Автор Тема: Стикер за бозата  (Прочетена 6302 пъти)

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Стикер за бозата
« -: May 05, 2012, 19:17 »
Здравейте
Сетра ми е в англия вече 3 години и тия месеци ще се връща обаче са и казали че на летището проверявали дали отдолу на лаптопа има стикер за лицензирана боза.Тя още като замина и го сложи някакъв "хакер" и естественно е нелицензиран и няма лепенка.Бозата е хп.Казвайте какво да прави защото конфискували лаптопа ако няма стикер.
Активен

Mitaka

• Гост
Re: Стикер за бозата
« Отговор #1 -: May 05, 2012, 19:29 »
Здравейте
Сетра ми е в англия вече 3 години и тия месеци ще се връща обаче са и казали че на летището проверявали дали отдолу на лаптопа има стикер за лицензирана боза.Тя още като замина и го сложи някакъв "хакер" и естественно е нелицензиран и няма лепенка.Бозата е хп.Казвайте какво да прави защото конфискували лаптопа ако няма стикер.

Да не се стиска за 100-тина лева, и да си купи лиценз. Или просто да изтрие Windows-а.
Активен

zxz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: May 05, 2012, 19:39 »
Ами да ти кажа честно тя мисли да минава на линукс
Активен

luda_glawa

• Напреднали
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #3 -: May 06, 2012, 09:06 »
Здравейте

Това не може да е вярно. Кой й го е казал и на кой закон са се позовали митничските служители. Най-малкото, не е тяхно задържение да следят дали е лицензиран софтуера на машината.
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6691
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #4 -: May 06, 2012, 09:16 »
То пък щото стикера е голямата работа. Гол стикер, залепен на машината не доказва лиценза. Фактура трябва да имаш, тя доказва лиценза. Дали за OEM лиценз, или пък отделно от компютъра закупен.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
« Отговор #5 -: May 06, 2012, 09:50 »
Съгласен съм с @luda_glawa, това определено не може да е вярно  ??? да гледали някъв смотан стикер, и като няма какво става пускат лаптопа да видят да ли е с Windows  ??? з ако искам мога да си сложа Линукс да изтрия реда за зареждане от буут менюто на Бозата и кво ще намерят - нищо, после мога да си го върна  ;D Това пълна партенка  ;D
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #6 -: May 06, 2012, 11:10 »
Цитат
Казвайте какво да прави защото конфискували лаптопа ако няма стикер.

бе кой ти ги разправя тея работи ве  :D :D :D
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #7 -: May 06, 2012, 12:07 »
То пък щото стикера е голямата работа. Гол стикер, залепен на машината не доказва лиценза. Фактура трябва да имаш, тя доказва лиценза. Дали за OEM лиценз, или пък отделно от компютъра закупен.

Доказва - именно ако е ОЕМ. Тогава операционната система върви комплект с хардуера, и НЕ се издава отделна фактура. Самият стикер е лиценза в случая. Дори като купуваш компютър без ОС, в момента на покупката имаш право да кушиш от същото място и ОЕМ версия на ОС-а. В такъв случай лиценза се обвързва точно и само с този компютър, и ако смениш компютъра - лиценза става невалиден. За това и ОЕМ е около 2 пъти по-евтино от retail :)

А доколко на летището имат право да искат нещо - имат. НЕ знам за лицензи, но на един колега му искаха фактура за служебния лаптоп, защото бил нов и да не бил краден... добре, че си я беше снимал предвидливо :) Все пак, мисля, че това може да се случи само в България... както и да имаш CD в чантата, и да те накарат да го изхвърлиш, защото на него нямало никакво фирмено лого - беше обикновен Verbatim :) Съображениа? Можело да има пиратски софтуер, мп3 или филми... а то имаше снимки...
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
« Отговор #8 -: May 06, 2012, 15:00 »
Имат право, но не и за страни членки на ЕС. Иначе на митница всичко над 30$ или 20е се декларира и подлежи ако не на мито на ДДС. При напускане на страна извън ЕС се декларира закупеното на тяхната митница и те ти връщат данъка, при влизането в България по тази декларация дължиш данък и митнически сборове евентуално. Ако не си попълнил такава декларация те вкарват в Митническо разследване, там всяко нещо което е ново и е с етикет или техника от текущата и предната година подлежи на ДДС и мито по цени каквито кажат от митницата (проверяват при първият търговец в интернет за цената).
Това вече съм го преживял за това си попълвам старателно декларацията на излизане и влизане за да не ме одрусат пак. Взеха ми 25 кинта за едни обувки които ми бяха резервни, но бяха с етикета, бъпреки че ги бях изнесъл от БГ.
И проверките се извършват при нас на случаен принцип, моят полет идваше от Швейцария въпреки че там само се прекачих, обявиха че съм ги купил чепиците от там.
Така че за лаптоп недеклариран + ОС няма прошка ако не е от ЕС, и служителите не са на кеф.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #9 -: May 06, 2012, 15:21 »

Доказва - именно ако е ОЕМ. Тогава операционната система върви комплект с хардуера, и НЕ се издава отделна фактура. Самият стикер е лиценза в случая.

А тогава, защо на втората употреба компютри, които са били с ОЕМ ОС и стикера им си стои, не се признава лиценза, а трябва пак да се плати и се търси и фактурата при проверка!!!?
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #10 -: May 06, 2012, 19:07 »
Много странно, според договорите на майкрософт ОЕМ стикера действително ти е лиценз само към хардуера и докато уиндоуса е на оригиналният хардуер, не би трябвало да имаш проблем. Демек не ги интересува, кой е собственика...
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #11 -: May 06, 2012, 19:54 »

Доказва - именно ако е ОЕМ. Тогава операционната система върви комплект с хардуера, и НЕ се издава отделна фактура. Самият стикер е лиценза в случая.

А тогава, защо на втората употреба компютри, които са били с ОЕМ ОС и стикера им си стои, не се признава лиценза, а трябва пак да се плати и се търси и фактурата при проверка!!!?

Защото ОЕМ софтуера не може да се пре-продава :) Гледа се фактурата за първата продажба - ако тя е издадена на теб примерно, и аз после купя компютъра... не важи.
ОЕМ лицензирането важи само за нови компютри.

Купувал ли си лаптоп /нов/ с инсталиран Windows? Някъде да има фактура за ОС? Няма :) Фактурата е за еди-какъв си модел лаптоп и толкова.
Активен

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #12 -: May 06, 2012, 21:01 »
Имат право, но не и за страни членки на ЕС...

А каква по-точно е връзката с лиценза на WinXP?
Активен

zxz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: May 06, 2012, 21:12 »
А може ли някой да ми каже който се е връщал от там дали има такова нещо или няма.Най-лесно ще да блокира биоса и дакаже че няма ОС.
Активен

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #14 -: May 06, 2012, 21:46 »
А може ли някой да ми каже който се е връщал от там дали има такова нещо или няма.Най-лесно ще да блокира биоса и дакаже че няма ОС.

Изваждането на харда на лаптоп също е доста лесно, а и по-сигурно от блокиране на БИОС, според мен.
Ама ти нали все пак се притесняваш за стикера.
Активен