Автор Тема: Изпреварихме американците  (Прочетена 4070 пъти)

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4640333
Ще трябва и touch screens да се купуват, а и интересно какви цени са калкулирали на W8
« Последна редакция: Mar 12, 2012, 18:32 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
Re: Изпреварихме американците
« Отговор #1 -: Mar 12, 2012, 19:07 »
   Неграмотните робски душици ползват майкрософт, че как иначе ;)
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 12, 2012, 19:41 »
Комисионна 10% от 0лв. е 0лв. Няма смисъл да коментирам повече. Да са живи  здрави да си ги харчат.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

vlp

• Напреднали
  • Публикации: 29
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 12, 2012, 19:58 »
Трябва някой да предложи линукс базирано решение с внедряване, обучение на служителите в администрацията, мигриране на специализиран софтуер и информационни системи и поддръжка. Такова решение би дало добри възможности за даване на комисионни.  :)
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 12, 2012, 20:04 »
Трябва някой да предложи линукс базирано решение с внедряване, обучение на служителите в администрацията, мигриране на специализиран софтуер и информационни системи и поддръжка. Такова решение би дало добри възможности за даване на комисионни.  :)

Чуваш ли се? И как ще изперат всичките тези 62 милиона?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

vlp

• Напреднали
  • Публикации: 29
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 12, 2012, 20:13 »
Няма да е толкова сложно - примерно при 60000 машини се пада малко над 1000лв за една. Една цялостно решение с 24х7 поддръжка с гарантирано време за реакция, обучение на служителите, пренаписване на специализирани приложения спокойно може да покрие тази сума.  :) Ако наистина има 97000 се получава малко над 600лв на машина.  :)
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 12, 2012, 22:28 »
Ами доста сложно е според мен. Проблемът въобще не са лицензите и "изпирането"/"усвояването" на парите. Парите ще се усвоят по същият начин без значение дали се ползва отворен или затворен софтуер. Това е повече от сигурно. Ако не бяха лицензите, щеше да е цената на подръжката и обученията. Причини за това могат да бъдат дадени много, дори ето този цитат от новина в сайта:

Цитат
Докладът относно Линукс работните места за 2012-та година е резултат от изследване на над 2300 мениджъри и разкрива, че Линукс талантите са с по-високо търсене от всякога. Както и че хората които се занимават с Линукс печелят доста по-големи заплати и бонуси отколкото техните колеги от други професионални области.

Та ето ти причина - характеристиките на трудовия пазар. Причини защо са похарчени 62, а не 26 или пък 162 милиона винаги ще се измислят лесно за пред избирателите.

Но както и да е, истинският проблем не са лицензите, а миграцията. Кой трябва да движи нещата с тази миграция? Ами тези, които наистина вършат някаква работа и имат възможност да променят нещата - експерти към министерствата, консултанти, директори на отдели "информационни технологии", разни началници из ЕСМИС или както там се казваше бившето ДАИТС и т.н. Да речем всички те се обединят за тази благородна кауза. Обаче положението им не е много розово, от една страна имат меко казано немотивиран човешки ресурс, от друга страна имат шефове-политици, които са всичко друго ама не и технически лица. Първите в момента в който разберат нещо по въпроса ще изспамят де що има новинарски сайтове с коментари, фейсбуци и глупости с някакви далавери дето се готвят и скоро по медиите ще се появят новини за това как държавата вече прекалила с тази миграция дето била ужасно рискована и струвала ужасно много на данъкоплатеца. Съответно опозицията организира протести "не на миграцията към линукс" и тем подобни работи. Идват големи експерти по въпроса като например Добри Божилов и почват да обясняват по новините за клопките на затворения код.

И (ехех) представям си какво се случва. Въпросните отговорни хора не се страхуват към това и преминават към действие, правят презентации, сметки, проучвания и отиват да омайват онзи политик-шеф. Обесняват му как ще се спестят еди колко си милиона, как ще се осигури търсене на квалифициран труд, как ще потече мед и масло и т.н. Политикът съответно нищо не разбира от глупостите в презентацията, все пак неговата работа е свързана с много risk assessment - трябва постоянно да взема решения, които да увеличат краткосрочно рейтинга му, да избягва грешни решения, които могат да му костват политическата кариера.

