Автор Тема: Копиране на MAC адрес и смисъла от това упражнение - обща информация  (Прочетена 14415 пъти)

bot

• Гост
 ето един законен начин за копиране на МАК адрес.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Цитат
извинявай, но ако във факултета се филтрира DHCP по MAC адрес, значи такава е политиката на университета. и със смяната на MAC адреса ти нарушаваш тази политика. аз за такива случаи имам 3G модем в джоба.
Университетът не се е оплакал че му е нарушена политиката. Доколкото си спомням, сме говорили с администраторите че правим така (а те имат и камери за наблюдение).

Цитат
пак да повторя -- ако си го правила от „кабела“ на приятеля ти и не едновременно с него е допустимо поне донякъде (за мен -- за доставчика не знам :)). и затова има решение -- слагате един маршрутизатор и ползвате и двамата internet ;). в края на краищата не е работа на доставчика как ще разпределяш в дома си ресурса, за който си плащаш.
Ситуацията не е така както си я представяш, но е дълго за обяснение. И е валиден и легален пример.

Цитат
тогава си правиш експериментална установка в къщи -- комутатор с два notebook-a и експериментираш на воля :)
Да, аз ясно, че така ще направя, но пак ще ми трябва команда за смяна на MAC адреса и имам правото да попитам за нея. Трябва ли всеки да си описва пълната автобиография, като пита за една команда? Доколкото познавам Правилата на форума, те изискват неща като дистрибуция, версия на софтуера и спецификация на хардуера - напълно достатъчни за адекватен отговор на въпроса за MAC адреса.

Цитат
казаха вече -- не ви трябва закон, достатъчно е да е описано в договора, който подписваш с доставчика. и повярвай ми, в договорите са използвани достатъчно мъгляви формулировки, позволяващи твърде широко тълкуване
А къде пише, че получаваш/ползваш Layer 2 адрес само след като сключиш договор с доставчик на Интернет? Това някаква презумпция, че мрежа е равносилно на Интернет ли е? Вкарвате нещата в свои сценарии, но възможните ситуации са повече, отколкото човек може да си представи.

Цитат
а и няма как да си сигурен в намеренията на хората ;)
Да, аз мога да бъда сигурна в своите намерения и това, че като правя такова нещо на компютъра, то е в рамките на правилното.

Да, не мога да виждам в кристалната топка хора, които са решили да правят мизерията на мен и да се представят с моя MAC адрес и да ми крадат Интернета. Ако това доведе до неприятности със закона за мен, не знам какво бих направила. Но със сигурност това дали съм казала на някого (същия или друг човек) как се сменя MAC няма да има съществено значение.

Не мога да бъда сигурна в намеренията на питащия как да си смени MAC адреса, но отговорността за действията му не я нося аз. Не мисля, че биха ме посочили за съучастник заради споделяне на такава публична информация.

Искам да ви припомня т. 4 от Правилата на форума:
„По дадена тема пишете само, ако знаете и мислите, че можете да помогнете.“
Това ви е достатъчно, когато видите запитване, което вас не ви кефи - не му отговаряте и толкова. Не е нужно да приемате присърце нещата и да се стараете да четете конско на хората, особено след като идея си нямате какви са им мотивите.
Активен

big-marvel

• Напреднали
  • Публикации: 70
  • Distribution: Debian GNU/LINUX
  • Window Manager: Gnome+
    • Профил
Е да това всеки го знае,но да ли е законен.в смисъл и тук може да ги сменяш,но не е добра идея точно на съседа да ползваш мак адреса, че конфликта е на лице.
ето един законен начин за копиране на МАК адрес.
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
Цитат
извинявай, но ако във факултета се филтрира DHCP по MAC адрес, значи такава е политиката на университета. и със смяната на MAC адреса ти нарушаваш тази политика. аз за такива случаи имам 3G модем в джоба.

Университетът не се е оплакал, че му е нарушена политиката. Доколкото си спомням, сме говорили с администраторите че правим така (а те имат и камери за наблюдение).

...

Цитат
Искам да ви припомня т. 4 от Правилата на форума:
„По дадена тема пишете само, ако знаете и мислите, че можете да помогнете.“

Това ви е достатъчно, когато видите запитване, което вас не ви кефи - не му отговаряте и толкова. Не е нужно да приемате присърце нещата и да се стараете да четете конско на хората, особено след като идея си нямате какви са им мотивите.

