Автор Тема: Каква графична среда да си сложа?  (Прочетена 7813 пъти)

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Re: Каква графична среда да си сложа?
« Отговор #15 -: Apr 11, 2012, 22:02 »
Без проблеми ще върви КДЕ 4.8 на този лаптоп, слагай, което ти хареса най-много и не мисли, че нещо няма да ти тръгне.
// офф
Много често почнаха да се бълват ядра, това някой знае ли на какво се дължи и какво толкова ново има в тях  ???  2.6.35 и 2.6.38 стоя няколко месеца, сега през 4 дни, буквално, има ново ядро  :o
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #16 -: Apr 11, 2012, 22:18 »
Не е точно така. Но на 2-3 седмици излиза нова стабилна версия. От 2.6.32 do 3.1 не съм забелязал никакво чувствително подобрение в работата. Ядрата 3.1 и особено 3.2 обаче наистина са добри. Никога преди това едно Ubuntu 10.04 не ми е изключвало за 3-4 секунди. Даже на допотопният лаптоп, системата не изключва за повече от 5 секунди. Разходът на RAM също е намален. Под 2.6.32 не можех да подкарам единият адаптер. Сега нямам такива грижи. Новите ядра поддържат все по- голям брой устройства.
Та доволен съм. Да са живи и здрави разработчиците.
« Последна редакция: Apr 11, 2012, 22:22 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #17 -: Apr 11, 2012, 22:59 »
Аз ги свалям от ubuntu-kernel
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Последното стабилно сега е 3.3.1 но на този лаптоп съм с 3.2 защото е много стар и тройката изобщо не тръгва на него.
http://img822.imageshack.us/img822/815/201204112152341024x768s.png

Ти ги теглиш като деб пакети и ги инсталираш ръчно, а аз съм добавил хранилището в синаптика и през него, но там на този линк, гледам, че 3.2 са в папка пресизе и си мисля, че има разлика за коя дистрибуция са и не съм пробвал да инсталирам, а от синаптика, последното е 3.0.0-17.
На 12.04 с 3.2 не ми върви VMware-то и поради тази причина, не бих сложил такова ядро, докато не излезе нова версия, но ми беше любопитно за "обща култура" :D
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #18 -: Apr 11, 2012, 23:05 »
Няма значение в коя папка са. Работят добре и под Убунту 10.04. А и нищо не рискуваш, защото не махаш старото ядро, докато не се убедиш, че новото работи. Само при инсталацията се спазва последователността
1. linux-headers-all.deb
2 linux-headers-xxx.deb
3.linux-image-xxx.deb
« Последна редакция: Apr 11, 2012, 23:07 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Apr 11, 2012, 23:10 »
Не е точно така. Но на 2-3 седмици излиза нова стабилна версия. От 2.6.32 do 3.1 не съм забелязал никакво чувствително подобрение в работата. Ядрата 3.1 и особено 3.2 обаче наистина са добри. Никога преди това едно Ubuntu 10.04 не ми е изключвало за 3-4 секунди. Даже на допотопният лаптоп, системата не изключва за повече от 5 секунди. Разходът на RAM също е намален. Под 2.6.32 не можех да подкарам единият адаптер. Сега нямам такива грижи. Новите ядра поддържат все по- голям брой устройства.
Та доволен съм. Да са живи и здрави разработчиците.

