Postfix се инсталира и настройва сравнително лесно, но си е малко "дървен" като възможности за контрол.
Сподели по-подробно какво определяш за "дървено" във възможностите за контрол на postfix! На мнение съм, че универсален пощенски сървър няма - всички могат да пращат и да получават писма, но много опира до личните предпочитания на администратора за организацията на системата, така че изборът му е горе-долу подобен на избора на дистрибуция. Ето, аз доста време ползвах qmail за пощенски сървър навсякъде, вършеше ми всичко, за което имах нужда, но така и си ми остана едно чувство на неудобство. От 1-2 години насам минах точно на Postfix и се преродих - и не че върша по-различни неща, но просто организацията му ми пасна, вече нямам това чувство на неудобство и за момента нямам никакво намерение да го сменям. В същото време имам познат, който не иска и да чуе за друг сървър, освен qmail, а също го ползва за подобни нужди. laskov пък си харесва sendmail-а

Та... не мисля, че в тази тема би получил по-различни като полезни за теб отговори, каквито и ако темата беше за избор на дистрибуция - всеки ще ти препоръча това, което му е удобно, като, ако имаш проблем, ще те насочи как да го решиш с неговия избор. А твоят избор си остава твой и трябва да го направиш ти - за да ти бъде препоръчан пощенски сървър, трябва да се знаят точните ти предпочитания, а този, който най-добре ги знае, си ти

П.П.: Нищо чудно някой да ти препоръча и да си напишеш сам пощенски сървър. Като се замислиш, не е чак кой знае каква задача - за основната му дейност ти трябва демон, който да слухти, няколко стандартни комуникационни отговора и обмяна на текстови файлове, в които си наблъскал редове със стандартни хедъри, подаден текст и изхода от кодирането на подадените файлове, служещи като прикачени. Няма накъде да мърдаш при структурирането на писмото, защото иначе другите сървъри няма да разберат какво им пращаш. Полученото писмо също е лесно за парсване, тъй като и сървърът изпращач е следвал стандартите и се знае много добре кое какво е. Остава ти да сложиш някоя и друга филтрация и автентикация на потребителите по твое усмотрение (за автентикацията ще е повечко играчка, но пак се водиш по ясно изписани стандарти), и ето ти собствен пощенски сървър - вярно, като цяло се получава доста начална играчка, но пък после имаш сървър, отговарящ точно на предпочитанията ти за организация. Не случайно списъкът на
пощенските сървъри е по-дълъг от този на уеб сървърите