernel http://img688.imageshack.us/img688/6392/kubuntu1004kernel327.png
и съм махнал през мениджъра на пакети всички linux-headers и linux-image, които са били инсталирани преди това.
« Последна редакция: Feb 23, 2012, 14:29 от cybercop »
Активен

stan_25

• Напреднали
  • Публикации: 66
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 23, 2012, 17:32 »
Може да видиш FSlint. Зависи от python, python-gtk2, python-glade2 и findutils. Сигурно може да иска покрай тези пакети да качи още някоя gtk библиотека, но надали ще е целия гном. И имай едно на ум като ползваш приложението, че има възможност да забършеш и нещо което може да ти трябва в последствие ;)
Активен

jet

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 23, 2012, 17:47 »
Може да видиш FSlint....
това беше предложено вече

може да си поиграеш (внимателно) и с почистване на неизползвани пакети

deborphan      -показва ненужни от никой и пакети
 gtkorphan      -с GUI

deborphan --guess-data -sz

триене

apt-get remove $(deborphan --guess-data)

Интерактивно

orphaner --guess-data

или

gtkorphan

или

cruft -k

aptitude purge `deborphan`   или
dpkg --purge `deborphan`   трие библиотеките

след това може да се появят нови неизползвани пакети - пробваш пак.
Или със скрипт:

#!/bin/sh
   while [ -n "`deborphan`" ]; do
       deborphan
       echo
       aptitude purge `deborphan`
   done

Ако искаме да трием не само библиотеките но и други пакети, с този ред можем да видим всички пакети, които не зависят от други, сортирани по размер (големите отгоре)

dpkg-query -W --showformat='${Installed-Size} ${Package}n' `deborphan -a | awk '{print $2}'` | sort -rn

Можеш да видиш и топ най-големите пакети и да решиш дали нещо не ти трябва

dpkg-query -W --showformat='${Installed-Size} ${Package}\n' | sort -nr | less

« Последна редакция: Feb 23, 2012, 17:49 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋

stan_25

• Напреднали
  • Публикации: 66
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 23, 2012, 17:52 »
Може да видиш FSlint....
това беше предложено вече

Пропуснал съм го :)
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 24, 2012, 01:02 »
Ето ти предимството на конзолата, ако беше научил как се почиства с apt-get няма да се чудиш на всяка нова графична среда. Чисто конструктивно го казвам, без каквато и да е лоша умисъл.  [_]3

Френд, и аз без никаква лоша умисъл, да ти кажа, че в Линукс, най-лошото нещо е конзолата и 'ората бягат от него именно заради нея, и при положение, че съм си намерил начин в 10.04 да се оправям като в Уиндоус, че даже и приятели съм заразил, не виждам смисъл да се срещам тепърва с нея!
Моето лично мнение е, че колкото по-малко се ползва конзола, толкоз повече Линукс ще напредва при 'ората!
Ако имаш идея по въпроса, сподели я, а ако намаш......
Активен

jet

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 24, 2012, 01:39 »

Френд, и аз без никаква лоша умисъл, да ти кажа, че в Линукс, най-лошото нещо е конзолата и 'ората бягат от него именно заради нея, и при положение, че съм си намерил начин в 10.04 да се оправям като в Уиндоус, че даже и приятели съм заразил, не виждам смисъл да се срещам тепърва с нея!
Моето лично мнение е, че колкото по-малко се ползва конзола, толкоз повече Линукс ще напредва при 'ората!

точно за почистване конзолата е номер едно. Ти това почистване няма да го правиш веднъж на 15 години я.
правиш си едно скриптче и му гледаш сеира.
Те затова Уиндовсите са затлачени от ГУИ инструменти дето нищо не правят и народа сваля още програмки за чистене - от това по-голяма загуба на време здраве му кажи

А вие " 'ората" сядате и вадите списъка със стъпки и почвате да кликате додето разберете ще сте "окликали" грешните файлове и прекомерно очистената система дава "черен екран" дето вече не може да се клика. А не дай си боже някое меню да се премести или преименува и кликането е до там.

А за съпорт конзолата също е номер едно: по телефона първо трябва да ти обяснявам един час къде да кликаш за да събера сведения за системата ти - дистро, графична среда, ядро версия, партишани и т.н после още един час къде да кликаш та да ти се помогне.
Какво му е сложното да отвориш конзолата и copy / paste на три реда текст и проблема е решен. Команди мога да ти пратя по мейл или на СМС по телефона

Проблема с конзолата си мисля, че е по-скоро психологически отколкото технически. При Линукс консолата е още един инструмент който не изключва ГУИ
« Последна редакция: Feb 24, 2012, 01:43 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 24, 2012, 01:55 »

точно за почистване конзолата е номер едно. Ти това почистване няма да го правиш веднъж на 15 години я.
правиш си едно скриптче и му гледаш сеира.
Те затова Уиндовсите са затлачени от ГУИ инструменти дето нищо не правят и народа сваля още програмки за чистене - от това по-голяма загуба на време здраве му кажи

А вие " 'ората" сядате и вадите списъка със стъпки и почвате да кликате додето разберете ще сте "окликали" грешните файлове и прекомерно очистената система дава "черен екран" дето вече не може да се клика. А не дай си боже някое меню да се премести или преименува и кликането е до там.

А за съпорт конзолата също е номер едно: по телефона първо трябва да ти обяснявам един час къде да кликаш за да събера сведения за системата ти - дистро, графична среда, ядро версия, партишани и т.н после още един час къде да кликаш та да ти се помогне.
Какво му е сложното да отвориш конзолата и copy / paste на три реда текст и проблема е решен. Команди мога да ти пратя по мейл или на СМС по телефона

Проблема с конзолата си мисля, че е по-скоро психологически отколкото технически. При Линукс консолата е още един инструмент който не изключва ГУИ
Бъртчеде, следи ми логиката! При положение, че цяла година и половина+, продължавам да се занимавам с линукс и уиндоус ползвам само на виртуалка, 'начи съм си вамерил начини да си го ползвам, така, както ме задоволява!
Та, дай да не спамим в темата на полицайчето и да се придържаме към въпроса му, дето и за мен е важен ;)
Активен