Ти не си забелязал, но санди бридж платформата не върви с дистрибуции с ядра по-стари от 2.6.38 и последен хорг от същото време, като вече с 3, нещата са на 6!
За тази цел съм си модифицирал във виртуалка 10.04 и в други теми съм давал линкове дето съм ги качил в дата-та, а онзи ден инсталирах 10.04 алтернате на стационарния ми санди бидж с райд5 и докато му кача новото ядро и драйвери на някаква крива резолюция ми се отели вола, а с ремастерсиснатите за 10 минути преинсталирам като омажа положението :D 
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #20 -: Apr 11, 2012, 23:35 »
//offtopic
@backinblack Ето ти пач за vmware http://slackblogs.blogspot.com/2012/01/vmware-workstation-802-and-linux-kernel.html
Не съм сигурен точно този дали работи, че не помня аз точно от къде го бях дръпнал, но при мен си се компилират модулите без проблеми момента с kernel 3.2.0-23 - Kubuntu 12.04 64 битово.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #21 -: Apr 12, 2012, 01:20 »
//извън темата
Ти не си забелязал, но санди бридж платформата не върви с дистрибуции с ядра по-стари от 2.6.38 и последен хорг от същото време, като вече с 3, нещата са на 6!
Хмм... интересно, какво точно на Sandy Bridge не върви на ядра, по-стари от 2.6.38, и X.Org, който е по-стар от същото време? Защото аз съм със Sandy Bridge процесор (i7 2700K) на домашната ми машина, стабилният Debian в момента е с ядро 2.6.32, X.Org е версия 7.5 (предполагам, че по-горе говориш за версии 7.6 и 7.7), а не съм забелязал нещо да не работи. Всъщност, единственият проблем с хардуера, който имах след инсталацията на системата, беше бъгче в e1000e модула, което предизвикваше забавяне в обработката на пакети през няколко бройки, та някои timeout-ваха, но проблемът нито има нещо общо с горното твърдение, нито е свързан с липса на поддръжка на мрежовата карта и бързо го реших с по-нова версия на модула. Не съм му пускал 32-битова система, но се съмнявам въпросът с поддръжката да седи по различен начин. Та ще ми е интересно да разбера какво съм пропуснал :)

//по темата
Така и така съм се включил, да кажа, че на споменатата машина съм с LXDE без ефекти, и с кеф си ползвам ресурсите за по-полезни за мен неща от това да гледам анимации и големи торби с настройки на графичната среда. На доста по-слаба машина пък съм сложил KDE 4.5 и някоя и друга анимация, тъй като основният й ползвател им се радва и не му трябват кой знае какви ресурси за друго. Та... luiji, не машината определя графичната среда, а човекът, който ще я ползва и неговите нужди. Снимки и клипчета от всички графични среди можеш да намериш в Нета. Изборът на графична среда ще си дойде от теб, а не от предложенията тук ;)
« Последна редакция: Apr 12, 2012, 01:34 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Apr 12, 2012, 02:03 »
//извън темата
Хмм... интересно, какво точно на Sandy Bridge не върви на ядра, по-стари от 2.6.38, и X.Org, който е по-стар от същото време? Защото аз съм със Sandy Bridge процесор (i7 2700K) на домашната ми машина, стабилният Debian в момента е с ядро 2.6.32, X.Org е версия 7.5 (предполагам, че по-горе говориш за версии 7.6 и 7.7), а не съм забелязал нещо да не работи. Всъщност, единственият проблем с хардуера, който имах след инсталацията на системата, беше бъгче в e1000e модула, което предизвикваше забавяне в обработката на пакети през няколко бройки, та някои timeout-ваха, но проблемът нито има нещо общо с горното твърдение, нито е свързан с липса на поддръжка на мрежовата карта и бързо го реших с по-нова версия на модула. Не съм му пускал 32-битова система, но се съмнявам въпросът с поддръжката да седи по различен начин. Та ще ми е интересно да разбера какво съм пропуснал :)

Компа ми е това дънце с този процесор с фул хд монитор 40" който го ползвам на 1366х768 и като го купих миналата година, с нищо по-старо от 11.04 и Минт Катя не ми тръгваше видеото с всички резолюции които поддържа, а със стария, нямаше проблем с видеото с 10.04. Тогава бях и доста по-бос и благодарение на форума му намерих цаката да си ползвам отново 10.04 като добавих последното най-ново ядро тогава от кернал хранилището и хранилищата х.орг и така се оправи. Ама щото много експериментирам и омазвам положението, уча се на принципа проба-грешка и за това си направих във виртуалка моя си "дистрибуция", та като омажа и да преинсталирам за нула време.
В дистроуатч дистрибуции има купища, с лопата да ги ринеш, но няма една с осъвременено ядро и хорг базирана на 10.04 за нов хардуер!
Все пак, не всеки може да си компилира драйвери и други компоненти!
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Apr 12, 2012, 02:24 »
//offtopic
@backinblack Ето ти пач за vmware http://slackblogs.blogspot.com/2012/01/vmware-workstation-802-and-linux-kernel.html
Не съм сигурен точно този дали работи, че не помня аз точно от къде го бях дръпнал, но при мен си се компилират модулите без проблеми момента с kernel 3.2.0-23 - Kubuntu 12.04 64 битово.