във втория и третия абзац на първата ми пращулка съм дал отговор на поставения въпрос -- посочил съм два начина как може да се смени MAC адрес, така че това припомняне го приемам като липса на повече аргументи в дискусията.

и с риск да си отнеса санкция, ще кажа, че и проблемите, които съм засегнал също за от значение за прохождащите в света на linux.
Активен

the lamer's team honourable member

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Току-що реших да проверя условията по договора си. Мисля, че това е достатъчно еднозначно:

Цитат
51. Потребителят е длъжен да не използва Услугата за неразрешени от Доставчика и действащото законодателство дейности и цели, включително, но не само:
51.1. да не зарежда, съхранява, използва, разпространява или предава файлове, програми или каквито и да е други материали, съдържащи компютърни вируси, програми за отдалечен достъп (“троянски коне”), нежелана поща (“spam”) или материали, насочени към преодоляване, компрометиране или затрудняване дейността на компютри и компютърни информационни системи;
51.2. да не използва Услугата за изпращане или получаване на материали с обиден, насилствен или заплашителен характер, или такива които нарушават поверителност, лична неприкосновеност, авторски права и други права на ******* или трети лица, или такива, изпращането и получаването на които нарушава законовия ред на страната или съдържа призиви за извършване на насилствени действия;
51.3. да не извършва действия с цел нерегламентирано получаване на потребителско име и парола на друг клиент, както и тяхното използване;
51.4. да не извършва действия с цел проникване или получаване на информация от друг компютър в рамките на Мрежата без съгласието на собственика и ползвателя на този компютър;
51.5 да не предоставя за ползване на Оборудването на трети лица и/или да извършва действия на разпореждане с Оборудването.
52. Потребителят се задължава да не променя своя IP адрес и/или MAC адрес без изричното съгласие на *****.
53. Потребителят се задължава да не използва предоставяната му Услуга на повече от един компютър, освен ако това е изрично предвидено в Договора за услуги.
54. При наличието на вируси, пречещи на нормалното функциониране на Мрежата или предоставянето на Услугите, Потребителят е длъжен да отстрани в най-кратък срок съответния вирус.

Та пише го в общите условия и толкова за етичните въпроси.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
Току-що реших да проверя условията по договора си. Мисля, че това е достатъчно еднозначно:

Цитат
51. Потребителят е длъжен да не използва Услугата за неразрешени от Доставчика и действащото законодателство дейности и цели, включително, но не само:
51.1. да не зарежда, съхранява, използва, разпространява или предава файлове, програми или каквито и да е други материали, съдържащи компютърни вируси, програми за отдалечен достъп (“троянски коне”), нежелана поща (“spam”) или материали, насочени към преодоляване, компрометиране или затрудняване дейността на компютри и компютърни информационни системи;
51.2. да не използва Услугата за изпращане или получаване на материали с обиден, насилствен или заплашителен характер, или такива които нарушават поверителност, лична неприкосновеност, авторски права и други права на ******* или трети лица, или такива, изпращането и получаването на които нарушава законовия ред на страната или съдържа призиви за извършване на насилствени действия;
51.3. да не извършва действия с цел нерегламентирано получаване на потребителско име и парола на друг клиент, както и тяхното използване;
51.4. да не извършва действия с цел проникване или получаване на информация от друг компютър в рамките на Мрежата без съгласието на собственика и ползвателя на този компютър;
51.5 да не предоставя за ползване на Оборудването на трети лица и/или да извършва действия на разпореждане с Оборудването.
52. Потребителят се задължава да не променя своя IP адрес и/или MAC адрес без изричното съгласие на *****.
53. Потребителят се задължава да не използва предоставяната му Услуга на повече от един компютър, освен ако това е изрично предвидено в Договора за услуги.
54. При наличието на вируси, пречещи на нормалното функциониране на Мрежата или предоставянето на Услугите, Потребителят е длъжен да отстрани в най-кратък срок съответния вирус.

Та пише го в общите условия и толкова за етичните въпроси.

