Автор Тема: Дайте съвет за избор на mail сървер.  (Прочетена 3412 пъти)

Gogo_SZ

• Напреднали
  • Публикации: 270
  • Distribution: Mageia, Mandriva
  • Window Manager: KDE, Mate, Gnome, LXDE
  • So to complete victory of trade over reason!
    • Профил
Трябва да инсталирам mail сървер и не мога да се реша кой да бъде.
Postfix се инсталира и настройва сравнително лесно, но си е малко "дървен" като възможности за контрол.
В sendmail си има всичко, но пък настройката му си е "приключение" ::) ???

Дайте някакъв съвет - може и не особено сериозен - всичко е от полза.

Ще се инсталира на Mandriva 2010.2, ще си има собствен bind и apache. А ако го накарам да се вижда само от включените в VPN-a (OpenVPN) още по-добре (естествено трябва да си взема и дава пощата и навън, но няма да има клиенти извън VPN-а).
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: Дайте съвет за избор на mail сървер.
« Отговор #1 -: Feb 23, 2012, 08:20 »
Само мейл сървър ли искаш или цялостно решение с да кажем web клиент и разни други екстрички?
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 23, 2012, 09:04 »
А ако го накарам да се вижда само от включените в VPN-a (OpenVPN) още по-добре (естествено трябва да си взема и дава пощата и навън, но няма да има клиенти извън VPN-а).
Това в sendmail се прави със записи за всяка мрежа или IP адрес във файла access, например:
Цитат
192.168.1          RELAY
192.168.25        RELAY
192.168.28.55    RELAY
10.10                RELAY
Доколкото знам, в postfix има аналогичен файл със същата функционалност. Ако изискванията ти за настройка се свеждат само до това, инсталирай го с настройките по подразбиране, редактирай файла access и си готов. След всяка редакция на access вероятно ще трябва да изпълниш
Цитат
makemap hash /etc/mail/access.db < /etc/mail/access
Трябва да си настроиш защитната стена да отхвърля всички нови връзки от адреси 192.168 и 10.10, идващи от външния ти интерфейс.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 23, 2012, 09:26 »
Навремето, когато уикито към сайта работеше, сме били написали една статийка за sendmail - http://wiki.linux-bg.org/index.php?title=Sendmail
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Gogo_SZ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 23, 2012, 19:52 »
Само мейл сървър ли искаш или цялостно решение с да кажем web клиент и разни други екстрички?

По принцип ще си има всичко но понеже не съм любител на AllInOne идеите предпочитам всичко да си е както трябва: BIND, Apache, OpenVPN, iptables и т.н. Проблема (с мисленето де) е в избора на маил сървер. Харесва ми sendmail, но определено ми идва доста над гарда и все се налага да чета като побъркан за всяко нещо или да разчитам на webmin ::)
А относно postfix всичко е лесно и абсолютно не е ясно защо въобще работи и колко хиляди плуг-ин-а трябва да ми накачулиш и в какъв ред да тръгват. А не дай си боже нещо да зацикли - теглиш боб кой от външните модули пречи на някой друг.
Активен

Gogo_SZ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 23, 2012, 22:59 »
А ако го накарам да се вижда само от включените в VPN-a (OpenVPN) още по-добре (естествено трябва да си взема и дава пощата и навън, но няма да има клиенти извън VPN-а).
Това в sendmail се прави със записи за всяка мрежа или IP адрес във файла access, например:
Цитат
192.168.1          RELAY
192.168.25        RELAY
192.168.28.55    RELAY
10.10                RELAY
Доколкото знам, в postfix има аналогичен файл със същата функционалност. Ако изискванията ти за настройка се свеждат само до това, инсталирай го с настройките по подразбиране, редактирай файла access и си готов. След всяка редакция на access вероятно ще трябва да изпълниш
Цитат
makemap hash /etc/mail/access.db < /etc/mail/access
Трябва да си настроиш защитната стена да отхвърля всички нови връзки от адреси 192.168 и 10.10, идващи от външния ти интерфейс.

