За сведение
Здрасти,
Благодаря ти за отговора който си ми написал в темата която пуснах. Сега, имам един проблем и той се изразява в това, че не мога да изпълня командата "mount" в ЕSXi 5.0. Явно тази версия е доста орязана.
Та след като не мога да изпълня "mount" предполагам, че трябва да се прехвърля на варианта с използването на сървъра който е с инсталиран openSUSE на него, за да мога да mount-на директорията която искам на сървъра който e с ESXi 5.0. На локалната машина на която искам да направя автоматичния бекъп и която е с windows xp инсталирах ssh server за windows и имам имам връзка към него, чрез ssh secure shell client и puTTy.
Така, сега идва момента как да напиша правилно sh файла който искам да се изпълни автоматично в cron на машината която има openSUSE. Като гледам нещо голяма мацаница стана с тия обяснения. Ще гледам да ти напиша каква е ситуацията за да не стане проблем.
Server openSUSE (192.168.0.160) - който ще се изпозлва за cron и за съхраняване и използване на .sh файла, който нямам идея как да го напиша при създалата се ситуация
Server ESXi 5.0 (192.168.0.150) - на който ми седи виртуалната машина която искам да бекъпвам. Пътя до виртуалната машина ми е:
/vmfs/volumes/IvoWork/Test_Machine
Local host с Windows xp (192.168.0.170) с инсталиран ssh server на него. Като директорията в която искам да се прави автоматичния бекъп е D:\Backup_Test_Machine
Ta, в създалата се ситуация как да направя .sh файла който да се изпълнява от cron? ![Beer [_]3](https://www.linux-bg.org/forum/Smileys/default/beer.gif)
Така, значи вече имаш всички парчета, остава да ги сглобиш в едно. Вземам за отправна точка машината с openSUSE. На нея монтираш директорията от виндовс от моя пост, след което правиш rsync от поста на b2l. От това което прочетох не си я "закъсал доста", а просто си доста начинаещ

В този случай има два начина - някой да направи всичко точка по точка, или да ти се помогне с необходимата информация, за да се справиш сам. Аз лично предпочитам втория метод. И така:
http://wiki.ubuntuusers-bg.org/doku.php?id=firststeps -> "Ubuntu - пълен новобранец (За тези които нищо не разбират)" и "Работа с терминала".
Това за отскок. Сега малко ще поотговарям на въпроси:
/mnt/remote_smb_share
Това кой път е?
Пътят в който монтираш споделената директория на виндовс
sleep 10
Какво се изпълнява с него?
10 сек пауза между две команди. Помага за сигурно завършване на предишната команда (mount)
rsync-remotehost-backups.sh:
Къде, в коя директория да го запазя?
Желателно в /usr/local/sbin
thishost-rsync-key
Това паролата на сървъра от който ще копирам директорията ли трябва да бъде?
Не е парола, това е ключ. Може да си го представиш и като парола с дължина няколкостотин символа. Обменя се автоматично в началото на ssh връзка, след което ако този начин не е успешен потребителят се пита и за парола. Затова и свързването с ключ е по-сигурно (брут-форс на 10-20-30 символа парола не е същото като брут-форс на 500-600-700 символа ключ)
$RSYNC -az -e "$SSH -i $KEY" $RUSER@$RHOST:$RPATH $LPATH - Какво се изпълнява с това?
Синхронизация на отдалечената с локалната директория. Само файловете с изменения биват прехвърлени.
Последно скриптът в общи линии ще изглежда така:
#!/bin/sh
RSYNC=/usr/bin/rsync
SSH=/usr/bin/ssh
KEY=/home/thisuser/cron/thishost-rsync-key
RUSER=remoteuser
RHOST=remotehost
RPATH=/remote/dir
LPATH=/this/dir/
WHOST=windows_host
WDIR=Backup_Test_Machine
mount -t cifs //$WHOST/$WDIR $LPATH -o user=myuser_here,password=mypasswd_here
sleep 10
$RSYNC -az -e "$SSH -i $KEY" $RUSER@$RHOST:$RPATH $LPATH
umount $LPATH
Празните места от рода на mypasswd_here /remote/dir thishost-rsync-key и други ще трябва да попълниш сам (като във формуляр

) Съвсем скоро имаше въпрос за ssh-key във форума, който също ще ти помогне. И последно - всички команди (чети -
двете команди) трябва първо да изпълниш успешно ръчно в терминала на openSUSE, след което да нагодиш скрипта с техните параметри. И в крайна сметка по този начин ssh сървърът на виндовс не ти е необходим. Ако все пак решиш твърдо да го използваш ще трябва двустъпково копиране между компютрите със временна директория върху openSUSE с достатъчно свободно място.
ПП модераторът да премести поста в секция начинаещи. Въпросът не е точно за програмиране, смятам че в секцията начинаещи проблемът ще получи повече внимание.