да, наистина е изчерпателно :)

само тази точка с единствения компютър ме смущава малко, ама тя е бял кахър.
Активен

the lamer's team honourable member

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
Както обикновенно - нищо по различно от това как да краднем нет на аванта.
В същност аз сменям мак на 3 компютъра по около 150 пъти на ден. Когато запитах преди 5-6 години как да се оправя с проблема ме обявиха за най-големият крадец и всичко отиде в кофата на форума. А в същност ето каква съвсем законна ситуация съществува.
При производство на модули за аларма за един клиент, се зарежда девствен фимуер в модула. Мака му става автоматично в този случай 00:00:00:00:00:01.
Изтегля се поредният адрес от пула му и се записва в настройките на хардуера. После се сменя мака на картата на с която комуникира току що провереният модул със същият мак. В тази ситуация системата се блокира и може да се разблокира или по ZigBee или през bluetooth или през сериен (в същност USB) порт, със апликация със ключ. Това 'заключване' се случва при всяка една критична грешка при работа с интерфейсите.
За да изтествам тази функция сменям мака на картата със същият мак който е на устройството.
Цялата трудност на упражнението е че трябва да се извърши без да се гаси картата. Така че драйвера за картата съм го моднал до неузнаваемост за да подменя мака в движение.
Също тази функционалност се ползва от умни и работливи администратори за да си тестват мрежата и устройствата за такива глупави атаки.
Доста от доставчиците въпреки че не ползват 'умни' ключове са организирали мрежите на VLAN при което кражбата и фалшификацията не помага.
Също съм попадал на 2 карти китайки RTL купени от Jarcomputers по 4 кинта 'примоциа' с еднакви макове, това ми костваше 1 месец ядове в домашната ми мрежа, без да разбера че са еднакви - и какво да правя на едната смених мака.
Не гледайте на такива действия като трошене а като възможност за решение на проблем или подобряване на сигурност.
//офф
@gat3way
А договора за доставка е направо безумен. Защото мака може да се наложи да го смениш заедно с картата след една гръмотевица, защото ако знаеш че имаш вирус ще го изчистиш независимо пречи или не на мрежата, защото ако си проникнал в чужд компютър без парола без да крадеш нещо и без съгласието на собственика е виновен собственика за безстопанствено отношение, защото материялите които получаваш не са твоя отговорност независимо от съдържанието им, защото по този договор нямаш право да ми пратиш VNC клиент да достъпа до твоят компютър понеже е програма за отдалечен достъп.
Дори при нарушаване на основна клауза - като да разбиеш с чук техника на доставчика, при добър адвокат и такива точки ще го изкарат за недействителен, и евентуално (само евентуално) няма да могат да ти търсят отговорност по него.
Но това си е българска черта - седнал някой си да пише договор а разбира само от жици и от напъни го докарал до наси..не.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Договорът не е безумен - нищо не пречи да се обадиш и да кажеш "смених си мрежовата карта,...", тогава предполагам се води с изричното съгласие на доставчика. Правил съм го няколко пъти. Всъщност, излиза и че съм го нарушавал, но това е друг въпрос.

Като оставим това настрана съм доста доволен от доставчика си. Преди години се наложи да водим един много дълъг разговор, първо по телефона, после в ICQ, с един системен администратор там. Човекът беше избеснял заради някакви оплаквания от някакво малоумно испанско подобие на CERT, за които определено не съм носил някаква умишлена вина (да речем с малко фантазия, случаят може да се квалифицира като "престъпна небрежност" :) ). Беше много забавно, защото ме събуди и почна да се опитва да се държи като лошия полицай, а аз не мога да схвана за какво ми говори и през цялото време се чудех дали да не го напсувам и да затворя телефона. Та се разбрахме да си продължим разговора в ICQ, поне да си направя кафе :) Причината беше доста малоумна, ама беше много забавно като цяло. Не мога да си представя колко се е смял човека като му стана ясно за какво става въпрос, но прояви разбиране. Та обещах да опиша цялата картинка на въпросната испанска CERT-оподбна пародия. Като резултат от това в продължение на година-две получавах мейлове от тези малоумници за всяко ужасно гигантско и зло компютърно престъпление свързано с мрежата на моя доставчик и обяснявах че AS-а си има технически контакт когото да занимават и да ползват по възможност whois-а на ripe.net, защото аз не отговарям за тази мрежа. И не се спряха докато не ги напсувах :)
« Последна редакция: Mar 10, 2012, 00:49 от gat3way »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
//offtopic
А то като успееш да си поговориш с някой техник, който, освен всичко, даже разбира от мрежи, е харно. Ама сега съпорта представлява какичките, дето само те питат светят ли ти мониторчетата, а техниците само ти ги пращат вкъщи.