ЛЕЛЕ КОЛКО СЪМ ИЗКУКАЛ ::)
След два дена загрях идеята че VPN-а си е просто мрежа [_]3

Всички елементарни неща са всъщност гениални!
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 23, 2012, 23:43 »
Postfix се инсталира и настройва сравнително лесно, но си е малко "дървен" като възможности за контрол.
Сподели по-подробно какво определяш за "дървено" във възможностите за контрол на postfix! На мнение съм, че универсален пощенски сървър няма - всички могат да пращат и да получават писма, но много опира до личните предпочитания на администратора за организацията на системата, така че изборът му е горе-долу подобен на избора на дистрибуция. Ето, аз доста време ползвах qmail за пощенски сървър навсякъде, вършеше ми всичко, за което имах нужда, но така и си ми остана едно чувство на неудобство. От 1-2 години насам минах точно на Postfix и се преродих - и не че върша по-различни неща, но просто организацията му ми пасна, вече нямам това чувство на неудобство и за момента нямам никакво намерение да го сменям. В същото време имам познат, който не иска и да чуе за друг сървър, освен qmail, а също го ползва за подобни нужди. laskov пък си харесва sendmail-а :)
Та... не мисля, че в тази тема би получил по-различни като полезни за теб отговори, каквито и ако темата беше за избор на дистрибуция - всеки ще ти препоръча това, което му е удобно, като, ако имаш проблем, ще те насочи как да го решиш с неговия избор. А твоят избор си остава твой и трябва да го направиш ти - за да ти бъде препоръчан пощенски сървър, трябва да се знаят точните ти предпочитания, а този, който най-добре ги знае, си ти ;)

П.П.: Нищо чудно някой да ти препоръча и да си напишеш сам пощенски сървър. Като се замислиш, не е чак кой знае каква задача - за основната му дейност ти трябва демон, който да слухти, няколко стандартни комуникационни отговора и обмяна на текстови файлове, в които си наблъскал редове със стандартни хедъри, подаден текст и изхода от кодирането на подадените файлове, служещи като прикачени. Няма накъде да мърдаш при структурирането на писмото, защото иначе другите сървъри няма да разберат какво им пращаш. Полученото писмо също е лесно за парсване, тъй като и сървърът изпращач е следвал стандартите и се знае много добре кое какво е. Остава ти да сложиш някоя и друга филтрация и автентикация на потребителите по твое усмотрение (за автентикацията ще е повечко играчка, но пак се водиш по ясно изписани стандарти), и ето ти собствен пощенски сървър - вярно, като цяло се получава доста начална играчка, но пък после имаш сървър, отговарящ точно на предпочитанията ти за организация. Не случайно списъкът на пощенските сървъри е по-дълъг от този на уеб сървърите :)
« Последна редакция: Feb 24, 2012, 00:18 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

Gogo_SZ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 24, 2012, 01:26 »
Postfix е по-лесен за разбиране на синтаксиса на команди и conf файлове, но всичко е пръснато по всякакви външни модули които така и не е ясно в какъв ред трябва да се стартират и кой след кого обработва пощата. Освен това настройката му как да обработва поща от еди кое си IP почти я няма (в сравнение със Sendmail) а и работи когато си иска((( "Любимата" ми простотия е "брилянтната" му интеграция  с Dovecot - след всяко обновление теглиш боб дали ще праща поща или не. На всичкото отгоре като рестартираш цялата машина 2-3 пъти и вземе че се оправи. След месец - пак се скапе.....

При Sendmail всичко работи, ама докато натъкмиш безумната конфигурация..... веднъж като тръгне спиране няма. Но за всяко нещо четеш по два часа или питаш някой гуру и после се чудиш кое какво значи))))

Та всъщност дайте идея някой ползвал ли е нещо друго и дайте някакъв отзив за алтернативите и струва ли си или да "хващам кирката" и към sendmail?
« Последна редакция: Feb 24, 2012, 01:31 от Gogo_SZ »
Активен

