Автор Тема: Избор на линукс съвместима мрежова карта.Проблема - РЕШЕН !  (Прочетена 3215 пъти)

vasko_v

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Моля, препоръчайте ми линукс съвместима мрежова карта-за убунту 11.10.
За сега избора ми е -D-Link-DFE-530 TX
Връзката ми е - ЛАН(net1)-кабела в к-па-ръчно въвеждане на IP, маска, шлюз и днс, на Ethernet (eth0) в IPv 4.
Проблема породи който търся друга мрежова карта е следният:
карта:реалтек 8139 ,драйвер - 8139тоо -зареждан от убунту 11.04,11.10 и др. - няма интернет.
От интернет-доставчика пристигнаха техтици- правилно въвеждам всички настройки - няма интернет.Мушнаха кабела в лаптоп с линукс - с моите настройки - има интернет. :o

« Последна редакция: Mar 31, 2012, 01:15 от vasko_v »
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Ми просто картата ти може да е сдала багажа. Иначе каква ще е картата няма голямо значение, повечето си имат поддръжа в Линукс.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

vasko_v

• Участници
    • Профил
На WINDOWS работи без проблеми !
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Избирай http://img607.imageshack.us/img607/890/201203291224201280x1024.png
Всички устройства работят под какъвато и да е дистрибуция, включително убунту 11.10/12.04.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
8139 имат буква след това и наистина има (поне) 2 различни драйвера, поддържащи различните варианти на чипа. Ако имаш драйвер 8139 (без too), пробвай с него. Най-разпространените 8139C се поддържат от too
http://en.wikipedia.org/wiki/RTL8139
« Последна редакция: Mar 29, 2012, 12:37 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6925
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Модулите, че бактисах с тез ДРАЙВЕРИ, за този толкова стар и много разпространен чипсет на Realtek са:

8139too
8139cp

И аз като Ласков, имам наблюдения, че първия се ползва по-често.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Цитат
реалтек 8139

Че това е най-използваната карта. ??? За толкова време ама не съм видял и 1 такава карта да не тръгне автоматично или пък да има проблеми с драйверите. ???

Обикновенно се ползва и за бушон със цена 3-4евро. Като дойде гръм - следващата. Мога да твърдя, че като бушони са доста ефективни. Обикновенно гърми само картата и много рядко се е случвало да отиде и в компютъра и да хвърлиш дъно.

А относно марката, има всякъкви 8139 на пазара. Линукска железария първо се избира по чипсет, а след това по марка.

« Последна редакция: Mar 29, 2012, 14:09 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

vasko_v

• Участници
    • Профил
Драйвера, който ми се зарежда е 8139too.
Проблема не е от вчера и е дискутиран в доста форуми.
Първоначално картата ми е в режим:autoneg on,duplex half,speed 10 Mb/s.
1.  ethtool eth0 -s autoneg off
изключвам автоматичния избор
2. ethtool eth0 -s duplex full speed 100
включвам режима в който трябва да работи нормално.
Това го правя при изключена връзка, после я включвям.
Въпреки че режима на картата се променя - интернет няма.
Автоматичния избор на моята карта - според мен - зависи и от това какво е включено в ЛАН мрежата и в какъв режим.
Струва ми се, че техниците ми врътнаха №, понеже сред демонстрацията с лаптопа веднага след зареждане на с-мата имаше интернет без да пипам нищо и го ползвах доста часове - картата беше -duplex full speed 100.
На другия ден - пак същото - интернет няма.
Тогава се порових във форумите - открих командите 1 и 2 и започнах да експериментирам.
Активен

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
Някои идеи
« Отговор #8 -: Mar 29, 2012, 16:42 »

1. И аз навремето имах подобен проблем след като д-линка ми изгоря и минах на ртл. Обикновено решението е точно с тези команди само че (поне при мен) целта е - изключване на автоматичното договаряне и - сваляне от 100 на 10 мбит за да работи. Та пробвай го и този вариант да намаляш на 10 вместо да вдигаш - за съжаление вече нямам достъп до машината за да извадя точните команди.
2. Проблемът с д-линка беше следния.
Понеже дуал буутвах и под уиндоус понякога и после под линукс не можеше да запали. Проблемът се оказа в уиндоуса естествено... Оказва се че по-новите прозорци от хп нагоре понякога при изкл. (но по-често при хибернация) просто приспиват картата вместо да я изключат и после линукса, който си мисли че е изключена нормално не можеше да я запали. Решението се оказа доволно просто - веднъж на няколко месеца, горе-долу на толкова ми го правеше този номер, докато не изгоря след 2-3 г и не минах на ртл с който нямаше проблеми освен намалянето изкуствено на 10 мбит за да има интерннет, та..
Моментът който всички очаквате
Настъпи:-)
Решението се оказа стартиране от старо тъпо хп май даже и без сервизни пакети - толкова тъпо та чак да не разбира че картата е приспана а не изключена и си я инициализира по всички възможни начини докато я подкара. И така... Месец-два после се повтаряше процедурата.