//ontopic
Аз обикновено ако сменям MAC адреса, който ще види доставчика, то е с този, който доставчикът знае, че ползвам. Това нарушение ли е, след като доставчикът ми е дал съгласие да ползвам именно този MAC адрес? (И, знам, че в повечето случаи мога да се обадя да запишат новия адрес, особено ако доставчикът предлага денонощна поддръжка.)
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Ммм аз си имам MAC адреса записан отгоре на кутията на една лепенка, както и на текстов файл на десктопа поради тази причина :)

Та нарушавам си общите условия, да :) Миналата година се местих два пъти, та съм ги нарушавал повече пъти :)
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
В смисъла на такъв договор е нарушение всяка смяна на мака. Тоест да си смениш картата, или на новата карта да и върнеш адреса на изгорялата. За това е безумно. Ако се докаже че една от точките на договора не е издържана, тогава се подлагат на съмнение всички точки, че може да не са издържани и се обявява за несъществен. За това казвам че при добър адвокат.....
Искам просто да кажа че смяната на мака не е престъпление, както и че се налага в някои легални случаи, които са повече от случаите с умисъл за злоупотреба.
//офф
А за церт и наса, споделени изчисления и т.н.т историите и аз се вързах един път, ама мъжко дупе само веднъж се гласи - тогава плащах на трансвер 2Г всичко отгоре беше солено.  Вместо 25 каймета, 93 каймета платих и беше и последното плащане към този доставчик и го смених на рибаком - там нямам такива задължения
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

bot

• Гост
 И какво излезе в края на краищата - самото упражнение по смяна на адреса не е престъпно щом и самите производители свободно го предлагат като опция. Освен това броят на произведените устройства отдавна е надхвърлил броя на комбинациите, които адресът предлага. От там нататък всичко опира до човека. Скоро гледах един филм за Маргарет Татчър, хареса ми една нейна мисъл - човек трябва да внимава с мислите си, защото мислите водят до действие, деиствията водят до навици а навиците оформят характера, така че човек е това, което са мислите му.
 Гейтуей - оценявам желанието ти да информираш производителите за дупки в сигурността, обаче по-интересно за тях ще бъде повишеният интерес за WiFi снифинг. Не случайно най-търсените и скъпи устройства са тези, които могат да се пуснат в мониторинг режим и да inject-ват пакети. Навремето, когато излязоха първите PSP-та (плейстейшън на Сони) от Сони се насраха да се хвалят колко им е сигурен записа на носителите, които разработиха специално за тях. В един момент излезе мод на операционната им система, позволяващ да се пусне игра от флаш паметта и какво направи тогава производителят - абсолютно нищо защото точно този мод предизвика бум в продажбите на конзолата. Нещата ще стават все по-прозрачни, така че който е загрижен за сигурността си вместо да размахва плакати с морални лозунги да вземе да попрочете това-онова и сам да предприеме някакви мерки.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Мен ми се струва, че това изискване е по дифолт (както се казва), т. е. някоя част на закон или тълкуване на такъв води до тези неща в общите условия. Примерно ако правиш някакви мизерии от компютъра, то по мак адрес могат да установят, че е от твоя комютър (мрежова карта). Или случая с краден лаптоп, телефон (аналогично е забранено смяната на IMEI на телефон) И понеже мак адреса ти има смисъл до първия маршрутизатор, то точно доставчиците имат "силата" да те видят и познаят. Това на теория, на практика се получава нещо такова

Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

bot

• Гост
 хахахахаха, това ми оправи деня, егати адреса
Активен

luiji

• Напреднали
  • Публикации: 57
    • Профил
според мен повечето от хората дето влизат и четат тази тема е че искат да разберат дали може или неможе да се смени мак.Ако някои знае нека каже.Стига с тфа закона е такъв или онекъв тоя дето прави простотии нека си го мисли.Дали крадне или не ни е лично негов проблем.
Ако знаете кажете как и тфа е !!
Активен