Та политикът слуша, слуша и накрая вика "добре де, дайте ми примери за такива успешни миграции". Пичовете му обясняват за общината в Мюнхен, библиотеката еди къде си, еди кое си руско министерство, еди коя си област в Бразилия, еди кой си университет". Леко изнервен, политикът настоява да чуе за държава, където са мигрирали успешно компютрите на ДА. "Ами то засега не знам, но тенденциите са такива, защо веднъж България не е измежду първите, представяте ли си каква реклама ще бъде това за родната ИТ индустрия".

Политикът, вече тотално ококорен вика "я кажете пак, какви бяха директните ползи?"

"Ами г-н ...., такава миграция ще оптимизира разходите за софтуер в ДА, поради специфичните лиценз.."

"Ама с това трябваше да почнете. ЗАЩО МИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО! ВЪРВЕТЕ ДА РЕДИТЕ ПАСИАНСИ И СТИГА СТЕ ХАБИЛИ НАРОДНА ПАРА ЗА ТАКИВА ГЛУПАВИ АНАЛИЗИ И ПРОУЧВАНИЯ!"

И такива неща :)
« Последна редакция: Mar 12, 2012, 22:38 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 12, 2012, 23:09 »
gateway ме изпревари - аз също мисля, че не парите и комисионните са реалния проблем в случая (ако изобщо може нещо такова да се определи като проблем, за линукс фанатиците може и да е проблем, но за останалите надали). Една такава миграция е свързана с адски много ......... да го кажем "перипети", и да се мисли, че както тази година са поръчали уиндоуси за ХХХ млн., така след 3 години могат да поръчат за същите пари нещо по-добро базирано на линукс, е наивно. Вижте само колко хора тук, уиндоус потребители, питат елементарни въпроси породени от опитите им с убунту (примерно), и го умножете по милион ...... това ще е приблизително картинката при една такава миграция. И не - това не е само работа на админите.
Не ме разбирайте погрешно - не мисля, че е невъзможно да се мине от майкрософтски на друг софтуер, но определено са нужни много повече усилия от това, когато дойде време да се плащат лицензите да се реве колко много струват.
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #8 -: Mar 12, 2012, 23:30 »
Тези са луди, очакват уиндоус 8 да е като 7 и ще го купят, но като видят какво е реално никой няма да го ползва... язък за парите...
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3465
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 12, 2012, 23:30 »
И аз така мисля като g3w
++1

Само че... Най-малкото (а и най-успешното) което може да се направи е всички програмни продукти, които се ползват от държавната администрация, данъчни и разни такива е полека лека да се направят мулти платформени.

Пък след това ако някоя служба иска да си ползва някой друг ОС да си го ползва.

Ама много много тези въпроси хич не ме интересуват.. не съм аз този които да оправя света, нито пък желая подобно на някои линукс фанатици да видя 100% победа на свободният софтуер.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 12, 2012, 23:57 »
И аз така мисля като g3w
++1

Само че... Най-малкото (а и най-успешното) което може да се направи е всички програмни продукти, които се ползват от държавната администрация, данъчни и разни такива е полека лека да се направят мулти платформени.

Тука има едни други игрички, фирменни едни такива! Мислиш ли, че данъчните служби имат нужда от макросите в мс  офис!!!? Нямат, но на по-горно ниво са им направили софтуера да приема в определен формат, който не се поддържа от ОО и тем подобни!
Кондиката е в запетайките Френд!
Активен

Slex

• Участници
  • Публикации: 8
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: LXDE
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 13, 2012, 00:01 »
Вижте само колко хора тук, уиндоус потребители, питат елементарни въпроси породени от опитите им с убунту (примерно), и го умножете по милион ...... това ще е приблизително картинката при една такава миграция.