kokoex

• Напреднали
  • Публикации: 46
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 24, 2012, 09:39 »
По-горе колегата neter го е написал много правилно! Минах по този път. И аз бях в началото на qmail, но после минах на postfix и съм доволен - нямам намерение да го сменям. Минах и през етап собственна разработка :) Извода е вески си харесва нещо /по какви критерии - това е личен избор/ и после му се отдава - изучава го. След това - пей сърце :)
Postfix-а в това му е мощността - в модулността /подобно е и в qmail/, но наистина е необходимо да вникнеш в структурата на самият сървър - във връзките между всеки процес и тогава като си наясно къде какво ти трябва или искаш имаш почти пълната свобода да твориш.
Не съм съгласен със критиките по адрес на postfix че не може да задаваш обработка по определен адрес. При мен е решено с LDAP всичко и не помня някога да съм го рестартирал поради промени в конфигурацията. Същото важи и за Dovecot-а - не разбирам какви са проблемите - ведньж настроен - и край. Него също съм го вързал към LDAP и след пускането му не съм имал никога и никакви проблеми. Единственният е когато се наложи да свериш системното време - тогава едно reload на dovecot-а е достатъчно.
Предполагам и със sendmail-а е така, но там наистина за да го конфигурираш останах с впечатлението че трябва да си като бог Шива. Разбира се това е лично мнение. От 7-8 години съм изцяло на такава конфигурация. Имплементирана е на няколко места и досега проблеми /пак повтарям/ никога не съм имал.
Всеки сам си харесва и решава какво да ползва. Но трябва четене и разбиране - наготово лесно решение няма :(
Активен

morbid_viper

• Напреднали
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 24, 2012, 10:01 »
и аз доста време клатих qmail, но след това го замених с postfix+dovecot+postfixadmin+amavis+clamav+spamassasin+roundcube...
в края на краищата и това от№*!$ и си преместих пощата в гугъл най-вече заради управлението на спама и хланченето на различни домейни за една или друга настройка, която да имаш за да искат писма от теб.
гугъл ти дават за без пари отлична услуга за до 50 пощенски кутии с твоя си домейн.
всъщност postfix ползвам и сега, но само за разпращане на поща от около 40 машини и си е един чудесен MTA.

Малко редактирано.
bop_bop_mara
« Последна редакция: Feb 24, 2012, 10:25 от bop_bop_mara »
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 24, 2012, 12:09 »
Не се зае****й със Sendmail-a. Само ще си загубиш времето. Много са му объркани конфигурационните файлове и синтаксиса му.

Варянти са Qmail и Postfix.
Qmail-а е класиката, но малко трудно се пуска. В смисъл, че много работи трябва да се събират - много пачове - много различни работи трябва да се напаснат, много нещо трябва да се изпрочете :'(. Qmail-а е по-скоро нещо като 'развойна среда', която можеш да я нагласиш по твой си начин.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Gogo_SZ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 25, 2012, 00:52 »
......Единственният е когато се наложи да свериш системното време - тогава едно reload на dovecot-а е достатъчно.......

ООООООООП!
Я моля те обясни по-подробно точно този момент с часовника. Да не би проблема ми със странните и необясними "умирания" на dovecot да идват точно от това? И като го рестартирам два пъти (през това време той си свери часовника от нета) и сам се оправя :o :o :o :o :o :o
Активен

kokoex

• Напреднали
  • Публикации: 46
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 25, 2012, 14:35 »
Погледни в логовете - там пише ако това е проблема.
При мен през няколко часа ntpd-то сверява системната дата и понякога ако времето се промени повече от няколко секунди dovecot-а пише в лога нещо от сорта че времето е избягало и тогава се налага само reload на dovecot-а. Не знам обаче това дали вече не е отстранено в по-новите версии. Погледни си лог файловете - там най-вероятно си пише причината.
И още нещо - в Linux в 99.9999 процента от случаите рестартирането на ЦЯЛАТА машина е НЕНУЖНО!
« Последна редакция: Feb 25, 2012, 14:37 от kokoex »
Активен

Gogo_SZ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 25, 2012, 19:55 »
Направо си прав за сверяването на часовника и шашкането на dovecot.

А относно рестарта - твърдо съм убеден че смяната на централния процесор не е основателна причина за рестарт на машина с *nix. Единствената основателна причина за такова кощунство е "ама ужасно да те мързи".
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Q-MAIL
Настройка на програми
therealfunky 1 7642 Последна публикация Dec 23, 2002, 10:29
от
Скриване на e-mail
Предложения за подобрения на сайта
gadmin 5 6736 Последна публикация May 03, 2004, 17:08
от gadmin
php не праща mail
Web development
majo 11 10649 Последна публикация Feb 02, 2005, 16:12
от toxigen
Windows Mail => Linux Mail
Настройка на програми
Shadowfox 2 9542 Последна публикация Feb 08, 2005, 08:58
от
Fedora 10 Mail server (... is not an IMAP4 mail server)
Настройка на програми
insanedude 11 14153 Последна публикация Dec 11, 2009, 23:01
от laskov