Автор Тема: Един бърз въпрос.  (Прочетена 3944 пъти)

Winston

• Напреднали
  • Публикации: 36
    • Профил
Един бърз въпрос.
« -: May 13, 2012, 18:27 »
Някой може ли да ми каже как да изключа терминала, ако съм го пуснал през Ctrl-alt-F2, защото единствения начин, който съм намерил до сега е чрез рестартиране, а това не ми допада. Също, за да рестартирам или изключа компютъра през терминала ми изисква да съм root, как да се направя такъв?
Активен

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
Re: Един бърз въпрос.
« Отговор #1 -: May 13, 2012, 18:42 »
Ctrl-alt-F7 Трябва да те върне в графичната среда

или рестартирай само Х сървъра така /etc/init.d/xorg restart

пп: root се става със su
« Последна редакция: May 13, 2012, 18:44 от Bogo »
Активен

live free or die хард :)

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #2 -: May 13, 2012, 19:26 »
Не рестартирай нищо!!
Ctrl-alt-F7 Трябва да те върне в графичната среда
също Ctrl-alt-F8 Ctrl-alt-F9 и още ако има пуснати повече сесии/влезли юзъри.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

Winston

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: May 13, 2012, 21:19 »
Ctrl+alt+F7 сработи, с Ctrl+alt+F8 и F9 не става... Мерси много, ще ми разясниш ли за споменото "su"? Също може ли да ми кажеш клавишната комбинация за смяна на езика, която е по дифоут?
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #4 -: May 13, 2012, 21:28 »
Какво те интересува за езика. Локализацията на системата или смяната на клавиатурната подредба. И за коя дистрибуция ?
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #5 -: May 13, 2012, 23:11 »
Ctrl+alt+F7 сработи, с Ctrl+alt+F8 и F9 не става... Мерси много, ще ми разясниш ли за споменото "su"? Също може ли да ми кажеш клавишната комбинация за смяна на езика, която е по дифоут?
su - Switch User - превключване между различни потребители.Има възможност да изпълните само команда като друг потребител или да получите направо шек. Трябва да знаете паролата на потребителя към който искате да превключите, това не важи ако сте root. Имате вариант да вземете обкръжението на втория потребител или да запазите повечето променливи
man su
Активен

0x2B|~0x2B

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #6 -: May 14, 2012, 02:06 »
Нинов, стилът ти е май малко висок за не професионалисти като мен и питащия!
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: May 14, 2012, 08:17 »
не мисля, все пак всеки, който има желание да ползва линукс, трябва да има елементарни познания за някои неща. Иначе се превръща в това, което са повечето потребители на Windows, а именно point-and-click
Активен

0x2B|~0x2B

Winston

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: May 14, 2012, 09:15 »
Какво те интересува за езика. Локализацията на системата или смяната на клавиатурната подредба. И за коя дистрибуция ?
Каквото съм написал, това ме интересува, клавишна комбинация за Switch между няколко езика, вместо да трябва постоянно да си губя времето да кликвам в лентата, за да го сменям. Аз не съм я променял, така че ми трябва default комбинацията. Версията ми е Ubuntu 11.04.
Приятел, линукс не е за тъпи юзъри, както казваше един мой учител...
su - Switch User - превключване между различни потребители.Има възможност да изпълните само команда като друг потребител или да получите направо шек. Трябва да знаете паролата на потребителя към който искате да превключите, това не важи ако сте root. Имате вариант да вземете обкръжението на втория потребител или да запазите повечето променливи
man su
Добре, аз влизам като администратор, не трябва ли да имам пълни права, за какво ми е да switch-вам юзъра?
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #9 -: May 14, 2012, 09:19 »
@Winston  За смяна на езика по default се ползва Shift + Caps Lock. За su @romeo_ninov много правилно ти е написал какво прави. Освен, че можеш да го използваш да се логнеш като root, можеш да го ползваш да влезеш и като произволен друг потребител, също така може да се използва за изпълнение само на една команда ( без да се влиза в интерактивен шел) su -c "command" примерно изпълнява съответната команда като root.

//offtopic
Това, че Линукс не е за тъпи юзъри важи с пълна сила и за всичко друго ... и OS X да хванеш ( дето уж е супер потребителски насочена ОС ) ако някой си даде зор ще я скапе. Щото забелязвам тенденция доста хора които си нямат идея какви ги вършат си правят експерименти и после се оплакват от резултата.
« Последна редакция: May 14, 2012, 09:22 от borovaka »
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

Winston

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: May 14, 2012, 11:42 »
@Winston  За смяна на езика по default се ползва Shift + Caps Lock. За su @romeo_ninov много правилно ти е написал какво прави. Освен, че можеш да го използваш да се логнеш като root, можеш да го ползваш да влезеш и като произволен друг потребител, също така може да се използва за изпълнение само на една команда ( без да се влиза в интерактивен шел) su -c "command" примерно изпълнява съответната команда като root.

//offtopic
Това, че Линукс не е за тъпи юзъри важи с пълна сила и за всичко друго ... и OS X да хванеш ( дето уж е супер потребителски насочена ОС ) ако някой си даде зор ще я скапе. Щото забелязвам тенденция доста хора които си нямат идея какви ги вършат си правят експерименти и после се оплакват от резултата.
Мерси много за комбинацията за езика :), а като пробвах команда с това "su -c "command"", пиша си паролата и ми изкарва "Authentication failure", защо така? Също пробвах само "su" и изкарва същото...
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: May 14, 2012, 11:46 »
Мерси много за комбинацията за езика :), а като пробвах команда с това "su -c "command"", пиша си паролата и ми изкарва "Authentication failure", защо така? Също пробвах само "su" и изкарва същото...
Защото не сте прочел какво ви написах по-горе. Пита за паролата на root, не вашата
Активен

0x2B|~0x2B

Winston

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: May 14, 2012, 11:49 »
Защото не сте прочел какво ви написах по-горе. Пита за паролата на root, не вашата
Аз го прочетох, но си мислех, че те са идентични. Аз не съм слагал никаква парола на root, да не се слага някаква парола по default?
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: May 14, 2012, 11:52 »
Аз го прочетох, но си мислех, че те са идентични. Аз не съм слагал никаква парола на root, да не се слага някаква парола по default?
В Убунту root няма парола, вие трябва да сложите
sudo passwd
и ще ви пита за вашата парола и след това за нова парола на root
Активен

0x2B|~0x2B

Winston

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: May 14, 2012, 11:58 »
Да настроих паролата и всичко работи, мерси на всички, който отговориха :)
Активен