Някой ако знае как може да се оправи под линукс това да помага. Подозирам че и новите прозорците може да правят така..  ей така без да искат. Нарочно. :-) да успиват картата по леко неправилен начин ама пука им на черупката те нали знаят после как да я събудат след хибернация.
Само да уточня - прозореца може да приспи карта, монитор и пр без да е влязъл самият той в хибернация ако прецени че устройството не се ползва достатъчно дълго, например след включване на скрийн  сейвъра и след известно време приспива и монитора т.е. няма сигнал
« Последна редакция: Mar 29, 2012, 16:52 от remotex »
Активен

remotex

• Напреднали
    • Профил
Re: Някои идеи
« Отговор #9 -: Mar 29, 2012, 16:48 »
И така накрая имах трипъл буут система :-)
« Последна редакция: Mar 29, 2012, 16:54 от remotex »
Активен

vasko_v

• Участници
    • Профил
remotex - не разбрах как превключваш от windows na linux и обратно.
При мене е така-Излизам от windows ХР (инсталиран на харда)-к-па е изключен(но не и от контакта).Мушкам бутваща флашка с Линукс(имам няколко с различни версии) в usb и включвам от старт копчето - зареждам Линукс - в режим да помни промените(IP и др.) и мрежовата карта е в режим-10 Mb i half.
Активен

remotex

• Напреднали
    • Профил
За съжаление нямам вече достъп до машината - беше старата ми „щайга” но помня само че трябваше да намалям скороста и май пусках не на полу ами на цял дуплекс. А проблема с успиването се решаваше с нормален рестарт и влизане в ХП последвано от нормално излизане с изключване на компютъра - не от захранването. ХП успяваше да събуди картата.. .по-правилния термин май е „ресетне” , която пък се успиваше от Вистата. Както ѝ да е - рядко отварях прозорци така че тази тактика ме устройваше навремето. Предполагам вече трябва да има решение и под линукс но оттогава избягвам д-линк и не съм имал проблеми. :-)
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6925
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Още ли не си я пуснал колега ? Aми слагай една 3Com, Intel, Marvel Yukon, TP-Link, Canyon, D-Link или някакъв Atheros. Не спомена интерфейса какъе в (PCI, PCI-E). Но избора е голям, кеф ти риба, кеф ти паламуд.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

vasko_v

• Участници
    • Профил
Проблема - РЕШЕН !
Браво на remotex  [_]3 [_]3 [_]3-причината е успиването на мрежовата карта.
Когато излизаш от WINDOWS картата се успива и Линукса не може да я събуди(независимо дали го зареждаш от флашка или ти е на харда и независимо от дистрибуцията ).Картата ми е Realtek RTL8139D.
За да ми тръгне интернета на Линукса правя следната процедура :
1.Излизам от WINDOWS с изключване(с рестарт не става),
2.След изключване на к-па го изключвам напълно от тока за 1 минута-може с изваждане на захранващия кабел от контакта или както при мен има ключе отзад на кутията до входната букса на з. кабел.
3.Ако зареждам от флашка я включвам към USB.
4.Пускам тока в к-па (от ключето или контакта)
5.Натискам бутон старт за зареждане на Линукса.
6.Радвам се на интернет ! :o (без команди за превключване- режима на картата си е : FULL,speed 100 Mb/s (при мен съм въвел ръчно IP ...DNS и те са запаметени преди това)).
 Като ми дотегне тази процедура - купувам си друга карта.

« Последна редакция: Mar 31, 2012, 10:46 от vasko_v »
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Аз и друго решение мога да ти предложа - разкарваш виндовса от компа и се радваш на нормално управление на мрежовата карта в частност и на целия останал хардуер в общност. ;D
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.