извинявай, но ако във факултета се филтрира DHCP по MAC адрес, значи такава е политиката на университета. и със смяната на MAC адреса ти нарушаваш тази политика. аз за такива случаи имам 3G модем в джоба.
Университетът не се е оплакал че му е нарушена политиката. Доколкото си спомням, сме говорили с администраторите че правим така (а те имат и камери за наблюдение).
пак да повторя -- ако си го правила от „кабела“ на приятеля ти и не едновременно с него е допустимо поне донякъде (за мен -- за доставчика не знам
). и затова има решение -- слагате един маршрутизатор и ползвате и двамата internet
. в края на краищата не е работа на доставчика как ще разпределяш в дома си ресурса, за който си плащаш.
Ситуацията не е така както си я представяш, но е дълго за обяснение. И е валиден и легален пример.
тогава си правиш експериментална установка в къщи -- комутатор с два notebook-a и експериментираш на воля 
Да, аз ясно, че така ще направя, но пак ще ми трябва команда за смяна на MAC адреса и имам правото да попитам за нея. Трябва ли всеки да си описва пълната автобиография, като пита за една команда? Доколкото познавам Правилата на форума, те изискват неща като дистрибуция, версия на софтуера и спецификация на хардуера - напълно достатъчни за адекватен отговор на въпроса за MAC адреса.
казаха вече -- не ви трябва закон, достатъчно е да е описано в договора, който подписваш с доставчика. и повярвай ми, в договорите са използвани достатъчно мъгляви формулировки, позволяващи твърде широко тълкуване
А къде пише, че получаваш/ползваш Layer 2 адрес само след като сключиш договор с доставчик на Интернет? Това някаква презумпция, че мрежа е равносилно на Интернет ли е? Вкарвате нещата в свои сценарии, но възможните ситуации са повече, отколкото човек може да си представи.
а и няма как да си сигурен в намеренията на хората 
Да, аз мога да бъда сигурна в своите намерения и това, че като правя такова нещо на компютъра, то е в рамките на правилното.
Да, не мога да виждам в кристалната топка хора, които са решили да правят мизерията на мен и да се представят с моя MAC адрес и да ми крадат Интернета. Ако това доведе до неприятности със закона за мен, не знам какво бих направила. Но със сигурност това дали съм казала на някого (същия или друг човек) как се сменя MAC няма да има съществено значение.
Не мога да бъда сигурна в намеренията на питащия как да си смени MAC адреса, но отговорността за действията му не я нося аз. Не мисля, че биха ме посочили за съучастник заради споделяне на такава публична информация.
Искам да ви припомня т. 4 от Правилата на форума:
„По дадена тема пишете само, ако знаете и мислите, че можете да помогнете.“
Това ви е достатъчно, когато видите запитване, което вас не ви кефи - не му отговаряте и толкова. Не е нужно да приемате присърце нещата и да се стараете да четете конско на хората, особено след като идея си нямате какви са им мотивите.