Благодарство Френд, но скоро ще излезе финала на Tech Previev версията и ще минавам на нея, а тя си работи с 3.2, но пък не можах да оправя 3д ускорението, но май проблема не е у мен, а просто не работи, щото накрая спряха да излизат съобщенията, че няма 3д ускорение, пък Гнома стартира във фалбак и седмИцата без аеро ефекти.
Сега с тия райдове(дето и там съм бос), ще си остана на 10.04 и се надявам скоро да не ми се наложи да преинсталирам, че мноо добре си работи айванчето.
Активен

nikito_blend

• Гост
« Отговор #24 -: Apr 12, 2012, 16:04 »
фул хд монитор 40"
Монитор или телевизор, защото има разлика. За толкова голям монитор не съм чувал.

Така е, но всеки може да се научи ако има желание.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #25 -: Apr 12, 2012, 23:44 »
Без проблеми ще върви КДЕ 4.8 на този лаптоп, слагай, което ти хареса най-много и не мисли, че нещо няма да ти тръгне.
// офф
Много често почнаха да се бълват ядра, това някой знае ли на какво се дължи и какво толкова ново има в тях  ???  2.6.35 и 2.6.38 стоя няколко месеца, сега през 4 дни, буквално, има ново ядро  :o
Опитват се да догонят цикъла на лисицата  :D

По темата ... какво му мислиш, слагай едно Ubuntu 12.04, с него върви прекрасна графична среда Unity. Още не е официално излязло, но е достатъчно стабилно.
http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/
Тегли 64 битово, аз доста време отказвах да ползвам 64, но скоро го направих и ... ми хареса, въпреки, че съм с 2 рам.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8063
    • Профил
« Отговор #26 -: Apr 13, 2012, 14:31 »
Eдин въпрос. LTS не означаваше ли Long Term Support? На 12.04?!  ??? И това излязло ли е изобщо? Какво му е дълго поддъжаното на 12.04
« Последна редакция: Apr 13, 2012, 14:33 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Apr 13, 2012, 18:34 »
фул хд монитор 40"
Монитор или телевизор, защото има разлика. За толкова голям монитор не съм чувал.

Така е, но всеки може да се научи ако има желание.

1) Да, телевизор Самсунг с 1 D-SUB и 2 HDMI входа.
Цитат
Résolutions compatibles en mode PC :
Par le VGA (D-SUB) :
- 640 x 480 @ 60, 72, 75 Hz
- 800 x 600 @ 60, 72, 75 Hz
- 1024 x 768 @ 60, 70, 75 Hz
- 1280 x 1024 @ 60, 75 Hz
- 1360 x 768 @ 60 Hz
- 1600 x 1200 @ 60 Hz
- 1920 x 1080 @ 60 Hz

Par l'HDMI / DVI :
- 640 x 480 @ 60 Hz
- 800 x 600 @ 60 Hz
- 1024 x 768 @ 60 Hz
- 1280 x 1024 @ 60 Hz
- 1360 x 768 @ 60 Hz
- 1600 x 1200 @ 60 Hz
- 1920 x 1080p @ 60 Hz

И аз го ползвам предимно като монитор на 1360х768 от 3 метра разстояние.

2) Няма спор, че е въпрос на желание, но техниката и софтуера се развиват в друга посока и са безсмислени занания и умения, при положение, че има доста други по-полезни за усвояване!
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #28 -: Apr 13, 2012, 22:10 »
Eдин въпрос. LTS не означаваше ли Long Term Support? На 12.04?!  ??? И това излязло ли е изобщо? Какво му е дълго поддъжаното на 12.04
https://wiki.ubuntu.com/LTS
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

nikito_blend

• Гост
« Отговор #29 -: Apr 13, 2012, 22:14 »
В галерията има качена една снимка със телевизор вместо монитор, пробвах го този вариант. Заместих монитора с 32" LCD и издържах 1 час. Направо ми изтекоха очите. Бях го вързал с D-SUB. Гледам го от 1,5 метра някъде, обаче с телевизор не става. Затова питах, но 3 метра вече е друго.
Активен