Да, ама двата най-задавани въпроса във форума сигурно са "Как да си подкарам Скайпа" и "Как да си подкарам wifi-то". Компютрите в администрацията масово се свързват с кабел, а Скайп някак си не го виждам като необходимост за администрацията. Евентуално проблем може да се окаже печатането, ако някои принтери не се поддържат под Linux, но по-евтино ще излезе да се вземат нови принтери, където трябва. Реално погледнато много от компютрите в държавната администрация се ползват като пишещи машини с бакспейс и мрежова връзка - това Линукс го може, а всъщност и XP, дори 98 (ако има драйвери за принтера). Техническа необходимост от ъпгрейд на толкова компютри в момента просто няма. Така че не подценявайте ролята на комисионните.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #12 -: Mar 13, 2012, 00:30 »
Мисля, че нямаме особено много питащи, които им се налага на работа да ползват линукс като десктоп и не знаят как да се оправят с нещо. Повечето са все разни експериментатори. Не че няма хора ползващи линукс, в крайна сметка видях сервитьори които се оправяха с уеб-базирана система под линукс не много отдавна :)

Но повечето хора няма да питат тук, а ще се обърнат към IT-тата или там фирмата която им е предложила решението.

И в този ред на мисли, щом има 62 милиона за усвояване, значи ще се усвоят. Ако не беше уиндоус, а линукс, както казах, парите щяха да отидат за обучения, сертификации, подръжка и т.н. Не знам кое министерство доброволно ще си съкрати бюджетните разходи само защото линукс е грандиозно яка идея.

Аз лично съм склонен да вярвам, че миграцията на 60 хиляди десктопа пръснати в цялата страна към линукс е също и технически невъзможна задача. Не знам за рекордите на родна почва, но някой знае ли коя е най-голямата фирма, ползваща линукс за десктоп цели и колко са въпросните десктопи? Силно се съмнявам да са повече от 300 примерно. Е, тези 300 са 0.5% от настолните системи в ДА. Кой въобще ви е казал че такава революция, дори успешна, може да бъде устойчив подържана във времето? Засега не съм силно убеден че това е възможно.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #13 -: Mar 13, 2012, 00:42 »
Абе, Уиндоус води преди всичко към безотговорност и възможности за измиване на ръцете!
Не знам колко от вас са гледали тези дни по екшън тв за студентските общежития и купоните и щели да въвеждат магнитни карти и не знам си кви глупости!
Ами квото и да въведат, като има хора дето спят като пазача, дето операторката к камерата не може да го събуди, па като се събуди, на мен ми изглеждаше, малко..... наквасен, ред няма да има!
Та, мисълта ми беше, че квато и ОС и софтуер да въведат, проблемите на всякъде са в задклавиатурното устроиство!
Просто, едни пари ще се усвоят, без никакъв резултат!
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #14 -: Mar 13, 2012, 06:43 »
Аз лично съм склонен да вярвам, че миграцията на 60 хиляди десктопа пръснати в цялата страна към линукс е също и технически невъзможна задача.
Технически невъзможна, казваш? Разпръснати из цялата страна...
Цитат
France's national police force, the National Gendarmerie started moving their 90,000 desktops from Windows XP to Ubuntu in 2007 over concerns about the additional training costs of moving to Windows Vista, and following the success of OpenOffice.org roll-outs. The migration should be completed by 2015. The force has saved about €50 million on software licensing between 2004 and 2008.

Macedonia's Ministry of Education and Science deployed more than 180,000 Ubuntu based classroom desktops, and has encouraged every student in the Republic of Macedonia to use Ubuntu computer workstations.
Виж това за родната почва правилно си го намекнал, мисля тя е пречката.

ПП защо точно Франция и Македония в примера? Просто бях пряко свързан с първия проект и още поддържам връзка с реализаторите на втория. Във всеки случай на Македонците почвата им явно е различна, македонска.
« Последна редакция: Mar 13, 2012, 06:54 от dejuren »
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.